Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Antonenko A$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 13
Представлено документи з 1 до 13

      
Категорія:    
1.

Antonenko A. M. 
Piezoelectric properties of Bisub2/subTeOsub5/sub single crystals / A. M. Antonenko, K. V. Domoratsky, A. Yu. Kudzin, L. Ya. Sadovskaya // Condensed Matter Physics. - 1999. - 2, № 4. - С. 721-725. - Бібліогр.: 5 назв. - англ.

У роботі наведено результати вимірювань компонент п'єзоелектричних, діелектричних та пружних тензорів у діапазоні температур 20 - 400 °C. Виявлено, що збудження сигналів резонансу та антирезонансу можливе без попередньої поляризації зразка. Луна-імпульсним методом отримано значення швидкості звуку вздовж головних кристалографічних осей за кімнатної температури.


Індекс рубрикатора НБУВ: В379.371

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж41279 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Trubitsyn M. P. 
The mechanism of the defect centers influence on the paraelectric-to-incommensurate phase transition in rubidium-potassium zinc chloride crystals / M. P. Trubitsyn, A. M. Antonenko // Functional Materials. - 2007. - 14, № 1. - С. 53-56. - Бібліогр.: 14 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: В372.31

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж41115 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Stavnichenko P. V. 
Assessment of ecotoxicological hazard and risk of groundwater contamination with different groups of pesticides = Оцінка екотоксикологічної небезпечності та ризику забруднення підземних вод різними групами пестицидів / P. V. Stavnichenko, L. O. Novohatska, A. M. Antonenko, O. P. Vavrinevych // Мед. перспективи. - 2017. - 22, № 2. - С. 119-125. - Бібліогр.: 17 назв. - англ.

Мета роботи - оцінка екотоксикологічної небезпечності гербіцидів, інсектицидів, фунгіцидів різних хімічних класів з різним механізмом дії за методом Мельникова М. М. та індексу вимивання в грунтові води за методом Сергєєва С. Г. та співавторів. Встановлено, що в грунтово-кліматичних умовах України екотоксикологічний ризик досліджуваних гербіцидів на (1 - 6) порядків, фунгіцидів - на (3 - 5) порядків, інсектицидів - на (2 - 3) порядків нижче, ніж ДДТ. Найменш екотоксичними є гербіциди останніх поколінь, за ними йдуть фунгіциди, а найбільш екотоксичні - інсектициди та гербіциди старих генерацій. Доведено високу небезпечність забруднення підземних вод у грунтово-кліматичних умовах України досліджуваними гербіцидами, інсектицидами та фунгіцидами, за винятком мезотріону, при застосуванні якого існує середня небезпечність. Показано, що за грунтово-кліматичних умов України здатність міграції з грунту в підземні води метрибузину, тіаметоксаму, паклобутразолу - висока, топрамезону та мезотріону - середня, для решти речовин - низька, що за умови дотримання гігієнічного нормативу в грунті дозволяє уникнути їх потрапляння в грунтовий потік та мінімізувати небезпечність забруднення підземних вод для здоров'я населення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Д220,8

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15785 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Dzyundzya O. 
Obtaining the powder-like raw materials with the further research into properties of eggplant powders / O. Dzyundzya, V. Burak, A. Averchev, N. Novikova, I. Ryapolova, A. Antonenko, T. Brovenko, M. Kryvoruchko, G. Tolok // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2018. - № 5/11. - С. 14-20. - Бібліогр.: 24 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.42

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
5.

Antonenko A. M. 
Hygienic substantiation of calculating models for predicting toxicity of different classes insecticides (first part) = Гігієнічне обгрунтування розрахункових моделей прогнозування токсичності інсектицидів різних класів (перша частина) / A. M. Antonenko, O. P. Vavrinevych, S. T. Omelchuk, B. I. Shpak // Мед. перспективи. - 2019. - 24, № 3. - С. 106-112. - Бібліогр.: 15 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р284.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15785 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
6.

Dzyundzya O. 
Establishing the effect of eggplant powders on the rheological characteristics of a semi-finished product made from liver pate masses / O. Dzyundzya, V. Burak, I. Ryapolova, N. Voievoda, M. Shinkaruk, A. Antonenko, T. Brovenko, G. Tolok, M. Kryvoruchko, V. Mihailik // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2019. - № 4/11. - С. 56-63. - Бібліогр.: 17 назв. - англ.

Наведено результати досліджень функціональних властивостей напівфабрикату паштетних печінкових мас із частковою заміною яловичої печінки на харчовий порошок із баклажанів (3, 5, 7 %). Здійснено дослідження структурно-механічних характеристик напівфабрикату паштетних печінкових мас, виготовлених за традиційною технологією та з додаванням харчових порошків із різним відсотковим співвідношенням. Порошки з баклажанів характеризуються високими споживчими характеристиками і можуть застосовуватись як біологічно-активна добавка у продуктах харчування і є найбільш перспективною сировиною для створення продукції спеціального призначення. Додавання порошків розширює асортимент продукції та впливає на хімічний склад продуктів харчування, поліпшує органолептичні, фізико-хімічні, структурно-механічні властивості кінцевого продукту. Встановлено, що введення порошків із баклажанів до паштетних мас призводить до суттєвих змін структурного стану напівфабрикату паштетів, змінюючи кількісні значення реологічних характеристик і поліпшуючи структуру суміші. Встановлено, що введення порошку з баклажанів призводить до зростання вологозв'язувальної та вологоутримувальної здатності напівфабрикату паштетної печінкової маси, що позитивно впливає на пластичність і ніжність продукту. Пояснюється це тим, що введення порошків до напівфабрикату паштетних мас призводить до збільшення масової частки високомолекулярних речовин, здатних до набухання, що супроводжується зв'язуванням та утриманням вологи. Результатами експериментальних даних визначено, що оптимальні структурно-механічні властивості має паштетна печінкова маса з 5 % вмістом порошків із баклажанів. Обгрунтовано раціональну масову частку часткової заміни печінки (яловича та куряча) на розроблений харчовий порошок, за якої системи характеризуються найвищими функціонально-технологічними показниками. Зважаючи на отриманні дані, доведено можливість використання порошків із баклажанів для виробництва напівфабрикату печінкових паштетів. Отримані результати можуть використовуватись підприємствам харчової промисловості для розширення асортименту продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л994

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Antonenko A. M. 
Hygienic substantiation of calculating models for predicting toxicity of different classes insecticides (first part) = Гігієнічне обгрунтування розрахункових моделей прогнозування токсичності інсектицидів різних класів (перша частина) / A. M. Antonenko, O. P. Vavrinevych, S. T. Omelchuk, B. I. Shpak // Мед. перспективи. - 2019. - 24, № 3. - С. 106-112. - Бібліогр.: 15 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р284.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15785 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
8.

Dzyundzya O. 
Establishing the effect of eggplant powders on the rheological characteristics of a semi-finished product made from liver pate masses / O. Dzyundzya, V. Burak, I. Ryapolova, N. Voievoda, M. Shinkaruk, A. Antonenko, T. Brovenko, G. Tolok, M. Kryvoruchko, V. Mihailik // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2019. - № 4/11. - С. 56-63. - Бібліогр.: 17 назв. - англ.

Наведено результати досліджень функціональних властивостей напівфабрикату паштетних печінкових мас із частковою заміною яловичої печінки на харчовий порошок із баклажанів (3, 5, 7 %). Здійснено дослідження структурно-механічних характеристик напівфабрикату паштетних печінкових мас, виготовлених за традиційною технологією та з додаванням харчових порошків із різним відсотковим співвідношенням. Порошки з баклажанів характеризуються високими споживчими характеристиками і можуть застосовуватись як біологічно-активна добавка у продуктах харчування і є найбільш перспективною сировиною для створення продукції спеціального призначення. Додавання порошків розширює асортимент продукції та впливає на хімічний склад продуктів харчування, поліпшує органолептичні, фізико-хімічні, структурно-механічні властивості кінцевого продукту. Встановлено, що введення порошків із баклажанів до паштетних мас призводить до суттєвих змін структурного стану напівфабрикату паштетів, змінюючи кількісні значення реологічних характеристик і поліпшуючи структуру суміші. Встановлено, що введення порошку з баклажанів призводить до зростання вологозв'язувальної та вологоутримувальної здатності напівфабрикату паштетної печінкової маси, що позитивно впливає на пластичність і ніжність продукту. Пояснюється це тим, що введення порошків до напівфабрикату паштетних мас призводить до збільшення масової частки високомолекулярних речовин, здатних до набухання, що супроводжується зв'язуванням та утриманням вологи. Результатами експериментальних даних визначено, що оптимальні структурно-механічні властивості має паштетна печінкова маса з 5 % вмістом порошків із баклажанів. Обгрунтовано раціональну масову частку часткової заміни печінки (яловича та куряча) на розроблений харчовий порошок, за якої системи характеризуються найвищими функціонально-технологічними показниками. Зважаючи на отриманні дані, доведено можливість використання порошків із баклажанів для виробництва напівфабрикату печінкових паштетів. Отримані результати можуть використовуватись підприємствам харчової промисловості для розширення асортименту продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л994

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Vavrinevych O. P. 
Hygienic substantiation of calculating models for prognosis of toxicity of different classes insecticides (second part) = Гігієнічне обгрунтування розрахункових моделей прогнозування токсичності інсектицидів різних класів (друга частина) / O. P. Vavrinevych, B. I. Shpak, A. M. Antonenko, S. T. Omelchuk, T. I. Zinchenko // Мед. перспективи. - 2020. - 25, № 4. - С. 166-173. - Бібліогр.: 10 назв. - англ.

Ця робота є другою частиною дослідження щодо розробки альтернативних експериментальних математичних моделей прогнозування токсичності інсектицидів, де ми провели статистичний аналіз та порівняльну оцінку токсикометричних параметрів, отриманих експериментально та обчислених згідно із запропонованими рівняннями. На першому етапі були проведені розрахунки та запропоновані достовірні моделі. Метf дослідження - наукове обuрунтування та статистичний аналіз розрахункових моделей прогнозування токсичності інсектицидів різних класів. Для дослідження взяли обрані інсектициди таких хімічних класів: неонікотиноїди, піретроїди, фосфорорганічні сполуки. Проведено статистичний аналіз лінійних та нелінійних рівнянь регресії, отриманих для інсектицидів. У рівняннях описано залежність підпорогових доз у хронічному експерименті всіх інсектицидів, середніх летальних доз при пероральному надходженні піритоїдів та неонікотиноїдів від молекулярної маси; параметрів токсикометрії всіх інсектицидів та їх окремих груп (піритоїди, неонікотиноїди, фосфорорганічні сполуки) і температури плавлення та коефіцієнту розподілу октанол-вода. На основі порівняння параметрів токсикометрії, отриманих експериментально (фактичні параметри), та розрахованих за запропонованими рівняннями здійснено перевірку можливості використання розрахункових моделей для прогнозування небезпеки досліджуваних груп інсектицидів. Для обгрунтованих пар результуючих та факторіальних змінних для піретроїдів, неонікотиноїдів та фосфорорганічних пестицидів було встановлено достовірну кореляцію. Виявлено добрий і дуже добрий зв'язок характеристик, вибраних для розрахунків, за альфою Кронбаха (індекс коливався від 0,8 і вище). Розроблений алгоритм дозволяє значно спростити проведення токсикологічних досліджень інсектицидів досліджуваних класів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р284.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15785 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Borysenko A. A. 
Hygienic evaluation of the most common methods of agricultural crops treatment with chemical protection products (literature review) = Гігієнічна оцінка найбільш поширених способів обробки сільськогосподарських культур хімічними засобами захисту (огляд літератури) / A. A. Borysenko, A. M. Antonenko, B. I. Shpak, S. T. Omelchuk, V. G. Bardov // Мед. перспективи. - 2021. - 26, № 3. - С. 19-25. - Бібліогр.: 30 назв. - англ.

Світові стратегії, включаючи використання хімічних засобів захисту рослин, мають важливе значення у сферах вирощування безпечної рослинної продукції та здоров'я людини. Перспективним напрямком роботи профілактичної медицини, агрономії, агроекології та агроінженерії є оптимізація методів їх використання. Мета роботи - гігієнічна оцінка найбільш поширених та найновіших методів обробки сільськогосподарських культур хімічними засобами захисту. Біологічна ефективність різних видів пестицидів досягається різними нормами витрат робочого розчину. Найбільш поширеним способом застосування пестицидів є обприскування, що забезпечує внесення пестицидів у краплинно-рідкому стані та характеризується малою витратою діючої речовини на одиницю площі, варіабельно-контрольованим її розподілом на оброблювальній поверхні, забезпечує добре прилипання та утримання на об'єктах, дозволяє застосування комбінованих препаратів. Одним з найбільш дієвих способів мінімізації негативного впливу хімічних засобів захисту рослин та досягнення економічної успішності є раціональний підхід до вибору способу застосування пестицидів, оскільки враховується клас небезпеки пестицидів, наявність водоохоронних зон, чутливість цільових об'єктів та ін. Раціональне використання пестицидів включає в себе мінімізацію сумарного ефекту впливу пестицидів на здоров'я людини і навколишнє середовище та досягнення високої цільової біологічної ефективності. Дотримання методології вибору виду внесення пестицидів та підбору типу розпилювача є ключовим моментом в оптимізації раціонального використання хімічних засобів захисту рослин, що потребує детального вивчення як з позиції ефективності, так і безпечності. Контроль за дотриманням рекомендацій необхідно включити до санітарно-гігієнічного та санітарно-екологічного моніторингу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р124.432.6 + Р124.541

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15785 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
11.

Antiushko D. 
Nutritional value of a dry soluble gerodietetic product for enteral nutrition = Споживна цінність сухого розчинного продукту для ентерального харчування геродієтичного призначення / D. Antiushko, T. Bozhko, N. Shapovalova, M. Fil, T. Brovenko, G. Tolok, A. Antonenko, O. Gyrka, M. Bodak, L. Bezruchko // Eastern-Europ. J. of Enterprise Technologies. - 2021. - № 5/11. - С. 35-42. - Бібліогр.: 35 назв. - англ.

Results of conducted experimental studies of the nutritional value of the developed dry soluble gerodietetic product for enteral nutrition are presented. Content of proteins, fats, and carbohydrates (22,8, 11,8, and 56,4 g/100 g of dry product, respectively) was determined and calorific value (422,8 kcal/100 g) and mass fraction of macronutrients in it were calculated (21,5/25,1/53,4 respectively). Their compliance with recommendations of specialists to satisfy nutritional needs of older people, in particular, those with increased physical and neuro-emotional loads, certain dysfunctions, somatic diseases, injuries, and recovering after them were analyzed and determined. Qualitative and quantitative amino acid composition of the product was studied, the rate of its essential and conditionally essential amino acids was calculated on its basis, coefficient of discrepancy of its amino acid composition was found (17,14 %) and biological value of the protein component (82,86 %) was calculated. Experimental studies of the vitamin value of the developed product and its elemental structure were carried out. The dry product has a fairly high content of vitamins (especially ascorbic acid, retinol, thiamine, pyridoxine) and mineral elements (potassium, calcium, phosphorus, magnesium, iron, iodine, selenium). Based on the obtained results, an average level of satisfaction of the daily need for the studied vitamins (on average within 14 - 41 %), mineral elements (mostly by 10 - 25 %) from consumption of 100 g of dry product in the prepared liquid state was calculated. The conducted studies have shown high nutritional value, in particular calorific and biological value of the product and conformity of its composition to the needs of the older age groups.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р351.3 + Л99

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Сучасна траєкторія розвитку науково-технічного прогресу в Україні та світі : колект. монографія / С. О. Абрамов, В. М. Литвиненко, Р. О. Бабушкіна, О. А. Літвак, С. М. Шевченко, Ю. Д. Жданова, Т. О. Фіщук, О. М. Шушура, В. Г. Кушнеренко, Н. С. Папакіна, A. V. Antonenko, O. V. Vasylenko, M. Y. Kryvoruchko, H. A. Tolok, N. M. Stukalska, K. O. Prikhodko, O. V. Dzyundzya, А. М. Пархоменко, Р. М. Мукоїд, Д. О. Петраченко, В. В. Ігнатишин, Н. П. Савченко, Т. А. Ємел'янова; ред.: Т. А. Ємел'янова; Херсонський державний аграрно-економічний університет. - Львів : Ліга-Прес, 2021. - 415 c. - Бібліогр. в кінці ст. - укp. - англ.

Визначено шляхи розвитку науково-технічного прогресу в Україні та світі. Розглянуто питання впровадження інноваційних технології, розвитку економіки та менеджменту в промисловості. Висвітлено тенденції розвитку сучасних інформаційних систем і технологій, новітні напрямки розвитку біотехнологій та біотехнологічної промисловості.


Індекс рубрикатора НБУВ: У50-55 + У9(4УКР)0-55

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА860910 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
13.

Tkachenko I. V. 
Assessment of potential hazard for humans when eating apples and grapes treated with insecticide based on spiromesifen = Оцінка потенційної небезпечності для людини при вживанні яблук і винограду, оброблених інсектицидом на основі спіромезифену / I. V. Tkachenko, A. M. Antonenko, V. G. Bardov, S. T. Omelchuk // Мед. перспективи. - 2023. - 28, № 1. - С. 168-172. - Бібліогр.: 14 назв. - англ.

Хімічні засоби захисту рослин становлять не менше ніж 3 % усіх забруднювачів біосфери і є найбільш вивченими забруднювачами нашої планети. Досить вагомий потенційний ризик для здоров'я населення становить вживання продуктів харчування, контамінованих залишковими кількостями пестицидних сполук. Мета роботи - оцінка потенційної небезпечності для людини вживання яблук і винограду, оброблених інсектицидом на основі спіромезифену. Для досягнення мети роботи використано поетапне дослідження: розраховували вміст спіромезифену в яблуках та винограді; оцінено ризик для людини (порівняння величин допустимого добового надходження сполуки з харчовими продуктами з максимально можливим добовим надходженням); розраховували та оцінювали інтегральний показник небезпечності при вживанні харчових продуктів, контамінованих пестицидами. Отримані результати з визначення залишкових кількостей спіромезифену в яблуках та винограді дозволили обгрунтувати в якості максимально допустимого рівня величину - 0,02 мг/кг; яблучному й виноградному соках - 0,01 мг/кг. Установлено, що фактичне надходження спіромезифену з яблуками та виноградом може становити 0,0065 мг, і це не перевищує 0,5 % від допустимого добового надходження, або 0,7 % від розрахункової допустимої кількості спіромезифену, яка може надійти в організм з харчовими продуктами. За величиною інтегрального показника небезпеки при вживанні контамінованих харчових продуктів (6 балів) спіромезифен належить до 3 класу - помірно небезпечний для людини. Установлено, що обгрунтовані нормативи спіромезифену дають можливість забезпечити безпечність споживання винограду та яблук, вирощених при застосуванні препарату Оберон Рапід 240 SC, КС, а також застосуванні інших пестицидних формуляцій на основі цієї речовини на інших сільськогосподарських культурах.



Шифр НБУВ: Ж15785 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського