Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (2)
Пошуковий запит: (<.>A=Petrova Zh$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 8
Представлено документи з 1 до 8

      
Категорія:    
1.

Petrova Zh. 
Drying of antioxidant composite materials based on table beet = Сушіння антиоксидантної композиційної сировини на основі столового буряку / Zh. Petrova, Yu. Snezhkin, V. Pazyuk, K. Samoilenko // Energy eng. and control systems. - 2015. - 1, № 1. - С. 25-28. - Бібліогр.: 8 назв. - англ.

Зниження затрат енергоносіїв у харчовій промисловості є актуальним завданням сьогодення у зв'язку з підвищенням цін на них. Процес сушіння рослинної сировини належить до складних енергоємних процесів. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є розробка таких способів сушіння, які б надали змогу знизити енергозатрати на процес. Під час сушіння рослинної сировини ще одним важливим фактором є якісні показники готового продукту, які залежать головно від технології сушіння. Тому в Інституті технічної теплофізики розроблено енергоефективні режими сушіння рослинної сировини, що надали можливість зменшити енерговитрати на процес сушіння та максимально зберегти біологічно активні речовини вихідної сировини. Досліджено розроблення енергоефективних режимів сушіння антиоксидантної сировини на основі буряку, які забезпечують збереження бетаніну на 95 % і зменшення витрат енергії на 49 %. Сьогодні в Україні недостатньо виробництва з переробки рослинної сировини в порошки, що надає змогу зберегти якість вихідної сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.102

Шифр НБУВ: Ж44046 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Pazyuk V. 
Determination of rational modes of pumpkin seeds drying = Визначення раціональних режимів сушіння насіння гарбуза / V. Pazyuk, Zh. Petrova, O. Chepeliuk // Ukr. Food J.. - 2018. - 7, № 1. - С. 135-150. - Бібліогр.: 15 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.41 + П241.75-485

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Petrova Zh. 
Effect of treatment modes on quality and antioxidant properties of tomato and beet processing products / Zh. Petrova, V. Pazyuk, K. Samoilenko, O. Chepeliuk // Ukr. Food J.. - 2018. - 7, № 2. - С. 291-302. - Бібліогр.: 33 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.3 + Л912.42 + П241.61-485

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
4.

Petrova Zh. O. 
The influence of technological regime parameters and pretreatment on kinetics dewatering and energy consumption in the drying process phytoestrogenic mixtures = Вплив технологічних режимних параметрів та попередньої підготовки на кінетику зневоднення та енерговитрати в процесі сушіння фітоестрогенних композицій / Zh. O. Petrova, K. S. Slobodianiuk, N. V. Dmytrenko // Теплофізика та теплоенергетика. - 2020. - 42, № 2. - С. 39-47. - Бібліогр.: 14 назв. - англ.

Викладено результати дослідження впливу попередньої підготовки фітоестрогенної сировини і ступеневої зміни температури в процесі сушіння на енерговитрати при виробництві сухих порошків. А також результати досліджень по визначенню витрат теплоти на випаровування вологи з фітоестрогенних рослинних сумішей: соя-морква і соя-шпипат.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Petrova Zh. 
Processes of heat and mass transfer during drying of red beetroot = Процеси тепломасопереносу при сушінні столового буряка / Zh. Petrova, K. Samoilenko, V. Vishnevsky // Energy Eng. and Control Systems. - 2020. - 6, № 2. - С. 81-87. - Бібліогр.: 10 назв. - англ.

Основною сировиною, яка має високий вміст бетаніну з антиоксидантними властивостями, є червоний столовий буряк. Важливим акцентом при переробці антиоксидантної сировини методом сушіння є зниження енергозатрат на процес зневоднення, максимальне збереження біологічно активних речовин і зниження собівартості кінцевого продукту. Сушіння - це складний і енергоємний процес. Тому для оптимізації витрат енергії при сушінні та підбору раціональних режимів зневоднення необхідно застосовувати розрахунковий аналіз тепломасообміну на базі адекватних математичних моделей. Застосування математичної моделі тепломасопереносу А. В. Ликова надало можливість побудувати відповідний числовий алгоритм для моделювання цього процесу, виконати числові дослідження процесу конвективного сушіння столового буряка. Розрахункові та експериментальні результати порівнюються. Вцілому, порівняння результатів числового моделювання процесів конвекційного сушіння зразка столового буряка з експериментальними результатами показало їх достатньо задовільне якісне узгодження. Розрахункова модель може використовуватися для наближеного визначення характеристик процесу сушіння столового буряка, зокрема часу, необхідного для сушіння. Отримані результати калориметричних досліджень надають можливість стверджувати, що за правильно підібраних композицій вони не лише стабілізують компоненти нативної сировини, а й відбувається інтенсифікація процесу сушіння зі зменшенням енерговитрат на процес.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.302

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж44046 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Petrova Zh. 
Adsorption properties of combined vegetable powders = Адсорбційні властивості комбінованих рослинних порошків / Zh. Petrova, K. Samoilenko // Energy Eng. and Control Systems. - 2021. - 7, № 1. - С. 38-47. - Бібліогр.: 8 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.26

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж44046 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
7.

Petrova Zh. 
Investigation of drying process kinetics of composite granules = Дослідження кінетики процесу сушіння композиційних гранул / Zh. Petrova // Energy Eng. and Control Systems. - 2022. - 8, № 1. - С. 20-27. - Бібліогр.: 17 назв. - англ.

Поміж великої кількості сучасних екологічних проблем в Україні особливе місце займають відходи станцій очистки стічних вод. Під час біологічної очистки води, відокремлені мулові відкладення направляють на мулові поля, які є найбільшою проблемою. Ці поля на сьогоднішній день переповнені втричі та несуть небезпеку, наслідки якої вийшли далеко за межі проблем довкілля та переросли у ланцюг соціально-економічних, технічних, медико-біологічних і морально-етичних проблем. Раніше активний мул використовували як добриво на полях, проте в зв'язку із Чорнобильською аварією це заборонили. Внаслідок цього утворились нагромадження мулових відкладень, які ще називають застарілими. Сучасним рішенням є ущільнення відкладень і розробка енергоефективних технологій переробки застарілих мулових відкладень і спалювання у відповідних установках. Наведено результати дослідження процесу сушіння для композиційних гранул на основі торфу, мулових відкладень і біомаси. Вплив температури теплоносія на швидкість сушіння, показує інтенсифікацію процесу сушіння приблизно у 1,4 разу. Проведені теоретичні дослідження з побудовою узагальнених кривих сушіння композиційних гранул розрахованих за методом В. В. Краснікова показали співпадіння з експериментальними даними.


Індекс рубрикатора НБУВ: Н761.204.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж44046 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
8.

Petrova Zh. 
Equilibrium humidity as one of important energy-efficiency indexes in drying of food powder materials of biological nature = Рівноважна вологість як один із важливих показників енергоефективності при сушінні харчових порошкоподібних матеріалів біологічної природи / Zh. Petrova, K. Samoilenko, Yu. Novikova, P. Petrov // Energy Eng. and Control Systems. - 2022. - 8, № 2. - С. 90-97. - Бібліогр.: 16 назв. - англ.

Із урахуванням загальної тенденції енергоспоживання, згідно з якою кількість спожитої енергії збільшується, її вартість та дефіцит безперервно зростають. На процеси сушіння в світі витрачається 10 - 12 % всієї енергії. На сучасному етапі розвитку процесів зневоднення в Україні та світі постала нагальна проблема в створенні та розробці високоефективних теплотехнологій, які б забезпечували мінімальні витрати енергії на процес та високу якість матеріалу. При сушінні харчових порошкоподібних матеріалів біологічної природи важливою є рівноважна вологість, що надає можливість визначити кінцевий вологовміст. Від цього показника залежать енергетичні витрати на процес зневоднення, термін, умови зберігання та якісні характеристики продукту. Для визначення рівноважної вологості досліджуваних зразків залежно від відносної вологості повітря застосовувався тензометричний (статичний) метод Ван Бамелена. Наведено результати досліджень - отримано кінетичні криві адсорбції водяної пари антиоксидантних функціональних порошків і продуктів швидкого приготування (сухий борщ) на їх основі та проведено порівняльну характеристику досліджуваних зразків. У результаті досліджень виявлено, що рівноважна вологість функціональних (буряково-лимонного та буряково-ревеневого) порошків становить 11 і 10 %, а сухого борщу лише 7,5 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-420.7

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж44046 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського