Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (4)Автореферати дисертацій (71)Книжкові видання та компакт-диски (77)
Пошуковий запит: (<.>K=ПЕКТИН$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 480
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Vainberg R. Sh. 
The prospects for energy saving in the production of pectin and pectin containing compositions = Перспективы энергоснабжения в производстве пектинов и пектиносодержащих композитов / R. Sh. Vainberg, S. A. Bogdanov, N. D. Butsky // Пром. теплотехника. - 2000. - 22, № 1. - С. 5-9. - Библиогр.: 12 назв. - англ.

На основі числових експериментальних даних проаналізовано перспективи зниження витрат енергоносіїв у енергоємному виробництві пектину за рахунок використання свіжої сировини замість попередньо висушеної; інтенсифікації, поєднання та синхронізації низки технологічних стадій; організації одноступінчатої швидкісної екстракції; вилучення енергоємної стадії концентрування екстракту та безвідходної переробки пектиновмісткої сировини тільки на харчові та лікувально-профілактичні речовини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848-42

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Рожко І. С. 
Кількісна трансформація пектинових речовин під час достигання суниці / І. С. Рожко // Садівництво. - 1999. - Вип. 48. - С. 175-179. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*725.123 + П258.1-2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29032 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Оротерапия : Докл. Акад. пробл. гипоксии. Т. 2 / ред.: В. А. Березовский, М. И. Левашов; . - К., 1998. - 150 c. - рус.

Описаны преимущества светотерапии в лечении сосудистых невусов, озонотерапии в клинической практике, применения магнитного поля при лечебно-восстановительной терапии остеохондроза позвоночника, а также лазерного излучения в рефлексофизиотерапии. Проведено экспериментальное исследование обезболивающего действия электромагнитных волн микроволнового диапазона. Выявлены физиологические механизмы лечебно-профилактического действия искусственного горного воздуха. Показано влияние коротких и продолжительных циклов оротерапии искусственным горным воздухом на состояние гепатобилиарной системы. Обосновано применение физических факторов в лечении ишемической болезни сердца в условиях курорта. Обобщены результаты испытания лечебно-профилактических и радиопротекторных свойств пектиносодержащих препаратов повышенной активности. Дан анализ методов создания искусственной гипертермии в живых тканях. Рассмотрены пищевые волокна и их роль в профилактике гиперхолестеринемии, а также преимущества оздоровительного питания на основе лечебно-профилактических компонентов сои. Определены особенности течения бронхиальной астмы у детей раннего возраста при горноклиматическом лечении. Подчеркнута необходимость использования метода нормобарической гипокситерапии в комплексном лечении больных обструктивными заболеваниями легких и др.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р354.62 я431(0)

Рубрики:

Шифр НБУВ: В342450 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Шарова А. П. 
Пектиназы микроорганизмов в биотехнологических исследованиях in vitro, направленных на повышение устойчивости картофеля к фитопатогенам / А. П. Шарова, Ю. В. Давыдова, В. А. Аветисов // Физиология и биохимия культур. растений. - 1999. - 31, № 3. - С. 179-185. - Библиогр.: 16 назв. - рус.

На різному рівні організації рослинного матеріалу (інтактні рослини, ізольовані органи і протопласти, клітини, що культивуються) вивчено вплив пектиназ мікроорганізмів на картоплю, що росте за умов in vitro на живильних середовищах, які містять ці ферменти. Чутливість картоплі до пектиназ залежала від її сортових та видових особливостей. Показано, що пектинази мікроорганізмів можуть використовуватись у системі in vitro для підвищення стійкості картоплі до фітопатогенів. Отримані стійкі до пектиназ регенеранти, серед яких частіше, ніж серед звичайних, зустрічались стійкі до патогенів форми. Використовуючи пектинази, нерідко відзначали форми з одночасною стійкістю до кількох патогенів.


Ключ. слова: Solanum tuberosum L., S.stoloniferum Bitt., S.vernei Bitt. et Wittn., in vitro, клетки, изолированные протопласты, корни, пектиназы микроорганизмов, устойчивость к пектиназам, устойчивость к патогенам, клеточная селекция
Індекс рубрикатора НБУВ: П215.1-317

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Красноштан С. К. 
Пектинові речовини плодово-ягідної продукції та їх значення у профілактичних і лікувальних цілях / С. К. Красноштан // Садівництво. - 1998. - № 47. - С. 229-235. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29032 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
6.

Огороднічук Г. М. 
Продуктивність і стан залоз внутрішньої секреції молодняка свиней при згодовуванні комплексного ферментного препарату / Г. М. Огороднічук // Питання підвищ. продуктивності тваринництва: Зб. наук. пр. / Вінниц. держ. с.-г. ін-т. - 1999. - Вип. 6. - С. 140-144. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Під час згодовування комплексного ферментного препарату, який містить амілосубтилін, протосубтилін і пектиназу та ПКД-10 свиням на відгодівлі встановлено, що дані препарати сприяють підвищенню середньодобових приростів і покращанню забійних якостей тварин, а також викликають зростання функціонального навантаження на структури підшлункової залози та збільшення діаметра фолікулів щитовидної залози.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-451

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69948 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Яцунь О. М. 
Стан і перспективи розвитку виробництва пектину в Україні / О. М. Яцунь // Наук. пр. Укр. держ. ун-ту харч. технологій. - 1999. - № 5. - С. 103-104. - укp.

В умовах екологічного забруднення особливого значення набувають радіопротектори, зокрема, пектин. У зв'язку з цим у статті окреслено екологічні та профілактичні перспективи розвитку виробництва пектину в Україні.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.752 + Л848(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Аграрний вісник Причорномор'я / ред.: В. П. Герасименко; Одес. держ. аграр. ун-т. - О., 2004. - 150 с. - (Вет. науки; Вип. 25). - укp.

Проаналізовано роль атипових мікобактерій у сенсибілізації організму великої рогатої худоби до ППД-туберкуліну для ссавців на півдні України. Описано технологію одержання харчової крові від дрібної рогатої худоби. Визначено морфологічні та біохімічні показники крові собак, хворих на генералізовану форму демодекозу. Розкрито вплив пектиновмісного препарату на морфологічні та біохімічні показники крові овець. Розглянуто питання удосконалення ветеринарно-санітарного контролю якості кормів для непродуктивних тварин, контролю якості молока з використанням мікробіологічного експрес-методу, підвищення ефективності культивування вакцинного штаму ротавірусу тварин.

Проанализирована роль атипичных микобактерий в сенсибилизации организма крупного рогатого скота к ППД-туберкулину для млекопитающих на юге Украины. Освещена технология получения пищевой крови от мелкого рогатого скота. Определены морфологические и биохимические показатели крови собак, больных на генерализированную форму демодекоза. Изучено влияние пектиносодержащего препарата на морфологические и биохимические показатели крови овец. Рассмотрены вопросы усовершенствования ветеринарно-санитарного контроля качества кормов для непродуктивных животных, контроля качества молока с использованием микробиологического экспресс-метода, повышения эффективности культивирования вакцинного штамма ротавируса животных.


Індекс рубрикатора НБУВ: П8я54(4Укр)3

Шифр НБУВ: Ж69783 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Екотрофологія. Сучасні проблеми = Ecotrophology. Modern problems : Матеріали І Міжнар. наук.-практ. конф., Біла Церква, 30 трав. - 1 черв. 2005 р. / ред.: Т. М. Димань; Білоцерк. держ. аграр. ун-т. - Біла Церква : БДАУ, 2005. - 282 c. - укp.

Розглянуто сучасні екологічні проблеми харчового виробництва. Проведено дослідження психотрофної мікрофлори молока та її впливу на якість молочних продуктів. Розглянуто особливості виробництва твердих сичужних сирів із застосуванням комплексу мікроелементів. Встановлено значення наповнювачів з пектиновими речовинами у технології виробництва кисломолочних напоїв. Показано роль біологічного захисту рослин в одержанні екологічно чистих харчових продуктів. Розкрито значення ветеринарно-санітарного контролю для забезпечення якості та безпеки яловичини. Наведено оцінку вмісту важких металів у м'ясі та субпродуктах сільськогосподарських тварин і птиці, вирощених за промисловою технологією. Розглянуто деякі аспекти екологічної чистоти виробництва м'ясних продуктів та мінімізації в них шкідливих для здоров'я людини речовин. Проаналізовано структуру харчування студентської молоді й обгрунтовано перспективи використання неспецифічних засобів природного походження для зм'якшення впливу на організм людини різних негативних факторів. Наведено новітні методи досліджень харчової продукції та способи забезпечення продовольчої безпеки. Висвітлено концептуальні підходи щодо розробки національно-освітньої програми з аграрних питань.

Рассмотрены современные экологические проблемы пищевого производства. Проведено исследование психотрофной микрофлоры молока и ее влияния на качество молочных продуктов. Рассмотрены особенности производства твердых сычужных сыров с использованием комплекса микроэлементов. Установлено значение наполнителей с пектиновыми веществами в технологии производства кисломолочных напитков. Показана роль биологической защиты растений в получени экологически чистых пищевых продуктов. Установлено значение ветеринарно-санитарного контроля для обеспечения качества и безопасности говядины. Приведена оценка количества тяжелых металлов в мясе и субпродуктах сельскохозяйственных животных и птицы, вырощенных по промышленной технологии. Рассмотрены некоторые аспекты экологической чистоты производства мясных продуктов и минимизации в них вредных для здоровья человека веществ. Проанализирована структура питания студенческой молодежи и обоснованы перспективы использования неспецифических средств естественного происхождения для смягчения влияния на организм человека различных негативных факторов. Представлены новейшие методики исследования пищевой продукции и способы обеспечения продовольственной безопасности. Освещены концептуальные подходы к формированию национально-образовательной программы по аграрным вопросам.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80 я431(0) + Р123 я431(0)

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА663509 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Наукові праці Національного університету харчових технологій. N 15 / ред.: А. І. Українець. - К., 2004. - 137 с. - укp.

Розглянуто питання електрометрії пектинових екстрактів, оптимізації нормування поліфенолів хмелю у пивоварінні. Розкрито вплив ізомеризованих гранул хмелю на якість пива. Описано фізіолого-біохімічні властивості протеолітично активних штамів лактококів. Проаналізовано ефективність дії природних дисперсних мінералів в очищенні водно-спиртових розчинів. Висвітлено особливості технології сухої комбінованої закваски під час виготовлення квасу.

Рассмотрены вопросы электрометрии пектиновых экстрактов, оптимизации нормирования полифенолов хмеля в пивоварении. Изучено влияние изомеризированных гранул хмеля на качество пива. Описаны физиолого-биохимические свойства протеолитически активных штаммов лактококов. Проанализирована эффективность действия природных дисперсных минералов в очистке водно-спиртовых растворов. Освещены особенности технологии сухой комбинированной закваски при изготовлении кваса.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80я54

Шифр НБУВ: Ж71985 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Вісник Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського / ред.: О. О. Шубін. - Донецьк, 2002. - 220 с. - (Техн. науки; N 1(13)). - укp.

Наведено результати дослідження впливу жорсткості води на споживчі властивості кулінарної продукції і розварюваність овочів, а також ферментативного окиснення м'якоті бульб топінамбура в процесі технологічної обробки. Описано властивості захисних покрить свіжих плодів і овочів для подовження термінів зберігання. Проаналізовано вплив дозрівання маринованих зеленоплідних цукіні на зміни їх хімічного складу, а також електромагнітного поля на мінеральний склад плодово-ягідної сировини. Висвітлено перспективні методи дослідження гранулометричного складу шоколадних виробів. Проведено комплексну оцінку якості кулінарної сировини за фізико-хімічними характеристиками. Розглянуто питання очищення харчових продуктів від металевих часток. Розкрито технологію та фізико-хімічні властивості альгіновмісних домішок і продуктів, виготовлених на їх основі. Особливу увагу приділено процесам харчових виробництв. Вивчено властивості захисних покрить на основі низькометоксильованого пектиновмісного екстракту з яблучних вичавок.

Приведены результаты исследования влияния жесткости воды на потребительские свойства кулинарной продукции и развариваемость овощей, а также фермантативного окисления мякоти бульб топинамбура в процессе технологической обработки. Описаны свойства защитных покрытий свежих плодов и овощей для продолжения сроков сохранения. Проанализировано влияние созревания маринованных зеленоплодных цукини на изменения их химического состава, а также электромагнитного поля на минеральный состав плодово-ягодного сырья. Освещены перспективные методы исследования гранулометрического состава шоколадных изделий. Проведена комплексная оценка качества кулинарного сырья на основании физико-химических характеристик. Рассмотрены вопросы очищения пищевых продуктов от металлических частиц. Раскрыта технология и физико-химические свойства альгиновмещающих добавок и продуктов, изготовленных на их основе. Особое внимание уделено процессам пищевых производств. Изучены свойства защитных покрытий на основе низкометоксилированного пектиновмещающего экстракта с яблочных вычавок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80я54(4УКР)3

Шифр НБУВ: Ж70141/Техн. Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Наукові записки Національного університету "Києво-Могилянська академія" / ред.: В. С. Брюховецький. - К. : Вид. дім "КМ Академія", 2001. - 59 с. - (Хім. науки і технології; Т. 19). - укp.

Висвітлено вплив методів очистки на регенерацію ультрафільтраційних мембран. Розглянуто найбільш ефективний хімічний реагент та умови регенерації (час обробки, температуру, концентрацію реагенту), які сприяють швидкій та якісній очистці мембран після ультрафільтрації яблучного соку. Проведено теоретичний аналіз нестаціонарної концентраційної поляризації мембран. Установлено основні закономірності зміни pH і електропровідності знесоленого розчину, а також концентрацій одно- та двозарядних іонів залежно від швидкості потоку розчину, напруги, частоти імпульсів. Проаналізовано вплив іонообмінних смол різного походження на ефективність вилучення іонів нікелю та міді з водних розчинів. Наведено результати дослідження особливостей сорбції іонів важких металів деякими природними сорбентами полісахаридного типу: пектинами, альгінатами та модифікованими целюлозовмісними матеріалами. Подано кількісну характеристику комплексоутворювальної здатності різних за походженням пектинів і пектиновмісного препарату "Пектопал" щодо іонів важких металів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г.я54(4Укр) + Л10я54(4Укр)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69184/Хім.н. Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Гулий І. С. 
Наукові праці Національного університету харчових технологій. N 11 / І. С. Гулий. - К., 2002. - 127 с. - укp.

Проаналізовано вплив параметрів зовнішнього середовища на електричну стабільність біомембран, заліза на анаеробну обробку білок- і сульфатовмісних стічних вод, а також вплив ємності парогенератора на динамічні характеристики відпарної колони у процесі десорбції високорозчинних газів. Висвітлено числові методи розрахунку процесу формування пшеничного дріжджового тіста екструзією. Описано методику експериментального визначення залежності зміни густини тіста від тиску. Наведено результати дослідження впливу житньо-солодового екстракту на біохімічні процеси в тісті, а також процесу сушіння висококонцентрованих пектинових екстрактів, вмісту оксиметилфурфуролу в інвертах під час кислотного гідролізу цукрових розчинів, ефектів пароконденсаційної кавітації на активацію вапняного молока. Розглянуто вплив параметрів парової обробки стружки топінамбура на якісні показники одержаного соку, вплив іонообмінної обробки на комплексоутворювальну здатність бурякового пектину, процесу сушіння на білковий комплекс насіння ріпаку сорту "Галицький". Проаналізовано сучасний стан і перспективи розвитку хлібопекарської промисловості України. Акцентовано увагу на проблемах стабілізації економічного розвитку підприємств хлібопекарської промисловості у трансформаційному періоді. Висвітлено особливості інвестиційного клімату в пивоварній промисловості країни.

Проанализировано влияние параметров внешней среды на электрическую стабильность биомембран, влияние железа на анаэробную обработку белков- и сульфатсодержащих сточных вод, емкости парогенератора на динамические характеристики отпарной колонны при десорбции высокорастворимых газов. Освещены численные методы расчета процесса формирования пшеничного дрожжевого теста экструзией. Описана методика экспериментального определения зависимости изменения плотности теста от давления. Приведены результаты исследования влияния ржано-сладкого экстракта на биохимические процессы в тесте, процесса сушки высококонцентрированных пектиновых экстрактов, содержания оксиметилфурфурола в инвертах при кислотном гидролизе сахарных растворителей, эффектов пароконденсационной кавитации на активацию известкового молока. Рассмотрено влияние параметров паровой обработки стружки топинамбура на качественные показатели полученного сока, влияние ионообменной обработки на комплексообразующую способность свекольного пектина. Проанализированы современное состояние и перспективы развития хлебопекарной промышленности Украины. Акцентировано внимание на проблемах стабилизации экономического развития предприятий хлебопекарной промышленности в трансформационном периоде. Освещены особенности инвестиционного климата в пивоваренной промышленности страны.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80я54(4УКР)3

Шифр НБУВ: Ж71985 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Пріоритетні напрями впровадження в харчову промисловість сучасних технологій, обладнання і нових видів продуктів оздоровчого та спеціального призначення : Матеріали VII Міжнар. наук. техн. конф., 23 - 25 жовт. 2001 р., Київ / ред.: І. С. Гулий. - К., 2001. - 181 с. - (Наук. пр. Укр. держ. ун-ту харч. технологій; N 10 [Спец. вип.], ч. 1). - укp.

Розглянуто проблеми сучасної теорії та практики цукрового, крохмале-патокового виробництва та харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення. Удосконалено технологічну схему очищення дифузійного соку з виддаленням переддефекаційного осаду. Досліджено вплив технологічних параметрів процесу гідролізу протопектину бурякової сировини на вміст ферулових груп у пектиновій молекулі. Проаналізовано створення ентеросорбентів і харчових домішок модифікуванням целюлозовмісних відходів харчової промисловості. Детально охарактеризовано моделювання гідродинаміки потоків з метою оптимального розподілу CaO у попередньому дефекаторі Бригель - Мюллера.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80я431(0)

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Рихтер А. А. 
Совершенствование качества плодов южных культур / А. А. Рихтер; УААН. Никит. ботан. сад - Нац. науч. центр. - Симф. : Таврия, 2001. - 426 c. - Библиогр.: с. 338-404 - рус.

Представлен химический состав плодов видов, сортов и гибридов косточковых и субтропических плодовых культур. Рассмотрена взаимосвязь биохимических признаков (масса плода, содержание сухих веществ, сахаров, аскорбиновой и титруемых кислот, лейкоантоцианов, антоцианов, пектинов) в плодах видов и сортов персика, нектарина, абрикоса, алычи, черешни, зизифуса, хурмы, инжира, фейхоа и граната, а также масличности, белков, жирных кислот, токоферолов в семенах миндаля. Исследовано изменение химического состава плодов современных сортов перечисленных растений в процессе разных способов их переработки - замораживание россыпью, в сахарном сиропе, в виде паст и традиционного консервирования. Приведены сведения о лечебно-профилактическом применении их плодов и листьев.


Індекс рубрикатора НБУВ: П256-272.5-31 + П28-272.5-31

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА611874 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Химия, химические технологии и экология / ред.: М. И. Рыщенко. - Х., 2002. - 151 с. - (Вестн. Нац. техн. ун-та "ХПИ"; N 2, ч. 1). - рус.

Проанализировано влияние криас-порошков из виноградных выжимок на свойства клейковины пшеничной муки. Описаны технологии получения "вымороженных" подсолнечных масел, гидратации растительных масел. Изучено влияние дисперсности жировой фазы в сливках на затраты энергии при сбивании их в масло. Освещены некоторые функциональные свойства белков ядра и шрота подсолнечника. Приведены результаты исследования влияния функциональных наполнителей-антисептиков на стабильность водных клеев на основе казеина и крахмала. Определены физические показатели альтернативных бинарных топлив на основе биодизеля и газового конденсата. Раскрыта взаимосвязь прочности межфазных адсорбционных слоев и коалесценции капель масла в водных растворах сухих яйцепродуктов и свекловичного пектина. Рассмотрены вопросы разработки технологии производства хлебобулочных изделий из тритикалиевой муки типа сеяной.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г.я54(4Укр)3 + Л10я54

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29210 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Аграрний вісник Причорномор'я / ред.: В. П. Герасименко; Одес. держ. аграр. ун-т. - О., 2004. - 228 с. - (Біол. та с.-г. науки; Вип. 23). - укp.

Викладено біотехнологічні основи селекції інтенсивних генотипів у свинарстві. Висвітлено продуктивні та біологічні особливості свиней великої білої породи французької, української селекції та їх кросу. Описано організаційну структуру селекційно-племінної системи у галузі молочного скотарства. Проаналізовано вплив біологічно активних речовин різного походження на вміст коферментів в органах щурів, іонів кальцію на активність сукцинатоксидази у тканині ендометрію корів за умов гіпофункції яєчника, пектиновмісного препарату на біохімічні показники крові та приріст телят. Наведено порівняльну оцінку м'ясної продуктивності помісних та чистопородних ягнят. Визначено сучасні напрямки підвищення ефективності використання інтенсивних технологій у тваринництві.

Изложены биотехнологические основы селекции интенсивных генотипов в свиноводстве. Освещены продуктивные и биологические особенности свиней большой белой породы французской, украинской селекции и их кросса. Описана организационная структура селекционно-племенной системы в отрасли молочного скотоводства. Проанализированы влияние биологически активных веществ разного происхождения на содержание коферментов в органах крыс, ионов кальция на активность сукцинатоксидазы в ткани эндометрия коров в условиях гипофункции яичника, пектиносодержащего препарата на биохимические показатели крови и прирост телок. Приведена сравнительная оценка мясной продуктивности помесных и чистопородных ягнят. Определены современные направления повышения эффективности использования интенсивных технологий в животноводстве.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е6я54(4Укр) + П6я54(4Укр)

Шифр НБУВ: Ж69783 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Вісник Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського / ред.: О. О. Шубін. - Донецьк, 2004. - 238 с. - (Техн. науки; N 1(21)). - укp.

Висвітлено аспекти ювелірно-матеріалознавчої експертизи предметів сервірування столу з дорогоцінних металів. Описано технологічні особливості дефектності структури та властивості фіанітів - синтезованих монокристалів. Розглянуто питання розробки методу кількісної оцінки якості води для лікеро-горілчаного виробництва. Проаналізовано особливості процесу подрібнення жирової фази молока в кавітаційному апараті, вплив високого тиску на молоко. Розкрито аспекти використання структуроутворювачів у технологіях збитих молочних десертів на основі нежирної молочної сировини, причини відмов механічного обладнання на підприємствах харчування, теоретичні основи нового процесу сепарації порошкових і дрібних сипких матеріалів. Викладено системний підхід до розробки технології желейного мармеладу на пектині та фруктозі для хворих цукровим діабетом.

Освещены аспекты ювелирно-материаловедческой экспертизы предметов сервировки стола из драгоценных металлов. Описаны технологические особенности дефектности структуры и свойств фианитов - синтезированных монокристаллов. Рассмотрены вопросы разработки метода количественной оценки качества воды для ликеро-водочного производства. Проанализированы особенности процесса измельчения жировой фазы молока в кавитационном аппарате, влияние высокого давления на молоко. Раскрыты аспекты использования структурообразователей в технологиях сбитых молочных десертов на основе нежирного молочного сырья, причины отказов механического оборудования на предприятиях питания, теоретические основы нового процесса сепарации порошковых и мелких сыпучих материалов. Изложен системный подход к разработке технологии желейного мармелада на пектине и фруктозе для больных сахарным диабетом.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л8/9я54(4УКР)

Шифр НБУВ: Ж70141/Техн. Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Гігієна населених місць : Зб. наук. ст. Вип. 41 / ред.: А. М. Сердюк; Акад. мед. наук України. Ін-т гігієни та мед. екол. ім. О.М.Марзеєва. - К., 2003. - 503 с. - укp.

Проаналізовано стан та перспективи вирішення задач гігієни атмосферного повітря в Україні. Висвітлено морфофункціональні зміни у легенях лабораторних тварин у патогенезі експериментального хронічного бронхіту токсичної та пилової етіології. Описано структурно-функціональні особливості альвеолярних макрофагів за дії діоксиду сірки. Наведено оцінку екометаболічних змін в організмі ссавців під впливом сумішей молібдену, міді зі сполуками сірки. Розкрито аспекти фторування питної води, вплив сульфату калію на процеси її самоочищення, пектину на показники комбінаційної токсичності свинцю і фтору. Розглянуто проблеми харчування населення за екологічно несприятливих умов.

Проанализированы состояние и перспективы решения задач гигиены атмосферного воздуха в Украине. Освещены морфофункциональные изменения в легких у лабораторных животных при патогенезе экспериментального хронического бронхита токсической и пылевой этиологии. Описаны структурно-функциональные особенности альвеолярных макрофагов под действием диоксида серы. Приведена оценка экометаболических изменений в организме млекопитающих под влиянием смесей молибдена, меди с соединениями серы. Раскрыты аспекты фторирования питьевой воды, влияние сульфата калия на процессы ее самоочищения, пектина на показатели комбинационной токсичности свинца и фтора. Рассмотрены проблемы питания населения в экологически неблагоприятных условиях.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р121.2я54(4Укр)2

Шифр НБУВ: Ж62201 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Наука і соціальні проблеми суспільства: харчування, екологія, демографія : Матеріали ІV Міжнар. наук.-практ. конф., 23 - 24 трав. 2006 р.: У 2-х ч. Ч. 1 / ред.: О. І. Черевко; НАН України, УААН, Укр. акад. наук, Харк. облдержадмін., Півн.-Сх. наук. центр НАН і МОН України, Рада ректорів Харк. вуз. центру, Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі, Харк. нац. ун-т ім. В.Н.Каразіна, Ін-т рослинництва ім. В.Я.Юр'єва УААН, Харк. спеціаліз. мед.-генет. центр, Харк. нац. аграр. ун-т ім. В.В.Докучаєва, Харк. держ. мед. ун-т, Укр. НДІ екол. пробл., Ін-т демографії та соц. дослідж. НАН України. - Х., 2006. - 590 c. - укp.

Висвітлено актуальні проблеми харчової галузі виробництва. Наведено результати досліджень складу полісахаридного комплексу концентратів харчових волокон рослинного походження. Описано ресурсоощадний процес дефторування води на модифікованому завантаженні. Окреслено основні напрямки переробки кріогелів на основі ізольованих білків пелагічних риб в структуровані аналоги рибного філе та кулінарну продукцію. Розглянуто дію основного сульфату алюмінію на пектинові речовини бурякової тканини в процесі екстрагування сахарози. Досліджено накопичення радіонуклідів у капустяних овочах. Вивчено формувальну здатність жирового середовища для одержання продуктів методом термоекструзії. Висвітлено напрямки розробки енергозберігальних технологій м'ясних січених виробів.

Освещены актуальные проблемы пищевой отрасли производства. Приведены результаты исследований состава полисахаридного комплекса концентратов пищевых волокон растительного происхождения. Описан ресурсосберегающий процесс дефторирования воды на модифицированной загрузке. Очерчены основные направления переработки криогелей на основе изолированных белков пелагических рыб в структурированные аналоги рыбного филе и кулинарную продукцию. Рассмотрено действие основного сульфата алюминия на пектиновые вещества свекольной ткани в процессе экстрагирования сахарозы. Исследовано накопление радионуклидов в капустных овощах. Изучена формирующая способность жировой среды для получения продуктов методом термоэкструзии. Освещены направления разработки энергосберегающих технологий мясных рубленных изделий.


Індекс рубрикатора НБУВ: С5*325.81я431(0) + Р123я431(0) + Л8/9я431(0)

Рубрики:

Шифр НБУВ: В349395 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського