Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (5)Автореферати дисертацій (12)Книжкові видання та компакт-диски (124)Журнали та продовжувані видання (52)
Пошуковий запит: (<.>U=Л872$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 153
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Маннанов У. В. 
Математическое моделирование совмещенных реакцилонно-ректификационных процессов (на примере получения этилового спирта) / У. В. Маннанов // Управляющие системы и машины. - 1998. - № 2. - С. 37-38. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Запропоновано адекватну математичну модель ректифікаційного процесу здобування етилового спирту з урахуванням хімічної реакції, що відбувається в бражній колоні технологічного комплексу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872с11

Шифр НБУВ: Ж14024 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Федоткин И. М. 
Процессы и аппараты спиртовой промышленности : Учеб. пособие для студ., асп. технол., теплотехн. и мех. спец. техн. ун-тов. Ч. 1. Процессы подготовки, измельчения, запаривания, разваривания и сбраживания крахмалистого сырья в спиртовой промышленности, теория процессов, методы расчета и интенсификации / И. М. Федоткин, Н. И. Шаповалюк. - К. : Химджест, 1999. - 488 c. - Библиогр.: 368 назв. - рус.

С достаточной полнотой рассмотрены такие процессы - распыливание жидкостей, гидравлика двухфазных газо-паро-жидкостных и взвесенесущих потоков, определение размеров капель, разваривание твердых частиц, кавитационные процессы, образование каверн, кавитационных пузырьков, их коллапс, кавитационное дробление и измельчение, микробиологические процессы, термодинамика двухфазных потоков, характеристики, сопротивления и др. В результате математического анализа этих процессов получена форма для инженерных расчетов и разработаны методы интенсификации. Приведены многочисленные конструкции отечественных и зарубежных аппаратов, их критический анализ и сравнительная оценка. Разработаны методы интенсификации процессов подготовки сырья, смешения ингредиентов, дробления, сбраживания, разваривания. Представлена теория кавитационных процессов, двухфазных потоков, разваривания в оригинальной постановке, которая доведена до инженерной.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.5 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: В343202 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Бремерс Г.  
Расширение возможностей использования солевой дистилляции / Г. Бремерс, Р. Галобурда, Г. Айзсилс // Пром. теплотехника. - 1999. - 21, № 2-3. - С. 56-58. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Солева дистиляція використовується для дегідратації етилового спирту, необхідного для одержання біопалива. Експерименти на спрощеній установці показали, що теплоту, витрачену на регенерацію солей, можна використати повторно при ординарній перегонці у верхній частині установки, що дає змогу істотно зменшити висоту перегонної установки. Солеву дистиляцію можна також використовувати для спільного виробництва технічного зневодженого спирту та харчового спирту підвищеної чистоти.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.05

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Сачаво М. С. 
Спирт этиловый / М. С. Сачаво. - Симф. : Таврида, 2000. - 272 c. - Библиогр.: 25 назв. - рус.

Подано стислу історію виникнення та розвитку спиртового виробництва. Викладено основні властивості етилового спирту, засоби виробництва та фізико-хімічні характеристики одержаних спиртів. Наведено діючі в країнах СНД нормативно-правові акти, які регламентують облік, поставку, транспортування, приймання та збереження етилового спирту, а також нормативи втрати під час його виробництва, транспортування, збереження та переміщення. Узагальнено дані про структурні властивості водно-спиртових розчинів, їх теплофізичні характеристики. Включено відкориговані "Таблиці для визначення вмісту етилового спирту у водно-спиртових розчинах".


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА599113 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Маринченко В. О. 
Технологія спирту : Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / В. О. Маринченко, В. А. Домарецький, П. Л. Шиян, В. М. Швець, П. С. Циганков, І. Д. Жолнер; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2003. - 495 c. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.

Наведено біохімічну і технологічну характеристики сировини, описано способи її зберігання та підготовки до зброджування. Розглянуто питання одержання ферментних препаратів та солоду, культивування дріжджів, бактерій, пліснявих грибів, зброджування сусла, виділення спирту із бражки та його ректифікації. Висвітлено енерго- та ресурсоощадні технології у спиртовому виробництві, актуальні проблеми спиртової промисловості.

Приведены биохимическая и технологическая характеристики сырья, описаны способы его хранения и подготовки к брожению. Рассмотрены вопросы получения ферментных препаратов и солода, культивирования дрожжей, бактерий, плесневелых грибов, брожения сусла, выделения спирта из браги и его ректификации. Освещены энерго- и ресурсосберегательные технологии в спиртовом производстве, актуальные проблемы спиртовой промышленности.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872я73-1

Шифр НБУВ: ВС38825 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Прибильський В. Л. 
Оптимізація технологічних процесів спиртового виробництва : Конспект лекцій / В. Л. Прибильський; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2006. - 103 c. - Бібліогр.: с. 103. - укp.

Розглянуто технологічні процеси спиртового, лікеро-горілчаного та дріжджового виробництв і способи їх удосконалення, зокрема, за допомогою математичного моделювання з використанням персонального комп'ютера. Викладено особливості розв'язання задач оптимізації на базі створення та використання математичних моделей окремих ланок виробництв. Описано енерго- та ресурсоощадні технології в спиртовому виробництві. Розкрито можливості оптимізації перегонки бражки та ректифікації спирту.

Рассмотрены технологические процессы спиртового, ликеро-водочного и дрожжевого производств и способы их усовершенствования, в частности, при помощи математического моделирования с использованием персонального компьютера. Изложены особенности решения задач оптимизации на базе создания и использования математических моделей отдельных участков производств. Описаны энерго- и ресурсосберегающие технологии в спиртовом производстве. Раскрыты возможности оптимизации перегонки бражки и ректификации спирта.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872я73-2

Шифр НБУВ: ВА683108 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Желєзна Т. А. 
Стан розвитку та перспективи виробництва і застосування рідких палив з біомаси. Ч. 1 / Т. А. Желєзна // Экотехнологии и ресурсосбережение. - 2004. - № 2. - С. 3-9. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Розглянуто технології одержання та застосування біоетанолу, а також перспективи нарощування виробництва етанолу та використання його як палива. Показано технічні й екологічні переваги застосування сумішевих бензинів. Розглянуто ситуацію в Україні щодо виробництва та використання біоетанолу. Показано, що Україна може виробляти паливний етанол на існуючих спиртових заводах. Висвітлено досягнення українських спеціалістів у цій галузі, зокрема, щодо розробки та впровадження технології одержання високооктанової кисневмісної домішки до бензину.


Ключ. слова: рідкі палива, біоетанол, паливний етанол, сумішевий бензин
Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.6 + О33-082-325.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28350 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Мельник Л. М. 
Eфективність дії природних дисперсних мінералів в очищенні водно-спиртових розчинів / Л. М. Мельник, В. В. Манк, І. І. Марцін // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2004. - № 15. - С. 23-25. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Доведено ефективність дії натуральних дисперсних мінералів в процесі очистки водно-спиртових розчинів. Найефективнішими мінералами визнано палигорськіт і гідрослюду. Проведено порівняння аналізів очистки розчинів палигорськітом, гідрослюдою й активним вугіллям.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.07

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Мельник Л. Н. 
Экологические аспекты использования природных адсорбентов в спиртовой промышленности / Л. Н. Мельник, В. В. Манк, В. Ю. Третинник // Екологія довкілля та безпека життєдіяльн. - 2004. - № 5. - С. 64-67. - Библиогр.: 10 назв. - рус.

Досліджено можливість використання природного мінералу палигорськіту для очистки спиртових розчинів від важких металів. За допомогою термопрограмованої десорбції з мас-спектрометричним аналізом доведено екологічну безпеку адсорбенту.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.07-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23889 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Левандовський Л. В. 
Екологізація виробництва спирту із зерна / Л. В. Левандовський, А. П. Михайлів, С. Т. Олійнічук // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 84-87. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

Досліджено можливість повної заміни води проясненим фільтратом післяспиртової барди для приготування замісу у технології перероблення зерна в спирт. Установлено, що такий прийом не погіршує перебіг процесів гідролізу крохмалю і забезпечує нормативний вихід спирту із 1 т сировини, дає змогу суттєво зменшити витрати артезіанської води у виробництві, скоротити об'єм виробничих відходів на 60 - 70 % і створює передумови для значного здешевлення процесу одержання сушеного кормового продукту із барди внаслідок повторного використання рідкої її частини.


Ключ. слова: післяспиртова барда, обробка, фільтрат, заміс, дозріла бражка, кормовий продукт
Індекс рубрикатора НБУВ: Л872-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Мельник Л. М. 
Використання гідрослюди для адсорбційного очищення водно-спиртових розчинів / Л. М. Мельник, В. В. Манк // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 112-114. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Доведено ефективність використання гідрослюди для адсорбційного очищення водно-спиртових розчинів від домішок. Досліджено сорбційну здатність гідрослюди щодо альдегідів, естерів, вищих спиртів за різних умов очищення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.07

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Карпутіна М. В. 
Використання ультразвуку в технології низькотемпературного розварювання сировини спиртового виробництва / М. В. Карпутіна, В. О. Маринченко, В. Є. Носенко, З. М. Романова // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2006. - № 18. - С. 21-22. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено результати наукових досліджень з проблеми застосування ультразвуку в технології спирту з метою інтенсифікації процесу термоферментативної обробки крохмалевмісної сировини.


Ключ. слова: ультразвук, термоферментативна обробка, крохмалевмісна сировина
Індекс рубрикатора НБУВ: Л872-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Бліщ Р. О. 
Вплив активності та норми витрати ферментного препарату розріджувальної дії на показники дозрілої бражки / Р. О. Бліщ, К. В. Колеснікова, Д. Й. Колінська // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2006. - № 553. - С. 94-96. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Досліджено вплив різних партій ферментного препарату розріджувальної дії (tegaferm Holding GmbH) на показники дозрілої бражки і визначено його активність та витрату в од./г крохмалю. Рекомендовано здійснювати витрату ферментних препаратів за показником їх активності, яку виражають в од. на 1 г крохмалю.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.05

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Бліщ Р. О. 
Вплив режимів розрідження крохмалевмісної сировини на показники дозрілої бражки / Р. О. Бліщ, К. В. Колеснікова // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2005. - № 529. - С. 100-102. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Досліджено вплив температури та тривалості розрідження крохмалевмісної сировини за умов теплоферментативної обробки на показники дозрілої бражки. Встановлено залежності технологічних показників дозрілих бражок від режимів розрідження.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Куценко В. Л. 
Интенсификация массообмена при переработке отходов производства этилового спирта / В. Л. Куценко // Вісн. Сум. держ. ун-ту. Сер. Техн. науки. - 2006. - № 5. - С. 167-173. - рус.

Проанализировав в целом работу роторных ректификационных аппаратов (РА), выделено два диапазона работы. Первый - от 0 до 800 об/мин - можно определить как неустойчивый. Работа аппарата в этом диапазоне сопровождается высоким гидравлическим сопротивлением, связанным с накоплением жидкости в контактном устройстве. Скорость пара в контактном устройстве выше, чем скорость жидкости. Высота единицы переноса составляла 30 - 70 мм. Второй - от 800 об/мин и выше - характеризуется устойчивой работой аппарата на всем диапазоне нагрузок, понижением перепада давления, связанного с эффективным диспергированием взаимодействующих потоков и развитой поверхностью контактирующих фаз, эффективность возрастает до высоты единицы переноса 10 - 15 мм. В этом диапазоне работы рекомендовано эксплуатировать аппарат. Экспериментальные исследования показывают, что разработка РА такой конструкции является одним из перспективных направлений интенсификации процесса массообмена, экономии природных ресурсов и экологизации производства.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.094

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69231 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Ободович А. Н. 
Совершенствование технологии приготовления сусла из крахмалосодержащего сырья в спиртовом производстве с применением метода дискретно-импульсного ввода энергии / А. Н. Ободович, Т. Л. Грабова, А. Р. Коба, О. А. Горячев // Пром. теплотехника. - 2007. - 29, № 4. - С. 59-63. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Метод дискретно-импульсного ввода энергии, применяемый в приготовлении сусла из крахмалосодержащего сырья в спиртовом производстве, позволяет интенсифицировать ресурсо- и энергосберегающие процессы при производстве этилового спирта.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.03

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Паляниця Л. Я. 
Ферментативна обробка зернової сировини у виробництві спирту / Л. Я. Паляниця, О. С. Ворожбит, С. Р. Мельник, Н. І. Березовська, Ю. Р. Мельник // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2006. - № 553. - С. 106-108. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Досліджено водно-теплову обробку зернової сировини на основі жита за участю комплексів концентрованих ферментних препаратів. Вивчено їх вплив на основні показники одержуваного сусла.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Башта А. О. 
Фізико-хімічні властивості гідролізату, одержаного із пшениці / А. О. Башта, В. В. Манк, В. А. Лагода // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2006. - № 18. - С. 29-33. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Досліджено фізико-хімічні властивості гідролізату, одержаного із пшениці за допомогою ферментативного гідролізу, а також проаналізовано їх взаємозв'язок з його фільтрувальними властивостями.


Ключ. слова: гідролізат, фізико-хімічні і фільтраційні властивості, гранулометричний склад, гідрофільність, електрокінетичний потенціал, швидкість фільтрування, питомий опір і стисливість осаду
Індекс рубрикатора НБУВ: Л872-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Бліщ Р. О. 
Використання комплексу ферментних препаратів для інтенсифікації процесу спиртового бродіння / Р. О. Бліщ, К. В. Колеснікова // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2007. - № 590. - С. 91-93. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Досліджено вплив комплексу ферментних препаратів ("Genencor International INC") на показники дозрілої бражки з ячменю. Рекомендовано здійснювати теплоферментативну обробку ячмінного сусла підібраною мультиензимною композицією ферментних препаратів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.04

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Пупена О. М. 
Використання модифікованого методу UNIFAC (Дортмунд) для розрахунку парорідинної рівноваги при моделюванні процесів ректифікації у виробництві харчового етилового спирту / О. М. Пупена // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2007. - № 22. - С. 61-63. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Запропоновано використання модифікованого методу ЮНІФАК (Дортмунд) для розрахунку коефіцієнтів активності компонентів у рідині під час моделювання парорідинної рівноваги в колонах брагоректифікаційних установок. Викладено результати моделювання для двокомпонентної суміші етанол - вода та характерних для виробництва харчового спирту трикомпонентних сумішей.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.06-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського