Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Реферативна база даних (2)
Пошуковий запит: (<.>K=CABERNET<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
1.

Конуп Л. О. 
Бактеріальний рак винограду і обґрунтування заходів щодо обмеження його розвитку в південному регіоні України / Л. О. Конуп. — Б.м., 2022 — укp.

В результаті фітосанітарного обстеження виноградників Одеської, Миколаївської і Херсонської областей встановлено, що в Одеської області поширення бактеріального раку на виноградниках становило 0,3-35 %, у Миколаївській області - 0,6-2,5 %, у Херсонській області - 0,3-1,4 %. Найбільш високий відсоток ураження спостерігався на сортах: Каберне Совіньйон, Шардоне і Мерло, імпортованих із Франції, Німеччини, Сербії і Італії. В роботі досліджувались 46 клона технічних сортів і 47 технічних сортів рядового садивного матеріалу, 13 клонів столових сортів і 7 столових сортів рядового садивного матеріалу; 10 клонів підщепних сортів винограду на ураженість збудником бактеріального раку винограду. Найбільшу кількість кущів із симптомами бактеріального раку було виявлено на сортах Каберне Совіньйон, Мерло, Шардоне імпортного походження. Встановлено, що серед цих представників високу антимікробну дію мали алкілзаміщені аліфатичні краун-ефіри, з яких дитретбутил-дибензо-18-краун-6 показав найвищу протимікробну активність, пригнічував ріст всіх використаних тест-культур. Обробка пухлин винограду потенціальними хімічними препаратами (краун-ефірами) призвела до їх уповільнення розвитку і навіть руйнуванню, що підтверджується актами впровадження. Доведено, що на механізм їх дії впливає ліпофільність і іонофорні властивості, з підвищенням цих показників зростає їх протимікробна активність. Використання в комплексі сучасних методів діагностики хвороб, розробка і використання методів оздоровлення уражених фітопатогенами цінних сортів і клонів винограду збереже вітчизняний генофонд рослин. Всі ці заходи забезпечать економію енергоресурсів, агротехніки, сприятимутьпідвищенню кінцевого продукту у вигляді якісного винограду і продуктів його переробки.^UAs a result of phytosanitary inspection of vineyards of Odessa, Nikolaev and Kherson areas it is established that in Odessa area distribution of a crown gall on vineyards made 0,3-35 %, in the Nikolaev area - 0,6-2,5 %, in the Kherson area - 0,3 -1,4 %. The highest percentage of lesions was observed on varieties: Cabernet Sauvignon, Chardonnay and Merlot, imported from France, Germany, Serbia and Italy. The study investigated 46 clones of technical varieties and 47 technical varieties of ordinary planting material, 13 clones of table varieties and 7 table varieties of ordinary planting material; 10 clones of grafted grape varieties for infection with the causative agent of crown gall of grapes. The largest number of bushes with symptoms of crown gall was found on varieties of Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay of imported origin. It was found that among these representatives had high antimicrobial activity alkyl-substituted aliphatic crown esters, of which ditretbutyl-dibenzo-18-crown-6 showed the highest antimicrobial activity, inhibited the growth of all used test cultures. Treatment of grape tumors with potential chemicals (crown ethers) hasled to their slow development and even destruction, which is confirmed by the acts of implementation. It is proved that the mechanism of their action is influenced by lipophilicity and ionophoric properties, with the increase of these indicators their antimicrobial activity increases.The use of modern methods of disease diagnosis, development and use of methods of rehabilitation of valuable varieties and clones of grapes affected by phytopathogens will preserve the domestic gene pool of plants. All these measures will save energy, agricultural machinery, will increase the final product in the form of quality grapes and products of its processing.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського