Бази даних


- результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
 Знайдено в інших БД:Дослідження рукописних та архівних фондів (2)
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
Пошуковий запит: (<.>K=POTRAW<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1
1.

Дослідження архівних та книжкових фондів. Studies of Archival and Book Fonds


Булатова, С. О.
Рукописна книга ХVIII ст. з історії старопольської кухні "Zbiór dla kuchmistrza jak potraw jako ciast robienia" з фондів Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського [Текст] / С. О. Булатова // Рукописна та книжкова спадщина України. - 2016. - Вип. 20. - С.22-42 .

Публікації випуска


Кл.слова (ненормированные):
рукописна збірка, історія старопольської кулінарії, Річ Посполита, рецепти, бароко. handwritten collected book, old Polish cooking history, Rzeczpospolita, receipts, Barocco. рукописный сборник, история старопольской кулинарии, Речь Посполитая, рецепты, барокко

Представлено невідому рукописну книгу XVIII ст. з історії кулінарії Речі Посполитої. Висвітлено історико-кодикологічний аспект вивчення рукопису, встановлені колишні його власники. Дослідження пам’ятки простежується в контексті культури бароко в Речі Посполитій ХVII–XVIII ст.. In the paper we review a handwritten book from the fonds of the Institute of Manuscript of V. Vernadsky National Library of Ukraine, unknown to the historians, which contains a set of the 18th ct. old Polish cooking receipts. Covered are codicological and historical-political aspects of the manuscript study. Ownership notes and exlibris analysis enabled us to attribute the manuscript previous owners and to trace its history in the 18–19th centuries. In the article we also analyze the structure and contents of the cooking receipts contained in the book, as well as the useful advice on housekeeping, gardening, horticulture etc. Researched are the book sources dating back to the 17–18th centuries, author’s receipts and their origin. Cooking traditions and novations are presented in the light of the 18th ct. Rzeczpospolita Baroque culture. В публикации рассмотрена неизвестная историкам рукописная книга из фондов Института рукописи Национальной библиотеки Украины имени В. И. Вернадского, содержащая подборку рецептов старопольской кухни ХVIIІ в. Освещены кодикологический и историко-культурный аспекты исследования рукописи. В результате анализа владельческих записей и экслибрисов атрибутированы предыдущие владельцы рукописи, прослежена история ее бытования в ХVIІІ–ХІХ вв. В статье дан анализ структуры и содержания кулинарных рецептов сборника, а также входящих в его состав полезных советов по домашнему хозяйству, садоводству, огородничеству и т. д. Исследованы источники сборника ХVII–ХVIII вв., авторские рецепты и их происхождение. Традиции и новации кулинарного искусства представлены в контексте культуры барокко в Речи Посполитой ХVIII в.

  rks_2016_20_4.pdf - 0

Дод. точки доступу:
Булатова С. О.
 
Інститут рукопису
Імідж-каталоги

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського