^aП214.16-275.6
Рогач, В. В. Ін-т фізіології рослин і генетики НАН України.
Вплив ретардантів на морфогенез, продуктивність і склад вищих жирних кислот олії ріпаку озимого [Текст] : автореф. дис... канд. біол. наук / В.В. Рогач; НАН України; Інститут фізіології рослин і генетики. - К. : [б. и.], 2009. - 20 с.. - Б. ц.
Содержание:

Анотація: ретардантів зростає кількість гілочок першого порядку на рослині, кількість стручків на них і насінин у стручку. Маса 1 000 насінин за цього вірогідно не змінюється. Такі зміни сприяють покращанню продуктивності рослин. Найбільш ефективним для підвищення насіннєвої продутивності є застосування 0,025 %-го РР-333. За дії 1 %-го ССС-460 збільшується вміст олії у насінні та покращуються її якісні характеристики, а саме: зростає число омилення, ефірне число, йодне число та вміст гліферину та зменшується кислотне число. У разі його застосування збільшується частка ненасичених вищих жирних кислот, відбувається зменшення вмісту ерукової та лінолевої кислот зростання олеїнової та лінолевої. З'ясовано, що за дії ретардантів концентрації глюкозинодатів у насінні й ерукової кислоти в олії не виходять за рівні дозволених. Залишкові кількості препаратів не перевищують межовоприпустимих, що дозволило рекомендувати їх застосування у сільськогосподарському виробництві.