Горідько, Т. М.
Вплив N-стеароїлетаноламіну на процеси пероксидного окиснення ліпідів та ліпідний склад печінки щурів при гострій морфінній інтоксикації [] !Otitkn.pft: FILE NOT FOUND! !oizd.pft: FILE NOT FOUND! !ospec.pft: FILE NOT FOUND! !oistaspk_H.pft: FILE NOT FOUND!

Рубрикатор НБУВ:
Тематичні рубрики:


Шифр журнала:

Анотація: Досліджено вплив N-стеароїлетаноламіну на процеси пероксидного окиснення ліпідів, активність ферментів антиоксидантного захисту, склад фосфоліпідів і жирних кислот у печінці щурів під час гострої інтоксикації їх морфіном. Показано, що одноразова ін'єкція тваринам цього наркотику (30 мг/кг маси тіла) збільшує в печінці кількість ТБК-активних продуктів, впливає на активність ферментів антиоксидантного захисту (супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази), знижує кількість білка, загальних ліпідів, фосфоліпідів, фосфатидилхоліну, ефірів холестеролу, а також різноспрямовано діє на вміст окремих функціонально важливих жирних кислот. Уведення щурам N-стеароїлетаноламіну (50 мг/кг маси тіла) сприяє нормалізації в печінці активності основних ферментів антиоксидантного захисту та запобігає нагромадженню ТБК-активних продуктів, уповільнює зниження рівня загальних ліпідів, фосфоліпідів, фосфатидилхоліну та білка, підвищує вміст вільного та загального холестеролу, коригує вміст як загальних, так і індивідуальних жирних кислот. Припущено, що N-стеароїлетаноламін у разі гострої інтоксикації щурів морфіном виявляє антиоксидантні, мембранопротекторні та адаптогенні властивості. !oprip481_H.pft: FILE NOT FOUND!

Дод. точки доступу:
Гула, Н. М.; Стогній, Н. А.; Мегедь, О. Ф.; Клімашевський, В. М.; Шовкун, С. А.; Кіндрук, Н. Л.; Бердишев, А. Г.