Скрининг противомикробных свойств спиртоводных вытяжек из некоторых видов эфиромасличного растительного сырья [] !Otitkn.pft: FILE NOT FOUND! !oizd.pft: FILE NOT FOUND! !ospec.pft: FILE NOT FOUND! !oistaspk_H.pft: FILE NOT FOUND!

Рубрикатор НБУВ:
Тематичні рубрики:


Шифр журнала:

Анотація: Наведено результати вивчення антимікробних властивостей витяжок з ефіроолійної рослинної сировини. Протимікробну активність препаратів вивчено методом дифузії в агар колодязями нестандартних тест-штамах мікроорганізмів: S. aureus ATCC 25923, E. coli ATCC 25922, P. aeruginosa ATCC 27853, P. vulgaris ATCC 4636, B. subtilis ATCC 6633, C. albicans ATCC 885/653. Застосовано математичний метод порівняння антимікробних властивостей витяжок - векторний аналіз для дослідження та порівняння антимікробних властивостей витяжок, що дозволило відібрати найбільш активні з них, якы мають середні за силою антимікробні властивості (лист і квіти липи, пелюстки троянди дамаської і чайної, лист евкаліпта прутовидного). Дані дослідження вказують на перспективність використання деяких видів рослинної сировини, що містить ефірні олії, тільки в якості допоміжних носіїв антимікробних властивостей в комплексних фітопрепаратах, а їх основна функція - покращання органолептичних властивостей комплексних фітопрепаратів (корекція запаху та смаку).
Представлены результаты по изучению противомикробных свойств вытяжек из эфирномасличного растительного сырья. Противомикробная активность вытяжек изучалась методом диффузии в агар колодцами на стандартных тест-штаммах микроорганизмов: S. aureus ATCC 25923, E. coli ATCC 25922, P. aeruginosa ATCC 27853, P. vulgaris ATCC 4636, B. subtilis ATCC 6633, C. albicans ATCC 885/653. Применен математический метод сравнения противомикробных свойств вытяжек - векторный анализ, для исследования и сравнения противомикробных свойств вытяжек, что позволило отобрать наиболее активные из вытяжек, имеющие средние по силе противомикробные свойства (лист и цвет липы, лепестки розы дамасской и чайной, лист эвкалипта прутовидного). Данные исследования свидетельствуют о перспективности использования некоторых видов растительного сырья, содержащего эфирные масла, только как вспомагательных носителей противомикробных свойств в комплексных фитопрепаратах, а их основная функция - улучшение органолептических свойств комплексных фитопрепаратов (коррекция запаха и вкуса). !oprip481_H.pft: FILE NOT FOUND!

Дод. точки доступу:
Бойко, Н. Н.; Зайцев, А. И.; Осолодченко, Т. П.; Долгая, И. Н.; Казмирчук, В. В.