Tita, M. A.
Biological active compounds from native food sources for fermented dairy products [] !Otitkn.pft: FILE NOT FOUND! !oizd.pft: FILE NOT FOUND! !ospec.pft: FILE NOT FOUND! !oistaspk_H.pft: FILE NOT FOUND!

Рубрикатор НБУВ:
 Л95-9 
Тематичні рубрики:


Шифр журнала:

Кл.слова (ненормированные):
dairy -- biocompounds -- honey -- walnuts -- sea buckthorn
Анотація: Мета дослідження - виявлення та кількісне визначення цінних сполук із натуральних продуктів, таких як мед, волоський горіх та обліпиха з метою подальшого виробництва нових ферментованих продуктів із коров'ячого молока. Як матеріал дослідження використовувався бджолиний мед поліфлора району Дрегешань (Румунія), а для виявлення т кількісного визначення летких компонентів використовувалася система ГХ - МС. Якісний і кількісний аналізи поліфенолів проводився з використанням системи ВЕРХ Agilent 1200, що складається з фотодіодного детектора та електророзпилювального іонізаційного мас-детектора. Хроматографічний аналіз бджолиного меду поліфлора надав змогу визначити вміст фенольних кислот (79,284 мг/100 г зразка), ізопреноїдів (127,449 мг/100 г зразка) і флавоноїдів (168,475 мг/100 г зразка). У меді виявлено широкий спектр ароматичних сполук: терпенових з'єднань, вищих спиртів, альдегідів і кетонів, складних ефірів. Вміст альдегідів склав 7,889 мг/100 г, кетонів - 2,333 мг/100 г, вищих спиртів - 3,212 мг/100 г, ефірів - 8,993 мг/100 г. За отриманими хроматограмами, вміст поліфенолів у ядрі волоського горіха склав 786,553 мг ЕГК/100 г, а в ягодах обліпихи - 343,229 мг ЕГК/100 г. Також найвища концентрація значущих токоферолів виявлена у формі <$E alpha>-токоферолу в кількості 33,245 мг/100 г і <$E beta>-токоферолу 12,723 мг/100 г масла. Більш низькі значення 4,553 мг/100 г і 1,286 мг/100 г визначені у <$E gamma>-токоферолі та <$E beta>-токоферолі відповідно. Встановлено, що виявлений склад трьох видів сировини (мед поліфлора, ядро волоського горіха, ягоди обліпихи) та його кількісна оцінка сприятиме отриманню гармонійного ароматичного профілю з певними смаковими властивостями у ферментованих молочних продуктах. !oprip481_H.pft: FILE NOT FOUND!

Дод. точки доступу:
Popovici, C.; Tamosaitiene, L.; Bradauskiene, V.