Михайлов, В. М.
Розробка апарата для смаження м'ясних січених кулінарних виробів [] !Otitkn.pft: FILE NOT FOUND! !oizd.pft: FILE NOT FOUND! !ospec.pft: FILE NOT FOUND! !oistaspk_H.pft: FILE NOT FOUND!

Рубрикатор НБУВ:
УДК:
 637.5 


Шифр журнала:

Кл.слова (ненормированные):
апарат смаження -- м'ясні січені кулінарні вироби -- плівкоподібний електронагрівач
Анотація: Сучасні експлуатаційні вимоги вимагають використання інноваційних інженерних тенденцій, які надають змогу забезпечити ресурсоефективність і конкурентоспроможність обладнання з одночасним розширенням асортименту отримуваної продукції. Розробка модельної конструкції апарата для смаження м'ясних січених кулінарних виробів відрізняється способом теплопідведення шляхом заміни металоємних та інерційних нагрівачів на безінерційні з рівномірним розподілом температурного поля плівкоподібним резистивним електронагрівачем випромінювального типу. Для конденсації соковмісних парів у функціонально замкнених середовищах використовуються пластинчасті змієвикові рідинні охолоджувачі з елементами Пельтьє. За температури нагрівальних поверхонь (180 <^>oC) холодна сторона елемента Пельтьє забезпечує температуру охолоджувальної рідини до 10 <^>oC. Запропоноване рішення призведе до конкурентоспроможності апарата, що пояснюється отриманими техніко-експлуатаційними показниками. Розроблений апарат за 300 с забезпечує температуру в центрі виробу 90 <^>oC, а в поверхневих шарах - 130 <^>oC, що характеризує кулінарну готовність м'ясних виробів. При виготовленні зразків традиційним шляхом поверхневий шар прогрівається до 120 <^>oC, а центральний - до 72 <^>oC за температури контактної поверхні (160 <^>oC) протягом 180 с із формуванням шкоринки. Крім того, різниця між протилежними шарами контрольного зразка - 85 <^>oC, підтверджує нерівномірність прогрівання при смаженні традиційним способом, що пояснюється необхідністю використання допоміжних операцій із перевертання виробу. Запропоновані апаратурно-технологічні рішення надають змогу підвищити ресурсоефективність апарата для смаження м'ясних січених кулінарних виробів, забезпечуючи конкурентоспроможність та оригінальність м'ясних виробів. !oprip481_H.pft: FILE NOT FOUND!

Дод. точки доступу:
Загорулько, А. М.; Загорулько, О. Є.; Ібаєв, Е. Б.