Пошуковий запит: (<.>A=Герус Л$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 37
Представлено документи з 1 до 20
|
| |
1. |
Герус Л. Народна іграшка у дослідженнях Катерини Матейко [Електронний ресурс] / Л. Герус // Народознавчі зошити. - 2011. - № 4. - С. 615-623. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NaZo_2011_4_12
|
2. |
Герус Л. Пам’ятна вчена рада до 100-літнього ювілею Антона Будзана [Електронний ресурс] / Л. Герус // Народознавчі зошити. - 2012. - № 1. - С. 120-131. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NaZo_2012_1_19
|
3. |
Герус Л. Особливостi пластичного трактуванняя форми українського обрядового хлiба-калача [Електронний ресурс] / Л. Герус // Народознавчі зошити. - 2009. - № 5-6. - С. 649-661. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NaZo_2009_5-6_8
|
4. |
Калмикова І. С. Технологічна оцінка винограду сорту Шкода та вибір напрямку його використання [Електронний ресурс] / І. С. Калмикова, І. А. Ковальова, Л. В. Герус, М. Г. Федоренко // Харчова наука і технологія. - 2014. - № 3. - С. 62-67. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khnit_2014_3_15
|
5. |
Герус Л. Опішнянська глиняна іграшка в музеях Львова [Електронний ресурс] / Л. Герус // Народознавчі зошити. серія мистецтвознавча. - 2014. - № 6. - С. 1380-1393. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NazMicte_2014_6_29
|
6. |
Герус Л. Гуцульська великодня паска (функції, семантика, пластичне вирішення форми) [Електронний ресурс] / Л. Герус // Карпати: людина, етнос, цивілізація. - 2012. - Вип. 4. - С. 181-192 . - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/karlec_2012_4_16
|
7. |
Власов B. В. Столовий виноград України: сортові ресурси,перспективи виробництва та споживання [Електронний ресурс] / B. В. Власов, Н. А. Мулюкіна, І. А. Ковальова, Л. В. Герус // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. - 2016. - № 1. - С. 96-100. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/stopnsr_2016_1_17
|
8. |
Герус Л. В. Методичні аспекти оцінювання селекційного матеріалу винограду [Електронний ресурс] / Л. В. Герус // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. - 2016. - № 2. - С. 22-26. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/stopnsr_2016_2_6 Мета дослідження - розробити методичні аспекти оцінювання селекційного матеріалу винограду в гібридних комбінаціях за показниками адаптивності та продуктивності. Методи - селекційний, гібридологічний, статистичний. Результати. На основі селекційного завдання й патентного пошуку, літературних джерел та інтернет-ресурсів було визначено основні вимоги до сортів винограду нового покоління столового та технічного напрямів використання. Було проаналізовано 12 основних показників адаптивності, продуктивності та якості продукції, високий рівень прояву яких є необхідним для попереднього виділення сіянця винограду для подальшого дослідження. Розроблено градацію рівня прояву зазначених господарських ознак винограду – від найменшого до середнього та високого. Їхнє визначення переведено в бальну систему – найнижчий рівень прояву відповідає одному та трьом балам, середній – п'яти, високий – семи та дев'яти. В результаті досліджувані рослини можуть набрати від 12-ти до 108-ми балів. Коливання в оцінці за роками не має перевищувати 10 балів. Сіянець не може бути виділений за максимальним рівнем прояву тільки одного параметра, так само, як і має бути відбракований за мінімальний прояв будь-якого показника з означених. Сіянці зі стабільним середнім рівнем прояву ознак переносять у селекційний розсадник для вивчення рівня прояву основних показників та властивостей у щепленій культурі. Висновки. Визначено критерії та основні параметри цінності генотипів у гібридних комбінаціях. Перспективними, тобто такими, що потребують подальшого дослідження, можна вважати рослини, оцінені в 60 балів і вище. Цінні генотипи відповідають рівню 80 – 100, дуже цінні – 101 – 108 балів.Цель исследования - разработать методические аспекты оценки селекционного материала винограда в гибридных комбинациях по ряду показателей адаптивности и продуктивности. Методы - селекционный, гибридологический, статистический. Результаты. На основе селекционной задачи и патентного поиска, литературных источников и интернет-ресурсов были определены основные требования к сортам винограда нового поколения столового и технического направления использования. Было проанализировано 12 основных показателей адаптивности, производительности и качества продукции, высокий уровень проявления которых необходим для предварительного выделения сеянца винограда для дальнейшего исследования. Разработана градация уровня проявления вышеуказанных хозяйственных признаков винограда – от наименьшего до среднего и высокого. Их определение переведено в балльную систему – самый низкий уровень проявления соответствует одному и трем баллам, средний – пяти, высокий – семи и девяти. В результате исследуемые растения могут набрать от 12-ти до 108-ми баллов. Колебание в оценке по годам не должно превышать 10 баллов. Сеянец не может быть выделен по максимальному уровню проявления только одного параметра, так же, как и должен быть отбракован при минимальном проявлении любого показателя из упомянутых. Сеянцы со стабильным средним уровнем проявления признаков переносят в селекционный питомник для изучения уровня проявления основных показателей и свойств в привитой культуре. Выводы. Определены критерии и основные параметры ценности генотипов в гибридных комбинациях. Перспективными, т.е. требующими дальнейшего исследования, можна считать растения, оцененные в 60 баллов и выше. Ценные генотипы соответствуют уровню 80 - 100, очень ценные 101 - 108 баллам.Purpose. Developing methodical aspects of assessing grape breeding material in hybrid combinations for a number of indicators of adaptability and productivity. Methods. Breeding, hybridological, statistical ones. Results. Main requirements were determined for a new generation of table and technical grapes that was based on the set breeding task and patent searches, literary sources and Internet resources. 12 main indicators of adaptability, productivity and quality of products were analyzed, a high level of their display is required for pre-selection of grape seedlings for further study. Gradation from the lowest level of display of the above economic characters of grapes to the medium and high ones was developed. For their definition points-based system is used – the lowest level of display corresponds to one and three points, average – five, and high – seven and nine. As a result, studied plants can score 12 to 108 points. Variation in the plant evaluation over the years should not exceed 10 points. A seedling cannot be selected by the maximum level of displaying only one parameter, in the same manner as it shall be rejected with a minimum level of display of any of the said indicators. Seedlings that display a stable middle level of traits can be placed to the breeding nursery to study the level of display of the essential parameters and properties of the grafted culture. Conclusions. Criteria and basic parameters of genotypic values in hybrid combinations were determined. Plants that have been estimated in 60 points or higher may be considered as promising ones, that is those which require further studying. Valuable genotypes correspond to the level of 80–100, very valuable – of 101–108 points.
|
9. |
Карастан О. М. Маркер-супутний добір за ознакою безнасіннєвості винограду у гібридній популяції Кобзар Х Русалка 3 [Електронний ресурс] / О. М. Карастан, Н. А. Мулюкіна, Г. В. Плачинда, О. С. Папіна, І. А. Ковальова, Л. В. Герус // Аграрний вісник Причорномор'я. Біологічні науки. - 2014. - Вип. 73. - С. 49-57. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/avpb_2014_73_8
|
10. |
Банковская М. Г. Патогеноустойчивость новых технических форм селекции ННЦ "Институт виноградарства и виноделия им. В. Е. Таирова" [Електронний ресурс] / М. Г. Банковская, И. А. Ковалева, Л. В. Герус, Е. В. Салий, М. Г. Федоренко // Виноградарство і виноробство. - 2015. - Вип. 52. - С. 11-16. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vinogvinor_2015_52_5
|
11. |
Герус Л. В. Результаты ступенчатой селекции на генетическую обусловленность высокого уровня проявления хозяйственно-ценных признаков сортов винограда селекции ННЦ "ИВиВ им. В. Е. Таирова" [Електронний ресурс] / Л. В. Герус, И. А. Ковалева, Е. В. Салий, М. Г. Федоренко, Н. А. Мулюкина, О. М. Карастан, Е. С. Папина // Виноградарство і виноробство. - 2015. - Вип. 52. - С. 42-53. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vinogvinor_2015_52_10
|
12. |
Герус Л. В. Генетична обумовленість рівня зимостійкості та виділення сортів-донорів адаптивності до низьких температур серед інтродукованого та власного генофонду [Електронний ресурс] / Л. В. Герус, І. А. Ковальова, О. В. Салій, М. Г. Федоренко, С. Л. Кузьмук, С. П. Джуманазарова, Н. Є. Бургеля // Виноградарство і виноробство. - 2015. - Вип. 52. - С. 54-59. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vinogvinor_2015_52_11
|
13. |
Кузьмук С. Л. Покращення сортименту винограду методом інтродукції [Електронний ресурс] / С. Л. Кузьмук, І. А. Ковальова, Л. В. Герус // Виноградарство і виноробство. - 2015. - Вип. 52. - С. 105-108. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vinogvinor_2015_52_23
|
14. |
Герус Л. В. Оцінка та створення нового вихідного матеріалу для селекції на посухостійкість [Електронний ресурс] / Л. В. Герус, І. А. Ковальова // Виноградарство і виноробство. - 2016. - Вип. 53. - С. 67-73. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vinogvinor_2016_53_14
|
15. |
Ласкавий В. М. Вплив ампелоекологічних умов регіону вирощування на рівень прояву ряду показників столових сортів винограду сучасної селекції на прикладі Запорізької та Одеської областей України [Електронний ресурс] / В. М. Ласкавий, Н. Г. Гетьман, Л. В. Герус, І. А. Ковальова, М. Г. Федоренко // Виноградарство і виноробство. - 2016. - Вип. 53. - С. 124-129. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vinogvinor_2016_53_25
|
16. |
Мулюкіна Н. А. Методичні підходи в оцінці резистентності сортів до ески винограду [Електронний ресурс] / Н. А. Мулюкіна, І. А. Ковальова, Л. В. Герус, Р. В. Герецький // Виноградарство і виноробство. - 2016. - Вип. 53. - С. 147-150. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vinogvinor_2016_53_29
|
17. |
Ковальова І. А. Перспективи переходу вітчизняного виноградарства на екологічну (адаптивну) основу [Електронний ресурс] / І. А. Ковальова, Л. В. Герус, М. Г. Банковська, М. Г. Федоренко, О. В. Салій // Plant Varieties Studying and Protection. - 2017. - Т. 13, № 3. - С. 294-299. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/stopnsr_2017_13_3_13
|
18. |
Герус Л. Народна іграшка Покуття [Електронний ресурс] / Л. Герус // Народознавчі зошити. - 2015. - № 5. - С. 1072-1085. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NaZo_2015_5_11
|
19. |
Герус Л. До портрета вченої Любові Сухої [Електронний ресурс] / Л. Герус // Народознавчі зошити. - 2016. - № 1. - С. 229-235. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NaZo_2016_1_26
|
20. |
Герус Л. "Колач" у весільному обряді покутян кінця ХІХ — початку ХХІ століття: пластичне вирішення, символіка, функції [Електронний ресурс] / Л. Герус // Народознавчі зошити. - 2017. - № 1. - С. 160-170. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NaZo_2017_1_15
|
| |