Пошуковий запит: (<.>A=Патика М$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 64
Представлено документи з 1 до 20
|
| |
1. |
Патика М. В. Формування мікробного комплексу чорнозему типового в агроценозі пшениці озимої за різних систем землеробства [Електронний ресурс] / М. В. Патика, О. Ю. Колодяжний // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2014. - № 2. - С. 26-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPDAA_2014_2_5 У процесі порівняльного аналізу формування мікробного комплексу чорнозему типового в агроценозі пшениці озимої виявлено рівень диференціації чисельності основних фізіологічних і таксономічних груп мікробіому. Показано особливості формування структури, якісного складу та різноманіття бактеріального комплексу за різних систем землеробства й обробітку грунту. Встановлено, що систематичне внесення органічних добрив дозволяє оптимізувати мікробіологічні процеси та сприяє збільшенню видового різноманіття з рівномірним розподілом із домінуючих форм мікроорганізмів.
|
2. |
Патика М. В. Мікробні процеси трансформації вуглецю в ризосфері буряка цукрового чорнозему типового [Електронний ресурс] / М. В. Патика, Ю. П. Москалевська // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2014. - № 2. - С. 34-39. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPDAA_2014_2_6 Проведено порівняльний аналіз чисельності за функціональною спрямованістю мікробіоти ризосфери буряка цукрового, що бере участь у трансформації вуглецю та його сполук, за різних агрозаходів. Визначено вміст органічного та лабільного водорозчинного вуглецю в чорноземі типовому, стан посівів буряка цукрового. Встановлено, що локалізація органічних речовин у верхньому кореневмісному шарі грунту сприяє зростанню чисельності мікроорганізмів, які беруть участь у перетворенні вуглецевих сполук у ризосфері культури.
|
3. |
Патика М. В. Сучасні проблеми біорізноманітності і зміни клімату [Електронний ресурс] / М. В. Патика, В. П. Патика // Вісник аграрної науки. - 2014. - № 6. - С. 5-10. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vaan_2014_6_3
|
4. |
Груша В. В. Оцінювання фізіологічного стану посівів сільськогосподарських культур методом фотоіндукції флуоресценції хлорофілу [Електронний ресурс] / В. В. Груша, Т. І. Гордієнко, М. В. Патика // Збірник наукових праць Національного наукового центру "Інститут землеробства НААН". - 2014. - Вип. 1-2. - С. 55-60. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znpzeml_2014_1-2_10
|
5. |
Колодяжний О. Ю. Молекулярно-біологічне оцінювання прокаріотного комплексу чорнозему типового за вирощування пшениці озимої [Електронний ресурс] / О. Ю. Колодяжний, Є. Є. Андронов, М. В. Патика // Збірник наукових праць Національного наукового центру "Інститут землеробства НААН". - 2014. - Вип. 1-2. - С. 61-68. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znpzeml_2014_1-2_11
|
6. |
Москалевська Ю. П. Структурно-функціональне формування метагеному прокаріот ризосфери буряків цукрових в чорноземі типовому [Електронний ресурс] / Ю. П. Москалевська, М. В. Патика // Збірник наукових праць Національного наукового центру "Інститут землеробства НААН". - 2014. - Вип. 1-2. - С. 69-76. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znpzeml_2014_1-2_12
|
7. |
Москалевська Ю. П. Функціональне різноманіття мікробіоти чорнозему типового при вирощуванні буряка цукрового [Електронний ресурс] / Ю. П. Москалевська, М. В. Патика // Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. - 2014. - Вип. 85. - С. 47-54. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/zhpumus_2014_85_10
|
8. |
Патика М. В. Біологічна активність та мікробна трансформація органічної речовини чорнозему типового за різних систем землеробства [Електронний ресурс] / М. В. Патика, Ю. П. Москалевська // Збалансоване природокористування. - 2014. - № 2. - С. 68-72. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zp_2014_2_16
|
9. |
Москалевська Ю. П. Особливості формування мікробного комплексу чорнозему типового в агроценозі буряка цукрового [Електронний ресурс] / Ю. П. Москалевська, М. В. Патика, С. П. Танчик. // Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. - 2015. - № 1. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nd_2015_1_7
|
10. |
Мельничук Д. О. Передумови запровадження нанотехнологій в управлінні якістю продукції АПК [Електронний ресурс] / Д. О. Мельничук, Л. В. Баль-Прилипко, М. В. Патика, К. Г. Лопатько // Харчова наука і технологія. - 2010. - № 4. - С. 5-8. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khnit_2010_4_3
|
11. |
Патика М. В. Формування бiорiзноманiття та фiлотипової структури еубактерiального комплексу чорнозему типового при вирощуваннi пшеницi озимої [Електронний ресурс] / М. В. Патика, С. П. Танчик, О. Ю. Колодяжний, М. Ф. Іванюк, Ю. В. Круглов, М. Д. Мельничук, Т. І. Патика // Доповіді Національної академії наук України. - 2012. - № 11. - С. 163-171. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/dnanu_2012_11_27
|
12. |
Патика М. В. Моніторинг ростових процесів рослин в агрофітоценозах експрес-методом індукції флуоресценції хлорофілу [Електронний ресурс] / М. В. Патика, В. В. Груша, Т. І. Гордієнко // Збірник наукових праць Національного наукового центру "Інститут землеробства НААН". - 2014. - Вип. 3. - С. 49-55. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znpzeml_2014_3_9
|
13. |
Патика М. В. Продуктивність буряків цукрових за різних технологій вирощування [Електронний ресурс] / М. В. Патика, Ю. П. Москалевська, С. П. Танчик // Збірник наукових праць Національного наукового центру "Інститут землеробства НААН". - 2014. - Вип. 3. - С. 116-123. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znpzeml_2014_3_18
|
14. |
Москалевська Ю. П. Активність мікробного біому чорнозему типового в посівах буряків цукрових за різних технологій вирощування [Електронний ресурс] / Ю. П. Москалевська, М. В. Патика // Збірник наукових праць Національного наукового центру "Інститут землеробства НААН". - 2014. - Вип. 4. - С. 39-45. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znpzeml_2014_4_8
|
15. |
Колодяжний О. Ю. Формування біологічного потенціалу пшениці озимої за різних систем землеробства [Електронний ресурс] / О. Ю. Колодяжний, М. В. Патика, С. П. Танчик // Збірник наукових праць Національного наукового центру "Інститут землеробства НААН". - 2015. - Вип. 1. - С. 24-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znpzeml_2015_1_6
|
16. |
Патика Т. І. Мікробіологічний метод захисту плодових і ягідних культур від листогризучих комах як фактор стабілізації агроекосистем [Електронний ресурс] / Т. І. Патика, І. В. Гриник, М. В. Патика, І. І. Кошевський, Ю. П. Москалевська // Садівництво. - 2012. - Вип. 66. - С. 5-14. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/sadiv_2012_66_3
|
17. |
Патика Т. І. Оптимізація технологій створення та застосування мікробіологічних препаратів фітозахисної дії на основі бактерій Bacillus thuringiensis [Електронний ресурс] / Т. І. Патика, М. В. Патика, О. І. Китаєв, Ю. Д. Гончарук // Садівництво. - 2013. - Вип. 67. - С. 184-192. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/sadiv_2013_67_29
|
18. |
Патика Т. І. Біоценотичні підходи при використанні ентомопатогенних бактерій Bacillus thuringiensis під час вегетації картоплі та в умовах зберігання продукції [Електронний ресурс] / Т. І. Патика, М. М. Лісовий, М. В. Патика, О. Ю. Колодяжний // Мікробіологічний журнал. - 2016. - Т. 78, № 3. - С. 69-77. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2016_78_3_9 Наведено результати досліджень щодо формування шляхів біоценотичної спрямованості сучасних систем фітозахисту за рахунок ентомопатогенних бактерій групи Bacillus thuringiensis. Показано, що рідкі препаративні форми на основі штамів B. thuringiensis першого серотипу H1 виявляють високу біологічну активність щодо контактних генерацій Leptinotarsa decemlineata Say. упродовж онтогенезу рослин картоплі - 92,0 - 97,0 %, а також ентомотоксичну дію щодо популяції Phthorimaea operculella Zell. за умов зберігання продукції - 77,0 - 85,0 %. За обробки бульб штамами B. thuringiensis суттєво зменшується чисельність популяції фітофага (до 65,0 %) на фоні збереження до 72,0 % бульб від заселення картопляною міллю.
|
19. |
Баль-Прилипко Л. В. Напрями, досягнення та перспективи біотехнології у харчовій промисловості [Електронний ресурс] / Л. В. Баль-Прилипко, М. В. Патика, Б. І. Леонова, Е. Р. Старкова, А. І. Брона // Мікробіологічний журнал. - 2016. - Т. 78, № 3. - С. 99-111. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2016_78_3_12 Проведено аналітичний скринінг можливостей біотехнології у харчовій промисловості. Окреслено основні напрями застосування біотехнологічних досліджень і розробок, охарактеризовано доцільність і актуальність використання генної інженерії, спеціалізованих штамів мікроорганізмів і ферментних препаратів під час виробництва харчової продукції з функціональною спрямованістю, високим рівнем якості та безпечності. Сформульовано найважливіші вимоги та критерії вибору біотехнологічної складової для різних сфер харчової галузі. Узагальнено наукові досягнення біотехнології та генної інженерії, які сприяють розвитку інновацій у створенні продуктів для здорового харчування, надають змогу реалізувати потенціал цього напряму.
|
20. |
Патика Т. І. Особливості розвитку та функціонування мікробних угруповань в агроценозах плодових і ягідних насаджень [Електронний ресурс] / Т. І. Патика, Т. А. Дудіна, М. В. Патика // Садівництво. - 2016. - Вип. 71. - С. 123-129. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/sadiv_2016_71_22
|
| |