![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Книжкові видання та компакт-диски ![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Журнали та продовжувані видання ![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Автореферати дисертацій ![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Реферативна база даних ![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Наукова періодика України ![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Тематичний навігатор ![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Авторитетний файл імен осіб
![Mozilla Firefox](../../ico/mf.png) |
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Шаркова Н$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 23
Представлено документи з 1 до 20
|
| |
1. |
Долінський А. А. Дослідження властивостей фосфоліпідних наноструктур, отриманих з використанням ефекту дискретно-імпульсного введення енергії [Електронний ресурс] / А. А. Долінський, Н. О. Шаркова, Л. Ю. Авдєєва, О. Ю. Чуніхін // Доповiдi Національної академії наук України. - 2011. - № 2. - С. 71-75. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/dnanu_2011_2_14 Досліджено вплив деяких тепломасообмінних і гідротермічних параметрів на властивості фосфоліпідних наноструктур, одержаних в результаті використання ефекту дискретно-імпульсного введення енергії.
| 2. |
Орловський О. А. Експериментальні дані до питання про диференційований підхід до лікувального харчування соєвими продуктами при пухлинах різного ступеня гормонзалежності [Електронний ресурс] / О. А. Орловський, С. П. Залєток, Н. О. Шаркова // Український журнал клінічної та лабораторної медицини. - 2009. - Т. 4, № 4. - С. 152-157. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ujkl_2009_4_4_40
| 3. |
Шаркова Н. О. Оптимізація умов отримання водорозчинного екстракту із колагенвмісної сировини [Електронний ресурс] / Н. О. Шаркова, Е. К. Жукотский, Л. Ю. Авдеева, Н. Н. Козак, Л. О. Костянець // Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. - 2012. - Вип. 41(1). - С. 172-175. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Np_2012_41(1)__44
| 4. |
Шаркова Н. О. Дослідження кінетики сушіння крапель водних розчинів білкових композицій [Електронний ресурс] / Н. О. Шаркова, Л. Ю. Авдєєва, Э. К. Жукотский, Т. Я. Турчина, Г. В. Декуша, Л. А. Костянец, А. В. Ткаченко // Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. - 2013. - Вип. 43(2). - С. 50-52. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Np_2013_43(2)__13
| 5. |
Козак М. М. Функціональний продукт iз вторинної сировини переробки птиці [Електронний ресурс] / М. М. Козак, Л. Ю. Авдєєва, Н. О. Шаркова, Е. К. Жукотський // Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. - 2013. - Вип. 44(2). - С. 206-209. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Np_2013_44(2)__51
| 6. |
Шаркова Н. О. Білкові гідролізати для харчування дітей раннього віку [Електронний ресурс] / Н. О. Шаркова, Е. К. Жукотський, Л. Ю. Авдєєва, Г. В. Декуша // Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. - 2013. - Вип. 44(2). - С. 250-252. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Np_2013_44(2)__62
| 7. |
Козак Н. Н. Особливості екстрагування біологічно активних речовин у складних дисперсних системах [Електронний ресурс] / Н. Н. Козак, Е. К. Жукотський, Л. Ю. Авдєєва, Н. О. Шаркова // Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. - 2010. - Вип. 37. - С. 49-51. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Np_2010_37_14
| 8. |
Долінський А. А. Нові можливості використання лецитину [Електронний ресурс] / А. А. Долінський, Н. О. Шаркова, Л. Ю. Авдєєва, Е. К. Жукотський // Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. - 2010. - Вип. 38(2). - С. 160-163. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Np_2010_38(2)__42
| 9. |
Шаркова Н. А. Повышение эффективности экстракции биологически активных веществ из коллагенсодержащегося сырья [Електронний ресурс] / Н. А. Шаркова, Л. Ю. Авдеева, Э. К. Жукотский, Н. Н. Козак // Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. - 2011. - Вип. 39(2). - С. 174-177. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Np_2011_39(2)__43
| 10. |
Шаркова Н. О. Дослідження кінетики сушіння крапель білково-мінерального екстракту [Електронний ресурс] / Н. О. Шаркова, Е. К. Жукотський, Л. Ю. Авдєєва, Т. Я. Турчина, М. М. Козак, Л. О. Костянець, О. В. Ткаченко // Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. - 2011. - Вип. 39(2). - С. 358-361. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Np_2011_39(2)__91
| 11. |
Шаркова Н. О. Технологія вітчизняного продукту спеціального дієтичного призначення "білок гідролізований сухий" [Електронний ресурс] / Н. О. Шаркова, Е. К. Жукотський, Г. В. Декуша, Л. Ю. Авдєєва, Т. Я. Турчина // Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. - 2015. - Вип. 47(2). - С. 216-218. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Np_2015_47(2)__53
| 12. |
Шаркова Н. О. Дослідження процесу розпилювального сушіння білково-мінерального экстракту [Електронний ресурс] / Н. О. Шаркова, Т. Я. Турчина, Г. В. Декуша, М. М. Козак // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2016. - Т. 22, № 2. - С. 144-150. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2016_22_2_18 Досліджено кінетику сушіння одиничних крапель білково-мінералього екстракту з опорного апарату птиць - курячих лап. Досліджено процес розпилювального сушіння продукту за різних температурних режимів на експериментальній розпилювальній сушарці діаметром 1,3 м продуктивністю 10 кг/год за випареною вологою. Визначено раціональні теплотехнологічні параметри одержання сухої форми концентрату за допомогою методу розпилювання, які забезпечують покращання умов висушування продукту та скорочення часу його сушіння на 25 %. Проведено мікроструктурний аналіз і визначено структурно-механічні характеристики одержаної партії сухої форми білково-мінерального екстракту.
| 13. |
Шаркова Н. Ф. Деякі психолого-педагогічні аспекти підвищення якості освітнього середовища засобами ікт: досвід зарубіжних ВНЗ [Електронний ресурс] / Н. Ф. Шаркова. // Технології розвитку інтелекту. - 2017. - Т. 2 Вип. 5. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tri_2017_2_5_12
| 14. |
Шаркова Н. О. Модернізація експериментального стенду для дослідження процесу сушіння одиничних крапель рідинних систем [Електронний ресурс] / Н. О. Шаркова, Т. Я. Турчина, Е. К. Жукотський, Л. О. Костянець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 4. - С. 120-126. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_4_17 Представлено результати модернізації експериментального стенду для дослідження процесу сушіння крапель рідинних систем, в основі якого закладено модель системи "крапля - парогазове середовище". Застосування цифрового реєстратора температури забезпечило одночасний запис температури краплі у цифровій і, відповідно, графічній формі в окремих програмах. Цифровий мікроскоп забезпечує трансляцію зображення краплі на монітор комп'ютера і відеозапис процесу її сушіння. За рахунок програмного забезпечення скорочується час на обробку термограм, одержання та аналіз кінетичних характеристик процесу сушіння. Застосування цифрової техніки та програмне забезпечення стенду забезпечило підвищення рівня дослідницького процесу, якість наукового продукту й розширення перспектив подальших досліджень.
| 15. |
Долінський А. А. Дослiдження особливостей впливу методу дискретно-iмпульсного введення енергiї на процес утворення лiпiдних наноструктур [Електронний ресурс] / А. А. Долінський, Л. Ю. Авдєєва, Н. О. Шаркова, О. Ю. Чуніхін // Доповіді Національної академії наук України. - 2016. - № 4. - С. 49-54. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/dnanu_2016_4_9
| 16. |
Шаркова Н. О. Дослідження динамічної в’язкості водної супензії плодового тіла гриба шиїтаке [Електронний ресурс] / Н. О. Шаркова, Е. К. Жукотський, Г. В. Декуша, Л. О. Костянець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 6. - С. 219-225. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_6_28
| 17. |
Шаркова Н. О. Мікроструктурний аналіз грибної суспензії на стадії підготовки до розпилювального сушіння [Електронний ресурс] / Н. О. Шаркова, Т. Я. Турчина, Е. К. Жукотський, Г. В. Декуша // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 6. - С. 240-247. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_6_29 Високовартісні препарати імуномодулювальної та протипухлинної дії виробляються провідними фармацевтичними компаніями шляхом хімічного виділення лікувальних полісахаридів з плодового тіла гриба шиїтаке, при цьому унікальний за своїм складом біологічно активних речовин комплекс білків, вітамінів і мінеральних речовин гриба втрачається. В ІТТФ НАН України запропоновано нанотехнологічний метод обробки плодового тіла гриба шиїтаке або його шапинок на стадії підготовки до розпилювального сушіння. Зокрема, у процесі гомогенізації досягається гідромеханічна деструкція високоміцних хітин-глюканових структур з одержанням високого ступеня дисперсності часточок нерозчинних фракцій у грибній суспензії, що має покращувати її текучі властивості. Проте за ДІВЕ-обробці плодового тіла шиїтаке утворюються стійкі високов'язкі гетерогенні колоїдні системи, які навіть у разі розведення водою залишаються не текучими і не можуть подаватись в сушарку, що вимагає вивчення природи цих явищ. Проведено дослідження мікроструктури дисперсних часток грибної суспензії, одержаної за різних технологічних умов ДІВЕ-обробки плодового тіла гриба шиїтаке на стадії підготовки до розпилювального сушіння. Мікроструктурний аналіз показав, що ніжки та шапинки гриба шиїтаке відрізняються за будовою та структурою, що визначає їх міцнісні властивості й ефективність процесів диспергування та гомогенізації. Так, у суспензії з плодового тіла гриба відбувається агрегування доволі розвинутих структур гіфів, що погіршує умови її розпилювального сушіння. Суспензії з шапинок гриба мали кращі в'язкісні характеристики, а введення лише 5 % <$Ebeta>-циклодекстрину сприяло зниженню їх в'язкості на 25 - 35 %. У разі розпилювального сушіння такої грибної суспензії було досягнуто збільшення вдвічі виходу порошку з сушильної камери, покращання його якості і подовження терміну його зберігання до 1 року.
| 18. |
Шаркова Н. Навчання перекладу у технічному виші: особливості роботи з текстами металургійної тематики [Електронний ресурс] / Н. Шаркова, С. Шаркова // Наукові записки [Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка]. Серія : Філологічні науки. - 2019. - Вип. 175. - С. 869-873. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nzs_2019_175_169
| 19. |
Шаркова Н. А. Дослідження впливу ДІВЕ-обробки плодового тіла гриба Шиїтаке на фізико-механічні властивості грибної суспензії [Електронний ресурс] / Н. А. Шаркова, Е. К. Жукотський, Т. Я. Турчина, Г. В. Декуша, А. А. Макаренко // Теплофізика та теплоенергетика. - 2019. - Т. 41, № 1. - С. 27-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/PTT_2019_41_1_5 Вивчено вплив ДІВЕ-обробки плодового тіла гриба шиїтаке на фізико-механічні властивості грибної суспензії. Показано, що за певної компоновки робочих органів РПА розміри просторових агрегатів грибної суспензії зменшуються утричі, а при кавітаційній обробці її після трьох проходів через РПА динамічна в'язкість знижується на 20 %.
| 20. |
Юрчак В. Г. Дослідження та оптимізація процесів виготовлення макаронних виробів функціонального призначення з використанням препаратів грибів шиїтаке [Електронний ресурс] / В. Г. Юрчак, Д. М. Кравчук, Н. О. Шаркова, Г. В. Декуша // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 6. - С. 209-217. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_6_27 Розглянуто сучасний стан забезпечення населення України макаронними виробами (МВ) підвищеної харчової цінності та функціонального призначення. Показано, що розроблення та збільшення випуску макаронних виробів із підвищеною біологічною цінністю є актуальним завданням для макаронної галузі харчової промисловості. Перспективним напрямом створення МВ оздоровчого призначення є використання препаратів вищих базидіальних грибів як джерела біологічно активних речовин (БАР). Аналіз наукових досліджень показав, що культивовані гриби проявляють лікувальну й антибіотичну дію. Особливе місце займають гриби шиїтаке, які проявляють імуномоделювальну та протипухлинну дію. Для створення МВ функціонального призначення використано препарат грибів шиїтаке, розроблений ІТТФ НАН України, отриманий методом нанотехнологічної обробки плодового тіла гриба шиїтаке та його шапинок. Досліджено вплив препарату грибів шиїтаке на якість МВ у кількості 10 - 30 % до маси борошна. Встановлено, що використання препарату в кількості 10 - 20 % поліпшує якість виробів за показниками варильних властивостей, міцністю виробів, смаковими властивостями, зовнішнім виглядом. Вивчення впливу препарату грибів на властивості тіста показало, що макаронне тісто стає крупнокрихтуватим, більш пластичним, що сприяє збільшенню швидкості пресування та продуктивності пресу, проте за дозування 20 % і більше потребує зниження вологості тіста. Здійснено оптимізацію процесу тістоприготування. Встановлено, що найкраща якість досягається за дозування препарату грибів шиїтаке 15 % до маси борошна, вологості тіста 34 % і температури води для замішування 55 <^>oC. Для збільшення вмісту БАР у виробах дозування препарату можна збільшити до 20 %, при цьому показники якості знижуються незначно.
| | |
|
|