Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Oliynyk N$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 6
Представлено документи з 1 до 6
|
1. |
Oliynyk N. Conceptualisation of economic crisis in discourse: from the great depression to the great recession [Електронний ресурс] / N. Oliynyk, I. Shevchenko // Advanced education. - 2016. - Вип. 6. - С. 76-81. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/novocv_2016_6_14 The article considers conceptual representation of ECONOMIC CRISIS in the economic mass-media discourse of the two historical periods: 1929 - 1933 and 2007 - 2010 to reveal its synchronic and diachronic distinctions and dichotomies. More specifically, it is aimed to study linguistic means representing the concept in the 20th century and determine their diachronic variations. Applying cognitive linguistic instruments, such as component analysis and conceptual metaphor theory, it has been determined that conceptual content, structure and metaphorical representation of ECONOMIC CRISIS are subject to historical variations. Terminologically motivated name of the concept "economic crisis" provides historical stability of its content and structure formed by historical constants DECLINE, UNSTABLE SITUATION, TURNING POINT on the one hand, and affects its historical change: extension with new constituents - variables DISORDER, LANDMARK, ACCIDENT, on the other. Propositional schemas of the concept, mainly those of action and identification, form the cognitive structure of ECONOMIC CRISIS and vary diachronically in the degree of prominence. The dominant conceptual metaphors of ECONOMIC CRISIS of a target domain CRISIS is MOVEMENT DOWN and CRISIS is A STATE OF EMERGENCY are stable through history while their further division into clusters of metaphors varies both in the set of source domains and in their frequency in discourse.
| 2. |
Khomych G. Study of the сhemical composition of cranberry and the use of berries in food technology [Електронний ресурс] / G. Khomych, Y. Matsuk, Y. Nakonechnaya, N. Oliynyk, L. Medved // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2017. - № 6(11). - С. 59-65. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2017_6(11)__9
| 3. |
Oliynyk N. A. Concept Scarcity and Its Historical Development in English [Електронний ресурс] / N. A. Oliynyk // Лінгвістичні студії. - 2017. - Вип. 34. - С. 114-118. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/lingst_2017_34_17 Досліджено структурно-семантичний потенціал термінологізованого імені концепту "нестача" - лексеми scarcity (n.) за допомогою етимологічного аналізу. Етимоном лексеми scarcity (n.) виступає протоіндоєвропейський корінь дієслова kerp- із значенням "збирати врожай". Зміст концепту утворений сукупністю семантичних ознак і внутрішньою формою "відсутність певної кількості" з негативною оцінкою "менше норми". Ці ознаки профілюються в понятійних доменах "економіка" та "торгівля", "математика", "бідність", які складають "базу даних" номінативного простору концепту та мотивують відповідні когнітивні ознаки та концептуальні зв'язки "нестача" в дискурсі.
| 4. |
Oliynyk N. M. The role of higher education in the formation of students' healthy lifestyle [Електронний ресурс] / N. M. Oliynyk, N. Ya. Kravets, O. V. Pokryshko, N. I. Yelahina // Медична освіта. - 2020. - № 2. - С. 96-102. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mosv_2020_2_19
| 5. |
Zahorulko A. Design of an apparatus for low-temperature processing of meat delicacies [Електронний ресурс] / A. Zahorulko, O. Cherevko, A. Zagorulko, M. Yancheva, N. Budnyk, Y. Nakonechna, N. Oliynyk, N. Novgorodska // Eastern-european journal of enterprise technologies. - 2021. - № 5(11). - С. 6-12. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2021_5(11)__3 Culinary meat products, in particular, delicacies, account for a significant share of the diet in many countries of the world, predetermining the need to introduce innovative solutions for the production of products of a wide range of use with original taste properties. A structure of the device for low-temperature processing of meat delicacies involving the heating of the working surface with a flexible film resistive electric heater of radiative type has been developed. Temperature control is carried out with a needle thermocouple. That makes it possible to cool the delicacy to 25 - 30 <^>oC by autonomous fans during the conversion of secondary thermal energy by Peltier elements. It was established that the low voltage at the temperature of 70 - 80 <^>oC is 4 - 6 W, and, at 25 - 30 <^>oC, it is, respectively, 1,5 - 3 W. A comparative analysis has been performed of the heat treatment of meat delicacy in the traditional way and in the developed apparatus upon reaching 71 - 75 <^>oC inside the product. The temperature for a traditional machine, after 5 minutes of processing, is 15 - 17 <^>oC at the contact surface and 8 <^>oC at the center. For the model structure, the temperature of the contact surface is 7 - 8 <^>oC, and 4 - 5 <^>oC in the center. After 25 minutes of processing in the traditional way, the temperature in the center was 17 - 18 <^>oC, in the near-wall layers - 60 <^>oC. In the model structure, 8 - 9 <^>oC, at a temperature of the near-wall layers of 25 <^>oC. The temperature difference from the center to the nearwall layer, depending on the processing time in the traditional way, ranges from 10 to 50 <^>oC, and, in the model apparatus, from 4 to 24 <^>oC. The model device provides a uniform heat supply under conditions of achievement of 71 - 75 <^>oC in the center of a product with a reduction of specific cost by 2,6 times in comparison with a traditional technique. The ham prepared in the developed apparatus is characterized by uniform coloration, juiciness, and natural original taste.
| 6. |
Shaf О. V. Existential and Psychological Problems of Aging: The Perspective of Ukrainian Lyrics’ Art Representation [Електронний ресурс] / О. V. Shaf, N. P. Oliynyk // Антропологічні виміри філософських досліджень. - 2021. - Вип. 20. - С. 39-51. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Avfd_2021_20_6 Мета роботи - старіння - складний процес трансформації Я-концепції на тлі фізичної інволюції, втрати сексуальної запотребованості, але, водночас, старість - це час для перегляду людиною її існування в часі й просторі, в єдності її життєвих цілей та їхньої (успішної) реалізації. Оригінальний індивідуальний досвід, утілений в українській літературі (ліриці), може доповнити дані геронтології, а гендерний підхід до осмислення цього досвіду націлений на висвітлення маскулінних/фемінінних фенотипічних особливостей переживання старіння. Теоретичний базис. Для вивчення екзистенційно-психологічних проблем старіння, представлених в українській ліриці ХХ ст., видається ефективним звернення до філософського та психологічного напрямів геронтології, а також феміністичних студій, присвячених дискримінації старого жіночого тіла, зокрема й у літературі. У студії зроблено спробу активувати гендерно-літературознавчий вимір української геронтології (та антропології загалом). Окремі екзистенційно-психологічні проблеми старіння, зокрема тривога від занепаду тіла й втрати сили, а також пошук компенсаторного задоволення в духовному збагаченні, простежені на матеріалі української лірики ХХ ст. Гендерно диференційований індивідуальний досвід старіння, відображений у ліриці, закорінений переважно в психічні, ментальні, сенсожиттєві стратегії. Висновки: фемінінними стратегіями ліричної рецепції старіння є тривожна обсервація вікових змін у своєму тілі, переживання "невидимості" власного тіла, поглиблені почуттями самотності, самовідчуження, але,крім того, віднайдення сенсу життя й душевної гармонії у власній родині, нащадках. Для маскулінної рецепції старіння характерна орієнтація на ідеальний образ Старця, кодування тривоги з приводу втрати фізичної сили позаперсональним наративом.
|
|
|