Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>AT=Єфіменко Вплив L-аргініну i L-NAME$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 1
|
1. |
Єфіменко Н. В. Вплив L-аргініну i L-name на функціональні та фізико-хімічні властивості гемоглобіну за експериментальної хронічної алкогольної інтоксикації [Електронний ресурс] / Н. В. Єфіменко, К. П. Дудок, Н. О. Сибірна // Біологічні студії. - 2015. - Т. 9, № 2. - С. 85-98. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2015_9_2_10 За експериментальної хронічної алкогольної інтоксикації (ЕХАІ) у щурів виявлено перерозподіл лігандних форм гемоглобіну в периферичній крові, зокрема: зниження вмісту оксигемоглобіну, зростання вмісту метгемоглобіну на фоні зниження концентрації тотального гемоглобіну. Встановлено, що за умов ЕХАІ підвищується концентрація лужностійкого гемоглобіну, а також знижується спорідненість гемоглобіну крові щурів до кисню. Споживання тваринами з ЕХАІ per os субстрату NOS - L-аргініну призводить до достовірного зниження вмісту метгемоглобіну у крові щурів. Споживання щурами неспецифічного інгібітора NOS - L-NAME призводить до підвищення спорідненості гемоглобіну периферичної крові до кисню як за ЕХАІ, так і у контролі. Натомість споживання щурами контрольної групи L-аргініну призводить до зниження спорідненості гемоглобіну до кисню подібно як за ЕХАІ. Охарактеризовано спектри поглинання RHb і HbFe<^>2+NO крові щурів у межах смуги Соре та в ультрафіолетовій ділянці. Встановлено, що швидкість нітрування гемоглобіну in vitro за споживання L-аргініну зростає порівняно з ЕХАІ. У групах тварин, які споживали L-NAME, спостерігається сповільнення нітрування гемоглобіну як у контролі, так і за умов ЕХАІ.
|
|
|