Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>AT=Ветютнева Дослідження жирнокислотного складу ліпофільних$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 1
|
1. |
Ветютнева Н. О. Дослідження жирнокислотного складу ліпофільних фракцій трави рути запашної та листя горіха грецького [Електронний ресурс] / Н. О. Ветютнева, А. П. Радченко, Л. Б. Пилипчук, В. І. Тодорова, Т. М. Буднікова // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2013. - Вип. 22(4). - С. 236-241. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2013_22(4)__36 Рута запашна (Ruta graveolens, L.) і горіх грецький (Juglans regia L.) широко використовуються в гомеопатії, тому вивчення складу біологічно активних речовин цих рослин має важливе значення для забезпечення їх якості та стандартизації. Мета роботи - дослідження жирнокислотного складу ліпофільних фракцій, одержаних із трави рути запашної та листя горіха грецького. Об'єктами дослідження були ліпофільні фракції трави рути запашної і листя горіха грецького, одержані вичерпною екстракцією гексаном в апараті Сокслета. Метод визначення жирнокислотного складу ліпофільних фракцій базується на перетворенні тригліцеридів жирних кислот в метилові естери і подальше їх дослідження за допомогою методу газової хроматографії. Встановлено, що трава рути запашної містить десять жирних кислот, з переважаючим вмістом ненасичених кислот (біля 90 % від загального вмісту), а саме поліненасичені - лінолева (32,97 %) і ліноленова (37,35 %) кислоти; із насичених жирних кислот переважає пальмітинова (7,55 %). У листі горіха грецького приблизно у рівних співвідношеннях виявлено ненасичені (51 %) і насичені (49 %) жирні кислоти; в індивідуальному стані переважають ненасичена - олеїнова (18,98 %) і насичена - пальмітинова (27,59 %) кислоти. Висновки: за допомогою методу газової хроматографії досліджений жирнокислотний склад ліпофільних фракцій із трави рути запашної і листя горіха грецького. У траві рути запашної виявлено переважно ненасичені жирні кислоти: лінолева і ліноленова; в листі горіха грецького - ненасичені і насичені жирні кислоти, які містяться приблизно у рівних співвідношеннях.
|
|
|