Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (1)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>AT=Atanasova Chemical composition of essential$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1
1.

Atanasova T. 
Chemical composition of essential oil from Rosa Damascena mill., growing in new region of Bulgaria [Електронний ресурс] / T. Atanasova, M. Kakalova, L. Stefanof, M. Petkova, A. Stoyanova, S. Damyanova, M. Desyk // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 3. - С. 492-498. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_3_8
Мета дослідження - визначення хімічного складу ефірної олії з дамаської троянди (Rosa damascena Mill.), вирощеної в нових регіонах Болгарії. Пелюстки троянди зібрано в 2016 р. поблизу м. Відин (північно-західна Болгарія) на стадії цвітіння в 2 періоди - 10 травня (зразок 1) і 26 травня (зразок 2). Хімічний склад олії визначено за допомогою методу хроматографії. Вологість рослин становила 82,70 % (для зразка 1) і 79,04 % (для зразка 2). Вихід ефірної олії становив, відповідно, 0,08 і 0,03 %. В ефірній олії зі зразків 1 і 2 визначено 39 компонентів. Дві групи з'єднань визначено в гідродистильованій трояндовій ефірній олії, що характеризуються як носії та фіксатори запаху. Терпенові спирти є основними компонентами, які відповідають за характерний запах трояндової олії та складають близько 56 % від загальної кількості зазначених речовин. Високий вміст гераніолу з комбінацією цитронелолу, фамесолу та неролу забезпечує міцний, солодкий, квітковий свіжий розоцвітий характер виробленої олії. Хроматографічний профіль трояндової олії виявив значну кількість аліфатичних вуглеводнів (31 %), які є основними компонентами, що відповідають за стійкість запаху. Основні з'єднання ефірних олій такі: <$Ebeta>-цитронелол (30,24 - 31,15 %); трансгераніол (20,62 - 21,24 %), n-хенеікосан (8,79 - 9,05 %), n-нонадекан (8,51 - 8,77 %), нонадекан (4,42 - 4,55 %) і фенілетиловий спирт (4,04 - 4,16 %). Зроблено висновки, що ефірна олія з дамаської троянди, вперше отримана в новому регіоні Болгарії, має високі показники якості та рекомендується до масового виробництва.
Попередній перегляд:   Завантажити - 422.877 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського