Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Вельма В$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 14
Представлено документи з 1 до 14
|
1. |
Зотікова О. А. Дослідження аскорбінової кислоти у листі петрушки кучерявої, кореневої та листкової [Електронний ресурс] / О. А. Зотікова, В. С. Кисличенко, В. В. Вельма // Фітотерапія. - 2013. - № 4. - С. 75. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Fch_2013_4_24
| 2. |
Карпюк У. В. Амінокислотний та елементний склад густого екстракту із сої щетинистої [Електронний ресурс] / У. В. Карпюк, В. С. Кисличенко, В. В. Вельма, О. В. Бухарін // Український журнал клінічної та лабораторної медицини. - 2009. - Т. 4, № 2. - С. 41-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ujkl_2009_4_2_10
| 3. |
Омельченко З. І. Одержання, стандартизація та вивчення фармакологічної активності рідкого екстракту з трави чумизи [Електронний ресурс] / З. І. Омельченко, В. С. Кисличенко, В. В. Вельма // Український журнал клінічної та лабораторної медицини. - 2009. - Т. 4, № 3. - С. 39-43. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ujkl_2009_4_3_10
| 4. |
Зотiкова О. А. Визначення жирнокислотного складу листя петрушки кучерявої, кореневої та листкової [Електронний ресурс] / О. А. Зотiкова, В. С. Кисличенко, В. В. Вельма // Український журнал клінічної та лабораторної медицини. - 2011. - Т. 6, № 4. - С. 196-199. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ujkl_2011_6_4_47
| 5. |
Бабіченко А. К. Технологічний аудит в контексті підвищення ефективності систем управління виробництв аміаку [Електронний ресурс] / А. К. Бабіченко, І. Л. Красніков, Ю. А. Бабіченко, В. І. Вельма // Технологический аудит и резервы производства. - 2014. - № 2(1). - С. 45-48. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Tatrv_2014_2
| 6. |
Вельма В. В. Порівняльне дослідження жирнокислотного складу коренів петрушки кореневої та листової [Електронний ресурс] / В. В. Вельма // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2014. - Вип. 23(4). - С. 219-223. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2014_23(4)__36 Петрушка є однією з найпоширеніших рослин, яку часто використовують у багатьох кухнях світу. В Україні культивують 2 види петрушки: листову (звичайну та кучеряву) та кореневу. Листова петрушка характеризується великою кількістю зеленої маси та гарним зовнішнім виглядом, але на відміну від петрушки кореневої не утворює м'ясистого коренеплоду. Корені петрушки входять до складу імпортних лікарських засобів: гербіон урологічні краплі (Словенія), фітолізин (Польща), редуктан (Чеська республіка) та вітчизняних препаратів уронефрон та фітолізин плюс. Мета роботи - визначити жирнокислотний склад 2-х видів петрушки: кореневої і листкової та порівняти одержані результати. Визначення проводили за методом газової хроматографії. Дослідження полягає у перетворенні тригліцеридів жирних кислот у їх метилові естери та подальшому аналізі останніх. Визначено, що в обох об'єктах дослідження міститься по 17 жирних кислот. У найбільшій кількості містяться лінолева, пальмітинова, олеїнова та ліноленова кислоти. Висновки: вперше визначено жирнокислотний склад коренів петрушки кореневої та листової. В коренях обох видів вміст ненасичених жирних кислот значно перевищує вміст насичених (в коренях петрушки кореневої 67,36 % проти 22,23 %, в коренях петрушки листкової 63,95 % проти 21,92 %), що буде враховано під час розробки методів аналізу нових фітозасобів на основі досліджуваної сировини.
| 7. |
Вельма В. В. Основні параметри стандартизації листя бузини чорної [Електронний ресурс] / В. В. Вельма, В. С. Кисличенко, З. І. Омельченко, О. В. Бухаріна // Фітотерапія. - 2009. - № 1. - С. 57-60. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Fch_2009_1_13
| 8. |
Зотікова О. А. Основні параметри стандартизації листя петрушки кучерявої [Електронний ресурс] / О. А. Зотікова, В. С. Кисличенко, В. В. Вельма, І. О. Журавель // Фітотерапія. - 2014. - № 1. - С. 56-57. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Fch_2014_1_15
| 9. |
Зотікова О. А. Макро- та мікроелементний склад листя петрушки кучерявої, кореневої та листкової [Електронний ресурс] / О. А. Зотікова, В. С. Кисличенко, В. В. Вельма // Фармацевтичний часопис. - 2012. - № 4. - С. 24-26. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Phch_2012_4_7
| 10. |
Вельма В. В. Дослідження флавоноїдів в коренях петрушки листкової та кореневої [Електронний ресурс] / В. В. Вельма // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2015. - Вип. 24(5). - С. 57-61. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2015_24(5)__12 Корені петрушки входять до складу лікарських засобів, які використовуються у складі комплексної терапії захворювань сечовидільної системи. Зважаючи на відсутність нормативної документації на види петрушки, комплексне фармакогностичне вивчення даних рослин є актуальним і своєчасним завданням сьогодення. Мета роботи - ідентифікувати склад та визначити кількісний вміст флавоноїдів в коренях петрушки листкової гладенької, кучерявої та кореневої. Ідентифікацію флавоноїдів проводили загальноприйнятими якісними реакціями та хроматографічно. Кількісний вміст визначали за допомогою спектрофотометричного методу. Ідентифіковано кверцетин, кемпферол та лютеолін. Встановлено кількісний вміст флавоноїдів в усіх об'єктах дослідження. Висновки: вперше досліджено флавоноїдний склад коренів петрушки листкової та кореневої. Встановлено наявність кверцетину, кемпферолу та лютеоліну. Кількіс ний вміст флавоноїдів в коренях петрушки кореневої склав <$E2,22~symbol С~0,04~%>, коренях петрушки листкової гладенької - <$E2,02~symbol С~0,04~%>, коренях петрушки кучерявої - <$E1,54~symbol С~0,02~%>. Одержані дані будуть використані під час розробки відповідних розділів проектів методик контролю якості на досліджувані види сировини.
| 11. |
Пазюк Д.-М. В. Дослідження гідроксикоричних кислот в коренеплодах моркви посівної [Електронний ресурс] / Д.-М. В. Пазюк, В. В. Вельма, В. С. Кисличенко // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2015. - Вип. 24(5). - С. 172-176. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2015_24(5)__36 Моркву посівну широко використовують в усьому світі, насамперед, як харчову кульутур. Але завдяки різноманітному складу біологічно активних речовин рослина є перспективною для комплексного фармагностичного дослідження з метою подальшого створення нових фітозасобів на її основі. Мета роботи - ідентфікувати компонентний склад та визначити кількісний вміст гідроксикоричних кислот (ГКК) в коренеплодах моркви посівної. Ідентифікацію ГКК проводили за методом паперової хроматографії, визначення кількісного вмісту - спектрофотометрично. В ході хроматографічного аналізу було встановлено, що коренеплоди моркви посівної містять 4 ГКК. Визначено кількічний вміст ГК в перерахунку на кислоту хлорогенову та абсолютно суху сировину. Висновки: за допомогою методу паперової хроматографії у порівнянні з достовірними зразками встановлено, що коренеплоди моркви посівної містять хлорогенову, неохлорогенову, ферулову та п-кумарову кислоти. Кількісний вміст ГКК склав <$E0,33~symbol С~0,01~%>, що буде враховано під час розробки проекту методики контролю якості на досліджувану сировину та для подальшого створення нових фітозасобів на її основі.
| 12. |
Вельма В. В. Мінеральний склад коренеплодів петрушки кореневої [Електронний ресурс] / В. В. Вельма, В. С. Кисличенко // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2016. - Вип. 26. - С. 312-316. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2016_26_50 Вуглеводи, білки, жири, вітаміни та мінеральні речовини потрібні кожній людині в щоденному раціоні для забезпечення нормальної життєдіяльності всіх органів та систем організму. Дисбаланс, нестача або надлишок макро- та мікроелементів в організмі є причиною зниження імунітету; захворювань серцево-судинної системи; шлунково-кишкового тракту; крові; статевої системи; опорно-рухового апарату; порушення обміну речовин; росту та розвитку у дітей; алергій; захворювань шкіри, волосся, нігтів. Мета роботи - встановлення макро- та мікроелементного складу коренеплодів петрушки кореневої (КПК). Визначення мінерального складу проводили за методом атомно-емісійної спектроскопії. Встановлено вміст 19-ти макро- та мікроелементів у КПК. В найбільшій кількості містяться калій (1350,00 мкг/100 г), вміст кальцію та натрію однаковий (360,00 мкг/100 г) для кожного з 2-х елементів. Всі інші елементи визначено в набагато меншій кількості. Висновки: експериментально одержані результати можуть бути використані під час стандартизації та розробки відповідних розділів методів контролю якості на КПК.
| 13. |
Вельма В. В. Вивчення хлорофілів та каротиноїдів листя сансев’єри гіацинтової (Sansevieria hyacinthoides) [Електронний ресурс] / В. В. Вельма, В. С. Кисличенко, С. В. Вельма, А. І. Попик // Український біофармацевтичний журнал. - 2021. - № 1. - С. 62-65. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ubfj_2021_1_12 Sansevieria hyacinthoides (L.) Druce належить до родини Asparagaceae. Рослина є рідною для країн Африки. Інтродукована та натуралізована в деяких країнах Америки, Азії, Австралії та Європи. Цей вид вирощують як декоративну рослину, а в Африці ще і як лікарську. Мета роботи - визначити кількісний вміст хлорофілів a і b і суми каротиноїдів у свіжозібраному та висушеному листі S. hyacinthoides. Дослідження проведено спектрофотометричним методом, який надає можливість визначити кількість хлорофілів a і b і каротиноїдів за особливостями спектрів поглинання без попереднього їх розділення. Висушене листя мало майже в 7 разів вищий вміст хлорофілу a і хлорофілу b у порівнянні зі свіжозібраним (1,82 +- 0,036 мг/г проти 0,25 +- 0,005 мг/г і 2,08 +- 0,038 мг/г проти 0,29 +- 0,006 мг/г відповідно). Кількісний вміст суми каротиноїдів відрізнявся у 3,6 разу (0,05 +- 0,001 мг/г у свіжозібраній і 0,18 +- 0,004 мг/г у висушеній сировині). Спектрофотометричним методом визначено кількісний вміст суми каротиноїдів, хлорофілу a і хлорофілу b у свіжозібраному та висушеному листі сансев'єри гіацинтової. Більший вміст має висушена сировина S. folia: хлорофіл a - 1,82 +- 0,036 мг/г, хлорофіл b - 2,08 +- 0,038 мг/г, сума каротиноїдів - 0,18 +- 0,004 мг/г.
| 14. |
Вельма В. В. Кількісне визначення фенольних сполук у листі Cансев’ієріі гіацинтової [Електронний ресурс] / В. В. Вельма, І. О. Журавель, А. В. Мартинов, С. В. Вельма // Annals of Mechnikov institute. - 2021. - № 3. - С. 39-42. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ami_2021_3_8
|
|
|