Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (5)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Юкало А$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 4
Представлено документи з 1 до 4
1.

Юкало А. В. 
Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos taurus) [Електронний ресурс] / А. В. Юкало, К. Є. Дацишин, В. Г. Юкало // Biotechnologia Acta. - 2013. - Vol. 6, № 5. - С. 49-61. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_5_6
Наведено дані щодо біологічних властивостей протеїнів сироватки молока, які реалізуються на рівні продуктів їх протеолітичного розщеплення - біоактивних пептидів. Основними функціями цих протеїнів є забезпечення амінокислотного живлення ссавців на початкових етапах розвитку, транспорт жирних кислот і ретинолу, участь у синтезі лактози, транспортуванні іонів кальцію і заліза, імунний захист, антимікробна дія та ін. В останні роки встановлено, що протеїни сироватки молока, подібно до казеїнів, є попередниками низки біологічно активних пептидів. Серед продуктів протеолітичного розщеплення <$Ebeta>-лактоглобуліну, <$Ealpha>-лактоальбуміну, лактоферину та альбуміну сироватки молока виявлено інгібітори ангіотензинперетворювального ензиму, опіоїдні пептиди - агоністи опіатних рецепторів, антимікробні пептиди, пептиди з імуномодуляторною та гіпохолестеролемічною дією, а також пептиди, що впливають на моторику кишечника. Проаналізовано дані щодо можливої участі пептидів протеїнів сироватки молока в реалізації таких біологічних функцій, як засвоєння іонів кальцію, антиоксидантна дія, регулювання апетиту, антиканцерогенна активність. Зроблено припущення, що утворення біоактивних пептидів можна розглядати як додаткову функцію природних харчових протеїнів, яка надає переваги організмові ссавців і позитивно впливає на їх розвиток у неонатальний період. Розглянуто шляхи утворення біоактивних пептидів, їх стійкість до дії протеолітичних ензимів, здатність проникати в кров'яне русло і виявляти біологічну дію. На сьогодні одержано обмежену кількість продуктів з біоактивними пептидами протеїнів сироватки молока. Для їх ширшого застосування потрібні подальші дослідження будови, механізму, шляхів і способів виділення, створення функціональних продуктів на основі біоактивних пептидів із протеїнів сироватки молока надасть змогу більш раціонально використовувати цей побічний продукт молочної промисловості.
Попередній перегляд:   Завантажити - 146.824 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Юкало А. В. 
Протеїни казеїнового комплексу молока корів (Bos taurus) як попередники біологічно активних пептидів [Електронний ресурс] / А. В. Юкало, Л. А. Сторож, В. Г. Юкало // Biotechnology. - 2012. - Vol. 5, № 4. - С. 21-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2012_5_4_4
Наведено дані щодо складу протеїнів казеїнового комплексу молока корів (Bos taurus), їх класифікації. Викладено сучасні уявлення про формування біологічної цінності казеїнів як природних харчових протеїнів, які передусім відповідають класичним вимогам до харчових протеїнів (збалансований амінокислотний склад, доступність дії протеолітичних ензимів шлунково-кишкового тракту). В останні роки встановлено, що казеїни є попередниками низки біологічно активних пептидів, що надало підставу вважати ці протеїни харчовими прогормонами. Серед продуктів протеолітичного розщеплення казеїнів виявлено пептиди, які впливають на серцево-судинну (антитромботичні й антигіпертензивні), нервову (агоністи та антагоністи опіоїдних рецепторів), травну (казофосфопептиди, глікомакропептид <$E kappa>-казеїну), імунну (імуномодуляторні та антимікробні пептиди) системи. База даних про біологічно активні пептиди казеїнового походження інтенсивно поповнюється новими видами біоактивних пептидів з антиканцерогенною і противірусною дією, пептидів, які стимулюють синтез ДНК, тощо. Описано шляхи утворення і властивості груп біоактивних пептидів. Показано, що казеїнові пептиди є стійкими до дії травних протеаз, можуть всмоктуватися в кишечнику, проникати в кров'яне русло і виявляти свою біологічну дію. Наведено результати досліджень, які свідчать про утворення біоактивних казеїнових пептидів у ферментованих молочних продуктах унаслідок дії протеаз молокозсідальних препаратів та молочнокислих бактерій. Доведено утворення в модельній системі казокінінів - антигіпертензивних казеїнових пептидів з <$E alpha sub S1>- і <$E beta>-казеїнів. Явище утворення біоактивних пептидів розширює не лише уявлення про біологічну цінність казеїнів, але й про саме поняття біологічної цінності харчових протеїнів. Наведено приклади практичного застосування біоактивних пептидів, розглянуто шляхи використання їх для створення нових видів дієтичних і функціональних харчових продуктів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 156.715 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Сторож Л. А. 
Електронна мікроскопія нативних казеїнових міцел [Електронний ресурс] / Л. А. Сторож, А. В. Юкало // Біологія тварин. - 2011. - Т. 13, № 1-2. - С. 436-440. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2011_13_1-2_71
Досліджено казеїнові міцели, виділені в системі вода - білки молока - пектин. За допомогою електронної мікроскопії розраховано середній частинковий діаметр міцел білкової фази, одержаної у разі розшарування даної системи, та міцел знежиреного молока. Середній діаметр виділених міцел становив 23,60 нм, середній діаметр міцел молока - 24,84 нм. Проведені дослідження показали, що казеїнові міцели у знежиреному молоці та білковій фазі мають подібні форму і розміри.
Попередній перегляд:   Завантажити - 168.94 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
4.

Юкало А. В. 
Специфічність дії приклітинних протеїназ лактококів по відношенню до казеїнових фракцій [Електронний ресурс] / А. В. Юкало, О. Й. Цісарик // Біологія тварин. - 2015. - Т. 17, № 3. - С. 139-144. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2015_17_3_22
Специфічність приклітинних протеїназ лактококів по відношенню до казеїнових фракцій відіграє важливу роль у формуванні показників якості ферментованих молочних продуктів, а також в утворенні природних біологічно активних пептидів казеїнового походження. Існуючі методи встановлення специфічності цих ензимів базуються на довготривалому вирощуванні лактококів у молочному середовищі або складному виділенні й ідентифікації приклітинних протеїназ. Мета роботи - визначення специфічності приклітинних протеїназ лактококів з використанням як субстрату гомогенних казеїнових фракцій. Фракції <$Ealpha sub S1>-, beta- і kappa-казеїнів виділяли диференційним осадженням в ізоелектричній точці за присутності сечовини і препаративним електрофорезом у поліакриламідному гелі. Для визначення загальної протеолітичної активності та відбору протеїназо-позитивних штамів проведено їх короткотермінове вирощування (12 год) у стерильному знежиреному молоці за <$E30~symbol Р roman C>. У випадку розвитку протеїназо-позитивних штамів концентрація продуктів протеолізу через 12 год культивування залишається незмінною або збільшується. Це залежить від активності та кількості приклітинної протеїнази. Проведено тестування штамів на здатність утворювати молочну кислоту та коагулювати казеїни молока. Ці характеристики є одними з найважливіших у молочнокислих бактерій і тісно пов'язані з протеолітичною активністю. Для проведення протеолізу використовували протеїназо-позитивні клітини лактококів, вирощені у молочному середовищі. Клітини відмивали від компонентів середовища і концентрували за умов збереження їх приклітинних протеїназ. Специфічність приклітинних протеїназ лактококів встановлювали на основі електрофоретичного аналізу нерозщеплених казеїнових субстратів у лужній системі однорідного поліакриламідного гелю. В результаті проведеного аналізу визначено тип приклітинних протеїназ 4-х штамів L. lactis ssp. lactis. Запропонований метод надає змогу значно скоротити тривалість аналізу та встановити специфічність і тип приклітинної протеїнази лактококів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 980.659 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського