Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (9)Автореферати дисертацій (3)Реферативна база даних (29)Авторитетний файл імен осіб (1)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Юкало В$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 29
Представлено документи з 1 до 20
...
1.

Юкало А. В. 
Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos taurus) [Електронний ресурс] / А. В. Юкало, К. Є. Дацишин, В. Г. Юкало // Biotechnologia Acta. - 2013. - Vol. 6, № 5. - С. 49-61. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_5_6
Наведено дані щодо біологічних властивостей протеїнів сироватки молока, які реалізуються на рівні продуктів їх протеолітичного розщеплення - біоактивних пептидів. Основними функціями цих протеїнів є забезпечення амінокислотного живлення ссавців на початкових етапах розвитку, транспорт жирних кислот і ретинолу, участь у синтезі лактози, транспортуванні іонів кальцію і заліза, імунний захист, антимікробна дія та ін. В останні роки встановлено, що протеїни сироватки молока, подібно до казеїнів, є попередниками низки біологічно активних пептидів. Серед продуктів протеолітичного розщеплення <$Ebeta>-лактоглобуліну, <$Ealpha>-лактоальбуміну, лактоферину та альбуміну сироватки молока виявлено інгібітори ангіотензинперетворювального ензиму, опіоїдні пептиди - агоністи опіатних рецепторів, антимікробні пептиди, пептиди з імуномодуляторною та гіпохолестеролемічною дією, а також пептиди, що впливають на моторику кишечника. Проаналізовано дані щодо можливої участі пептидів протеїнів сироватки молока в реалізації таких біологічних функцій, як засвоєння іонів кальцію, антиоксидантна дія, регулювання апетиту, антиканцерогенна активність. Зроблено припущення, що утворення біоактивних пептидів можна розглядати як додаткову функцію природних харчових протеїнів, яка надає переваги організмові ссавців і позитивно впливає на їх розвиток у неонатальний період. Розглянуто шляхи утворення біоактивних пептидів, їх стійкість до дії протеолітичних ензимів, здатність проникати в кров'яне русло і виявляти біологічну дію. На сьогодні одержано обмежену кількість продуктів з біоактивними пептидами протеїнів сироватки молока. Для їх ширшого застосування потрібні подальші дослідження будови, механізму, шляхів і способів виділення, створення функціональних продуктів на основі біоактивних пептидів із протеїнів сироватки молока надасть змогу більш раціонально використовувати цей побічний продукт молочної промисловості.
Попередній перегляд:   Завантажити - 146.824 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Юкало А. В. 
Протеїни казеїнового комплексу молока корів (Bos taurus) як попередники біологічно активних пептидів [Електронний ресурс] / А. В. Юкало, Л. А. Сторож, В. Г. Юкало // Biotechnology. - 2012. - Vol. 5, № 4. - С. 21-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2012_5_4_4
Наведено дані щодо складу протеїнів казеїнового комплексу молока корів (Bos taurus), їх класифікації. Викладено сучасні уявлення про формування біологічної цінності казеїнів як природних харчових протеїнів, які передусім відповідають класичним вимогам до харчових протеїнів (збалансований амінокислотний склад, доступність дії протеолітичних ензимів шлунково-кишкового тракту). В останні роки встановлено, що казеїни є попередниками низки біологічно активних пептидів, що надало підставу вважати ці протеїни харчовими прогормонами. Серед продуктів протеолітичного розщеплення казеїнів виявлено пептиди, які впливають на серцево-судинну (антитромботичні й антигіпертензивні), нервову (агоністи та антагоністи опіоїдних рецепторів), травну (казофосфопептиди, глікомакропептид <$E kappa>-казеїну), імунну (імуномодуляторні та антимікробні пептиди) системи. База даних про біологічно активні пептиди казеїнового походження інтенсивно поповнюється новими видами біоактивних пептидів з антиканцерогенною і противірусною дією, пептидів, які стимулюють синтез ДНК, тощо. Описано шляхи утворення і властивості груп біоактивних пептидів. Показано, що казеїнові пептиди є стійкими до дії травних протеаз, можуть всмоктуватися в кишечнику, проникати в кров'яне русло і виявляти свою біологічну дію. Наведено результати досліджень, які свідчать про утворення біоактивних казеїнових пептидів у ферментованих молочних продуктах унаслідок дії протеаз молокозсідальних препаратів та молочнокислих бактерій. Доведено утворення в модельній системі казокінінів - антигіпертензивних казеїнових пептидів з <$E alpha sub S1>- і <$E beta>-казеїнів. Явище утворення біоактивних пептидів розширює не лише уявлення про біологічну цінність казеїнів, але й про саме поняття біологічної цінності харчових протеїнів. Наведено приклади практичного застосування біоактивних пептидів, розглянуто шляхи використання їх для створення нових видів дієтичних і функціональних харчових продуктів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 156.715 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Гнатко О. П. 
Шляхи оптимізації хіміотерапії туберкульозу геніталій у жінок репродуктивного віку [Електронний ресурс] / О. П. Гнатко, В. Є. Юкало // Проблеми екологічної та медичної генетики і клінічної імунології. - 2010. - Вип. 5. - С. 236-245. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/pemgki_2010_5_24
Попередній перегляд:   Завантажити - 608.045 Kb    Зміст випуску     Цитування
4.

Зевако В. І. 
Літературна норма у професійному спілкуванні медичних працівників [Електронний ресурс] / В. І. Зевако, А. М. Пришляк, В. Я. Юкало // Медична освіта. - 2014. - № 3. - С. 52-54. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mosv_2014_3_19
Попередній перегляд:   Завантажити - 427.639 Kb    Зміст випуску     Цитування
5.

Юкало В. Г. 
Гель-фільтрація казеїнових фосфопептидів [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, Л. А. Сторож // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. - 2014. - Т. 16, № 2(4). - С. 225-231. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2014_16_2(4)__36
Попередній перегляд:   Завантажити - 906.917 Kb    Зміст випуску     Цитування
6.

Юкало В. Г. 
Визначення умов отримання природних біоактивних казеїнових фосфопептидів [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, Л. А. Сторож, М. О. Штокало // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. - 2014. - Т. 16, № 3(4). - С. 192-200. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2014_16_3(4)__29
Попередній перегляд:   Завантажити - 3.369 Mb    Зміст випуску     Цитування
7.

Гнатко О. П. 
Генітальний туберкульоз та його наслідки для репродуктивної функції [Електронний ресурс] / О. П. Гнатко, В. Є. Юкало, В. Г. Калашнікова // Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології. - 2015. - № 1. - С. 116-119. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/appatg_2015_1_32
Попередній перегляд:   Завантажити - 141.139 Kb    Зміст випуску     Цитування
8.

Юкало В. Г. 
Розробка рецептури овочевого соусу з використанням нетрадиційної сировини (перцю чілі) [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, О. Є. Мельнічук, В. Р. Сельський // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. - 2015. - Т. 17, № 1(4). - С. 144-150. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2015_17_1(4)__29
Попередній перегляд:   Завантажити - 317.489 Kb    Зміст випуску     Цитування
9.

Юкало В. Г. 
Дослідження хімічного складу сортів батату, які вирощують в Україні [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, О. Є. Мельнічук, В. Р. Сельський // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія : Технічні науки. - 2014. - № 1. - С. 68-72. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvpuettn_2014_1_9
Попередній перегляд:   Завантажити - 646.722 Kb    Зміст випуску     Цитування
10.

Гнатко Е. П. 
Клинико-иммунологическая характеристика пациенток с бесплодием, обусловленным генитальным туберкулезом [Електронний ресурс] / Е. П. Гнатко, В. Е. Юкало // Акушерство. Гінекологія. Генетика. - 2015. - № 2. - С. 41-44 . - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/agg_2015_2_11
Попередній перегляд:   Завантажити - 417.13 Kb    Зміст випуску     Цитування
11.

Юкало В. 
Біологічно активні продукти протеолізу казеїнів [Електронний ресурс] / В. Юкало // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. - 2016. - Вип. 73. - С. 450. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2016_73_131
Мета роботи - з'ясувати умови і розробити препаративні методи виділення з молока протеїнів-попередників, які можуть бути використані для одержання біоактивних пептидів із подальшим їх застосуванням у складі функціональних харчових продуктів. Враховуючи особливості фізико-хімічних властивостей протеїнів молока, для виділення окремих фракцій застосували препаративний електрофорез. За основу було взято аналітичні варіанти методик (Юкало, 2007), які використовуються в лабораторії авторів для аналізу протеїнів молока. Для досягнення мети було спрощено електрофоретичні системи, виключено токсичні компоненти без суттєвого впливу на ефективність розподілення, а також виготовлено лабораторний прилад для препаративного електрофорезу. Запропонований спосіб надає змогу за одну стадію одержати електрофоретично гомогенні фракції протеїнів казеїнового комплексу, а також сироватки молока, які є попередниками біоактивних пептидів. Спосіб тепер перебуває на стадії патентування і може бути взятий за основу для промислового масштабування у виробництві біоактивних пептидів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 246.17 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
12.

Юкало В. Г. 
Отримання казеїнових фосфопептидів за дії протеолітичних систем лактококів [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, Л. А. Сторож // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2017. - Т. 19, № 75. - С. 50-54. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnuftech_2017_19_75_12
Попередній перегляд:   Завантажити - 344.787 Kb    Зміст випуску     Цитування
13.

Лісовська Т. О. 
Вивчення структурно–механічних характеристик тіста на основі борошняних сумішей з екструдованим кукурудзяним борошном [Електронний ресурс] / Т. О. Лісовська, Н. В. Чорна, В. Г. Юкало // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2016. - Т. 18, № 2. - С. 51-55. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnuftech_2016_18_2_12
Попередній перегляд:   Завантажити - 437.545 Kb    Зміст випуску     Цитування
14.

Юкало В. Г. 
Отримання біоактивних казеїнових фосфопептидів з використанням різних розчинників [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, Л. А. Сторож // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 5(1). - С. 109-114. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_5(1)__15
Визначено вплив виду розчинника на повноту осадження фосфопептидів із ферментативних гідролізатів протеїнів казеїнового комплексу молока корів. Як субстрат для отримання фосфопептидів використовували загальний казеїн, виділений із свіжого знежиреного молока подвійним переосадженням в ізоелектричній точці. Фосфопептиди з гідролізату виділяли селективним осадженням солями кальцію за наявності різних розчинників. Вихід біоактивних фосфопептидів досліджено при використанні етанолу, пропанолу, ізопропанолу, бутанолу. Гель-фільтрацією на сефадексі G-25 встановлено особливості молекулярно-масового розподілу осаджених різними спиртами казофосфопептидів. Виявлено, що при осадженні етанолом досягається найвищий вихід фосфопептидів (11,78 %), які за молекулярною масою подібні до відомих природних біоактивних фосфопептидів. Використання пропанолу та ізопропанолу призводить до втрати частини фосфопептидів великого і середнього розмірів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 413.611 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
15.

Юкало В. Г. 
Підбір умов для препаративного електрофорезу протеїнів сироватки молока у нативних умовах [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, К. Є. Дацишин // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2017. - Т. 19, № 80. - С. 13-17. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2017_19_80_5
Попередній перегляд:   Завантажити - 500.704 Kb    Зміст випуску     Цитування
16.

Юкало В. Г. 
Декстранові гелі для ексклюзивної хроматографії протеїнів сироватки молока [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, К. Є. Дацишин // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2018. - Т. 20, № 85. - С. 3-8. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnuftech_2018_20_85_3
Попередній перегляд:   Завантажити - 555.785 Kb    Зміст випуску     Цитування
17.

Юкало В. Г. 
Молекулярно-масовий розподіл казеїнових фосфопептидів [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, Л. А. Сторож, Г. В. Карпик // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 7-13. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_3
Додаткові функції протеїнів казеїнового комплексу молока проявляються через біоактивні продукти їх протеолізу - пептиди. Такі пептиди можуть впливати на функції травної, серцево-судинної, нервової та імунної систем організму. Серед біоактивних казеїнових пептидів одними з найважливіших є фосфопептиди. Їх основна функція - забезпечення транспортування і засвоєння організмом іонів двовалентних металів. Також вони можуть проявляти інші види біологічної дії. Очевидно, що такими корисними властивостями володіють природні або аналогічні до природних фосфопептиди, що можуть утворюватися за умов, які мають місце у шлунково-кишковому тракті. У разі проведення протеолізу за таких умов важливим доказом ідентичності одержаних фосфопептидів природним фосфопептидам є молекулярно-масовий розподіл. Мета дослідження - охарактеризувати молекулярно-масовий розподіл казеїнових фосфопептидів, одержаних з відтворенням умов природного протеолізу. Казеїнові фосфопептиди було одержано в результаті протеолізу загального фосфопротеїну коров'ячого молока за умов, які мають місце у шлунково-кишковому тракті. Молекулярно-масовий розподіл виділених фосфопептидів визначали за допомогою гель-фільтрації. При цьому було використано 3 типи сефадексів: G-10, G-15 і G-25. Склад і гомогенність фосфопротеїнових субстратів аналізували електрофоретично в лужній системі поліакриламідного гелю. В результаті було встановлено, що препарат казеїнових фосфопептидів, одержаний за умов, близьких до умов протеолізу в шлунково-кишковому тракті, містить 52 % фосфопептидів з молекулярними масами від 700 до 1500 Да. Цей діапазон молекулярних мас охоплює більшість відомих казеїнових фосфопептидів коров'ячого молока. Одержані результати було використано під час розробки біотехнології виділення природних казеїнових фосфопептидів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 557.261 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
18.

Юкало В .Г. 
Характеристика молекулярних мас продуктів протеолізу концентрату сироваткових білків, отриманих за дії панкреатину [Електронний ресурс] / В .Г. Юкало, К. Є. Дацишин, Г. М. Семенишин // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 233-239. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_27
Дослідження останніх десятиліть свідчать про те, що цінність білків сироватки молока пов'язана з їх біологічною активністю, що може проявлятися на рівні численних біоактивних пептидів (БАП). Такі пептиди впливають на функції травної, серцево-судинної, нервової та імунної систем організму. Проте при використанні протеолізу в технологічних процесах переробки сироватки не завжди забезпечуються умови для утворення природних БАП. Можливість утворення природних БАП тісно пов'язана зі ступенем протеолізу їх окремих протеїнів-попередників, а також молекулярно-масовим розподілом отриманих продуктів протеолізу. Як субстрат для проведення протеолізу використано концентрат сироваткових білків (КСБ). Фракційний склад білків КСБ визначено за допомогою експрес-електрофорезу в анодній системі однорідного поліакриламідного гелю (ПАГ). Протеоліз 15 % КСБ проведено за фізіологічних умов (pH 7,9; 37 <^>oC) за співвідношення E:S = 1:20. Для характеристики молекулярно-масового розподілу відбирали зразки через 120 хв протеолізу. На цей момент кількість продуктів протеолізу, що не осаджуються 5-відсотковою трихлороцтовою кислотою становить більше 70 %. Для проведення гель-фільтрації продуктів протеолізу КСБ були вибрані 3 типи сефадексів: сефадекс G-10 (0 - 700 Да), сефадекс G-25 (1000 - 5000 Да) і сефадекс G-50 (1500 - 30 000 Да). Перед гель-фільтрацією у відібраних взірцях осаджували нерозщеплені білки та поліпептиди трихлороцтовою кислотою. Застосування комбінації сефадексів G-10, G-25 і G-50 при гель-фільтрації продуктів протеолізу КСБ панкреатином у фізіологічних умовах надає змогу виділити 5 діапазонів пептидів і поліпептидів за молекулярними масами. До двох із них (0 - 700 і 700 - 1500 Да) входять майже 40 % усіх продуктів протеолізу, які можуть містити близько 80 % усіх відомих БАП із протеїнів сироватки молока.
Попередній перегляд:   Завантажити - 374.758 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
19.

Юкало В. Г. 
Технологія соєво-молочного комбінованого продукту спеціального призначення з гідролізатом білків сироватки молока [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, К. Є. Дацишин // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 6. - С. 201-208. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_6_26
Алергія на білки коров'ячого молока вражає дорослих і дітей в усьому світі і є основною причиною обмеження або відмови від вживання молочних продуктів. Коров'яче молоко містить більше 20 білків (алергенів), які можуть викликати алергічні реакції. Вирішити проблему алергії на білки молока можна шляхом гідролізу білків молока до низькоалергенних пептидів із малою молекулярною масою. Ще одним шляхом може бути повна заміна білків молока на інші харчові білки. В обох випадках, особливо у другому, втрачаються численні біологічно активні пептиди (БАП), які позитивно впливають на організм. Цінним джерелом таких БАП є білки-попередники з сироватки молока. Розроблено технологію соєво-молочного комбінованого продукту спеціального призначення з використанням гідролізату білків сироватки молока. Як субстрат для отримання гідролізату білків сироватки молока використано концентрат сироваткових білків. Протеоліз проводено панкреатином за умов максимального виходу БАП. Ступінь гідролізу визначено як співвідношення продуктів протеолізу, розчинних у 5 % трихлороцтовій кислоті, до всіх протеїнів концентрату сироваткових білків. За основу взято відому технологію сирного продукту з сої, яка включає кислотну коагуляцію розчину соєвого ізоляту за температури 92 - 95 <^>oC. У запропонованій технології передбачається збагачення отриманого продукту гідролізатом білків сироватки молока. Гідролізат білків сироватки молока вносили у кількості, що відповідає їх масовій частці серед білків молока. В отриманому комбінованому соєво-молочному продукті визначено органолептичні та фізико-хімічні показники, а також вміст низькомолекулярних пептидів. Встановлено, що готовий продукт характеризується хорошими органолептичними, а також фізико-хімічними показниками, характерними для такого типу продуктів. Результати проведеної гель-фільтрації показують підвищення в отриманому продукті низькомолекулярної пептидної фракції (M <<= 1500 Да) із 5 до 19 %. Саме такими молекулярними масами характеризується більшість природних БАП із білків сироватки молока. Враховуючи склад, результати органолептичного та фізико-хімічного аналізу, запропонований комбінований соєво-молочний продукт може бути рекомендованим для спеціального харчування осіб з алергією на білки молока.
Попередній перегляд:   Завантажити - 328.645 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
20.

Юкало В. Г. 
Технологія низькоалергенного молока з гідролізатом білків сироватки [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, К. Є. Дацишин // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2019. - Т. 21, № 92. - С. 14-18. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnuftech_2019_21_92_5
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.306 Mb    Зміст випуску     Цитування
...
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського