Гудзь С. П. Вплив глюкози на рівень жирних кислот у клітинах Saccharomyces cerevisiae і Schwanniomyces occidentalis / С. П. Гудзь, Я. І. Колісник // Мікробіол. журн. - 2000. - 62, № 2. - С. 11-18. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.Досліджено вплив глюкози на вміст жирних кислот у клітинах Кребтрі-позитивних дріжджів Saccharomyces cerevisiae і Кребтрі-негативних Schwanniomyces occidentalis. Показано, що під час збільшення концентрації глюкози в середовищі вміст жирних кислот у Schw. occidentalis підвищується. У дріжджів S. cerevisiae підвищення концентрації глюкози в середовищі під час дихально-ферментативної фази росту призводить до зниження рівня C18-ненасичених кислот; у дихальній фазі росту за цих умов спостерігається збільшення вмісту жирних кислот загальних ліпідів і неетерифікованих жирних кислот. Встановлено, що під час росту S. cerevisiae на середовищі з 0,1 % глюкози рівень неетерифікованих жирних кислот є вищий за такого у Schw. occidentalis, а в разі 4 %-го вмісту глюкози - нижчий. Співвідношення неетерифікованих та етерифікованих жирних кислот у клітинах S. cerevisiae є вищим, порівнюючи з клітинами Schw. occidentalis, вирощеними за таких же умов. Ключ. слова: жирні кислоти, глюкоза, ефект Кребтрі, дріжджі Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*725 + Е521.551
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|