Гудзь С. П. Вплив етанолу на вміст жирних кислот у клітинах Saccharomyces cerevisiae і Schwanniomyces occidentalis / С. П. Гудзь, Я. І. Колісник // Мікробіол. журн. - 2000. - 62, № 3. - С. 9-16. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.Досліджено вплив етанолу на вміст жирних кислот у клітинах Кребтрі-позитивних дріжджів Saccharomyces cerevisiae і Кребтрі-негативних Schwanniomyces occidentalis. Під час вирощування на середовищі з 2 % глюкози у S. cerevisiae виявлено в 2,7 рази менше жирних кислот, ніж у Schw. occidentalis, а на середовищі з 1,5 % етанолу досліджувані види дріжджів суттєво не відрізняються за вмістом цих речовин. У разі додавання етанолу до середовища з 2 % глюкози рівень жирних кислот у клітинах S. cerevisiae і Schw. occidentalis змінюється в протилежних напрямках: знижується у S. cerevisiae і підвищується у Schw. occidentalis. На середовищі з 0,1 % глюкози й етанолом кількість етерифікованих жирних кислот зростає в обох досліджуваних видів дріжджів. Концентрація неетерифікованих жирних кислот за цих умов у Schw. occidentalis підвищується, а у S. cerevisiae знижується. Однак вміст неетерифікованих жирних кислот у S. cerevisiae на бісубстратному середовищі з 0,1 % глюкози і 1,5 % етанолу в 6,2 рази більший, ніж на середовищі з 2 % глюкози і 1,5 % етанолу. Ключ. слова: жирні кислоти, етанол, глюкоза, ефект Кребтрі, дріжджі Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*725.137.1*723*112.6 + Е521.551.1*72
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|