РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000033076<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Подгорский В. С. 
Некоторые особенности культивирования Saccharomyces cerevisiae (штамм Киевский) на винной среде / В. С. Подгорский, М. Н. Гавриленко, В. Г. Сумневич, Н. Н. Ковалев, В. А. Домарецкий, Л. Ф. Зырянова // Мікробіол. журн. - 2000. - 62, № 4. - С. 20-25. - Библиогр.: 8 назв. - рус.

Вивчено вплив ряду чинників на ріст дріжджів Saccharomyces cerevisiae шт. Київський, що використовуються у виробництві шампанського. Встановлено оптимальні значення концентрації сахарози й парціального тиску розчиненого в середовищі кисню, за яких ефективність використання джерела вуглеводів досягає 9 млн клітин на 1 мг сахарози. За умов періодичного культивування досліджено ріст штаму на поживному середовищі з 2 % сахарози, що традиційно застосовується у виробництві шампанського. Показано, що на початку культивування низькі значення економічного коефіцієнта обумовлені проявом ефекту Кребтрі. У випадку зниження концентрації сахарози в культуральній рідині до 1 % ефективність використання вуглеводів значно зростає. Для досягнення високих концентрацій дріжджів запропоновано хемостатний спосіб вирощування штаму у разі лімітування росту сахарозою. За умов періодичного культивування концентрацію сахарози в культуральній рідині слід підтримувати на рівні 0,5 - 1,0 % шляхом дробного додавання її у ферментер.


Ключ. слова: дріжджі, умови культивування, виробництво шампанського
Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.031

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ 
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського