Подгорский В. С. Некоторые особенности культивирования Saccharomyces cerevisiae (штамм Киевский) на винной среде / В. С. Подгорский, М. Н. Гавриленко, В. Г. Сумневич, Н. Н. Ковалев, В. А. Домарецкий, Л. Ф. Зырянова // Мікробіол. журн. - 2000. - 62, № 4. - С. 20-25. - Библиогр.: 8 назв. - рус.Вивчено вплив ряду чинників на ріст дріжджів Saccharomyces cerevisiae шт. Київський, що використовуються у виробництві шампанського. Встановлено оптимальні значення концентрації сахарози й парціального тиску розчиненого в середовищі кисню, за яких ефективність використання джерела вуглеводів досягає 9 млн клітин на 1 мг сахарози. За умов періодичного культивування досліджено ріст штаму на поживному середовищі з 2 % сахарози, що традиційно застосовується у виробництві шампанського. Показано, що на початку культивування низькі значення економічного коефіцієнта обумовлені проявом ефекту Кребтрі. У випадку зниження концентрації сахарози в культуральній рідині до 1 % ефективність використання вуглеводів значно зростає. Для досягнення високих концентрацій дріжджів запропоновано хемостатний спосіб вирощування штаму у разі лімітування росту сахарозою. За умов періодичного культивування концентрацію сахарози в культуральній рідині слід підтримувати на рівні 0,5 - 1,0 % шляхом дробного додавання її у ферментер. Ключ. слова: дріжджі, умови культивування, виробництво шампанського Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.031
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ
![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|