РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000035684<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Корпачев В. В. 
Білки, що зв'язують інсулін, та контррецепторні білки сироватки крові хворих на цукровий діабет і здорових людей (огляд літератури та власні дані) / В. В. Корпачев, Н. М. Гуріна, С. В. Мельниченко, Р. Г. Лукашова, А. А. Шупрович // Ендокринологія. - 2004. - 9, № 2. - С. 221-235. - Бібліогр.: 58 назв. - укp.

Розглянуто дані літератури про сироваткові чинники білкової природи, які впливають на біологічну активність інсуліну, що циркулює у крові. До них відносяться білки, що зв'язують інсулін, та білки, що блокують активні центри рецепторів інсуліну, - контррецепторні білки. Ці чинники здатні нівелювати біологічний вплив інсуліну, вони проявляють властивості конкурентних інгібіторів інсулін-рецепторного зв'язування in vitro, а також мають діабетогенну дію у разі введення тваринам. З урахуванням відмінностей "антагоністичних" властивостей сироваткових чинників, виявлених у здорових людей і хворих на цукровий діабет, можна припустити, що вони відіграють певну роль серед механізмів формування інсулінорезистентності на рівні взаємодії між інсуліном і його клітинними рецепторами. Дані літератури та результати представлених досліджень свідчать про наявність серед білків сироватки (не враховуючи антиінсулінових антитіл) двох типів білків, що зв'язують інсулін, які мають високу або низьку афінність до інсуліну і належать відповідно до глобулінової та альбумінової фракцій сироваткових білків. Виділення білків, що зв'язують інсулін, проводили шляхом афінної сорбції сироватки крові на інсулін-агарозі (сефарозі). Поетапна елюція буферними розчинами з різними значеннями рН дозволила спочатку видалити з афінних колонок слабко зв'язані білки за рН 6,0, а потім за рН 2,5 отримати високоспецифічні фракції білків, що зв'язують інсулін.

The data concerning serum protein factors able to modify the bioactivity of circulating insulin (insulin binding proteins, IBP) and insulin receptors (counterreceptor proteins) are reviewed. The serum factors are known as supressors of insulin biological effects, inhibitors of insulin-receptor binding in vitro and diabetogenic factors in animals. The difference in content and degree of "antagonistic" effects of serum factors in healthy subjects and diabetic patients suggests their possible role in insulin resistance development at the level of insulin-receptor interaction. The literature and autors' data indicate that there are at least two subtypes of IBP in the serum: 1) proteins with low affinity to insulin belonging to albumin fraction of serum proteins, 2) high affinity proteins of non-imunoglobulin nature. The affinity sorbtion of serum IBP on insulin-agarose was performed, followed by two-step elution: the first elution with buffer pH 6,0 removed from sorbent weakly bound proteins; further elution with buffer pH 2,5 allowed to purify strongly bound proteins


Ключ. слова: білки, що зв'язують інсулін, контррецепторні білки, інсулінорезистентність, цукровий діабет
Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-43

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15058 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського