Бьоді Е. Міжетнічні зв'язки у культурі харчування угорців Закарпаття / Е. Бьоді; Пер.: Л. Мушкетик // Нар. творчість та етнографія. - 2006. - N 4 (спец. вип.). - С. 73-79. - укp.У контексті традиційної культури харчування закарпатських угорців показано взаємовпливи, що виникають з етнічних та релігійних зв'язків. Охарактеризовано конкретні явища, елементи, страви та звичаї у харчуванні, які вказують на міжетнічні зв'язки: запозичені страви, чуже походження яких підкреслюють самі закарпатські угорці і тому до їх назв додають атрибути; страви, назви яких звучать по-чужому для носіїв угорської мови, завдяки чому можна простежити їх походження. Значну увагу приділено розгляду страв з кукурудзи, проаналізовано, як територія їх розповсюдження може бути пов'язана з етнічними кордонами Закарпаття. В контексте традиционной культуры питания закарпатских венгров показаны взаимовлияния, возникающие из этнических и религиозных связей. Охарактеризованы конкретные явления, элементы, блюда и обычаи в питании, указывающие на межэтнические связи: заимствованные блюда, чужое происхождение которых подчеркивают сами закарпатские венгры и поэтому к их названиям добавляют атрибуты; блюда, названия которых звучат по-чужому для носителей венгерского языка, благодаря чему можна наблюдать их происхождение. Значительное внимание уделено рассмотрению блюд из кукурузы, проанализировано, как территория их распространения может быть связана с этническими границами Закарпатья. Індекс рубрикатора НБУВ: Т594.25 + Т52(237УКР=6А/Я)-425
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж27482 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|