Таланова В. В. Влияние абсцизовой кислоты на устойчивость проростков огурца к высокой температуре и хлоридному засолению / В. В. Таланова, Л. В. Топчиева, А. Ф. Титов // Физиология и биохимия культур. растений. - 2003. - 35, № 2. - С. 124-130. - Библиогр.: 25 назв. - рус.Досліджено вплив екзогенної абсцизової кислоти (АБК) на тепло- та солестійкість проростків огірка, які ростуть за звичайних умов та за умов впливу на них високої температури або хлоридного засолення. Встановлено, що обробка проростків АБК (<$E 10 sup -4~roman M>) за оптимальних умов викликає помітне підвищення їх тепло- та солестійкості. За дії на проростки температури 38 <$E symbol Р >C або 0,9 %-го розчину NaCl екзогенна АБК спричиняє додаткове підвищення їх тепло- та солестійкості, відповідно. Крім того, показано, що у разі нетривалого впливу температури 38 <$E symbol Р >C збільшується не лише тепло-, а й солестійкість проростків, а АБК сприяє її додатковому підвищенню. У свою чергу, хлоридне засолення проростків збільшує теплостійкість, рівень якої також значно підвищується у присутності АБК. На підставі цих результатів, а також даних стосовно зростання рівня ендогенної АБК у листках огірка під впливом високої температури та NaCl, зроблено висновок про участь цього гормону в механізмах формування стійкості рослин до дії стресових факторів різної природи. Ключ. слова: Cucumis sativus L., абсцизовая кислота, теплоустойчивость, солеустойчивость Індекс рубрикатора НБУВ: П241.71-275.9
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ
![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|