Лозовая О. Г. Влияние хрома (VI) на физиологию роста и сорбционную способность дрожжей / О. Г. Лозовая, Т. П. Касаткина, В. С. Подгорский // Мікробіол. журн. - 2004. - 66, № 3. - С. 43-50. - Библиогр.: 13 назв. - рус.Вивчено стійкість 7-ми видів (7 штамів) дріжджів до різних концентрацій хрому в середовищі та їх сорбційну активність. Показано, що біомаса дріжджів Williopsis californica УКМ-248, Candida krusei УКМ-61t у разі концентрації в середовищі 200 і 500 мг/л <$E roman Cr sup 6+> становить відповідно 0,74 та 0,45 г/л АСВ. Для інших штамів ці концентрації хрому токсичні; граничною межею росту для них є концентрація <$E roman Cr sup 6+> 100 мг/л. Під час періодичного культивування в середовищі з <$E roman Cr sup 6+> 30 мг/л спостерігається затримка росту культур, що проявляється у збільшенні періодів лаг-фази та фази експоненційного росту, а також зниження рН середовища (до рН 2). Стійкість досліджуваних дріжджів до високих концентрацій <$E roman Cr sup 6+> корелює з їх сорбційною активністю. Ключ. слова: дрожжи, хром, устойчивость, биосорбция Індекс рубрикатора НБУВ: Е521.551.1Sac*801.1-641
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|