Іванко О. В. Кератинолітична активність Streptomyces sp. 1382 / О. В. Іванко, Л. Д. Варбанець // Мікробіол. журн. - 2004. - 66, № 1. - С. 3-9. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.Відзначено, що дослідження динаміки росту Streptomyces sp. 1382 - продуцента кератинолітичного ферменту - показало, що максимум біосинтезу його в культуральному середовищі досягається на 5-ту добу, що корелює з максимумом накопичення біомаси. Ферментний комплекс, одержаний з культуральної рідини, активний в широких діапазонах рН (4 - 11) і температури (10 - 70 <$E symbol Р >C). За цих умов він стабільний і не втрачає своєї активності протягом кількох годин. Препарат має різні рН-оптимуми кератиназної та загальної протеолітичної активностей: у нейтральній (рН 7,0) і слабколужній (рН 8,0) зонах, а також різні термооптимуми - за температури 37 - 40 і 50 - 60 <$E symbol Р >C відповідно. Під час аналізу гетерогенності популяції штаму-продуцента виявлено чотири типи колоній, які суттєво не відрізнялися за рівнем кератиназної активності. В ході вивчення впливу різних джерел вуглецю й азоту на синтез протеаз культурою встановлено активуючу дію арабінози, мальтози, пептону та дріжджового автолізату. В цьому разі синтез кератинолітичного ферменту зростав у 6 - 7 разів лише під час додавання овечої шерсті та курячого пір'я як єдиного джерела вуглецю й азоту. Обговорено індукцію субстратом як можливий механізм регуляції синтезу кератиназ. Ключ. слова: кератиназа, Streptomyces sp., популяція Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.384.3*72
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|