Бабіч Т. В. Пошук продуцентів лектинів серед представників деяких родів дріжджів / Т. В. Бабіч, Е. О. Коваленко, С. С. Нагорна, К. І. Гетьман, В. С. Підгорський // Мікробіол. журн. - 2002. - 64, № 6. - С. 41-46. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.Досліджено гемаглютинуючі властивості культуральної рідини та клітин 451-го штаму 24-х видів 7-ми родів музейних і свіжоізольованих культур дріжджів. Виявлено 333 штами (74 %), здатних до утворення позаклітинних і зв'язаних з поверхнею клітини пектинів з активністю до 512-ти - 1024-х гемаглютинуючих одиниць. Позаклітинні лектини виявлено у 41 % лектинсинтезуючих штамів; найбільшу кількість їх продуцентів знайдено серед представників родів Saccharomyces, Kluyveromyces, Cryptococcus. Штами роду Debaryomyces синтезували переважно лектини зв'язаної форми, а дріжджі роду Pichia - лектини обох типів. Установлено спорідненість позаклітинного лектину Saccharomyces cerevisiae Української колекції мікроорганізмів Y-530 до D-глюконової кислоти. Ключ. слова: лектини, дріжджі, гемаглютинуюча активність, вуглеводна специфічність Індекс рубрикатора НБУВ: Е521.551.1Sac
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|