Ружицька О. М. Процеси водопоглинання та пероксидного окиснення ліпідів у насінні озимої пшениці різної життєздатності / О. М. Ружицька, З. Є. Захарієва, М. О. Кіндрук // Физиология и биохимия культур. растений . - 2002. - 34, № 1. - С. 29-34. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.Досліджено інтенсивність процесів пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) (за вмістом продуктів окиснення - тіобарбітуратактивних речовин) у життєздатному та нежиттєздатному насінні озимої пшениці під час його бубнявіння. Зазначено, що окремим частинам насіння різної життєздатності під час його бубнявіння властива різна динаміка поглинання води й інтенсивності ПОЛ. Виявлено, що насіння, яке втратило схожість внаслідок штучного старіння, під час бубнявіння характеризується меншим вмістом продуктів ПОЛ в окремих його частинах (особливо зародках) у порівнянні з життєздатним насінням. Установлено, що умови штучного старіння насіння активують ПОЛ у його повітряно-сухих тканинах, про що свідчить зростання вмісту тіобарбітуратактивних речовин у зародках після дії температури 37 <$E symbol Р>C на насіння до повної втрати його життєздатності. Ключ. слова: Triticum aestivum L., насіння, зародок, ендосперм, життєздатність, штучне старіння, пероксидне окиснення ліпідів Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*696.12*725.13*723.4
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|