Бабенко Л. М. Структурно-функціональні особливості проростання насіння квасолі / Л. М. Бабенко, Г. І. Мартин, Л. І. Мусатенко, О. В. Харченко, М. Г. Казачков // Физиология и биохимия культур. растений. - 2003. - 35, № 2. - С. 138-143. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.Досліджено активність ліпоксигенази й ультраструктуру клітин зародкової осі протягом перших 24 год проростання насіння квасолі. У ході вивчення зміни ліпоксигеназної активності в часі виявилося, що в перші 3 год проростання активність ферменту підвищується утричі у порівнянні із такою в сухому насінні. У подальшому зростання активності продовжується до 6-ї години проростання, після чого швидко знижується і на 18-ту годину досягає рівня активності у сухому насінні. Припущено, що ліпоксигенеза бере участь лише в ініціації процесу проростання насіння, спричинюючи зміни у структурі клітинних мембран. На підставі ультраструктурного аналізу препаратів зародкової осі встановлено, що протягом перших 24-х годин проростання відбуваються такі перебудови у структурі клітин, які виводять її зі стану вимушеного спокою в функціонально активний стан. Ключ. слова: Phaseolus vulgaris L., насіння, ліпоксигеназа, зародкова вісь, ультраструктура клітин, проростання Індекс рубрикатора НБУВ: П213.7-275.64
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|