Давиденко Н. В. Харчування та артеріальна гіпертензія / Н. В. Давиденко, І. П. Смирнова, І. М. Горбась, О. О. Кваша // Укр. кардіол. журн. - 2004. - № 5. - С. 82-86. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.Вивчено структуру та звички харчування в осіб з артеріальною гіпертензією (АГ). Було здійснене популяційне дослідження 170-ти (25 % підвибірка) чоловіків та жінок віком від 18-ти до 64-х років з підвищеним артеріальним тиском із репрезентативної вибірки 1 995 осіб (відгук 73,7 %) - мешканців одного з районів м. Києва. Структуру харчування вивчали методом 24-годинного опитування з використанням муляжів. Проаналізовано листи національного балансу продуктів протягом 1990 - 2003 рр. У групі осіб з АГ, так само як у всій популяції, була виявлена незбалансованість харчування (співвідношення білків, жирів і вуглеводів - 1:1,6:3,6 у порівнянні з рекомендованим 1:1:4), що проявляється надлишковим вживанням тваринних жирів, простих вуглеводів та холестерину. Хворі на АГ вживали статистично значимо більше жиру, менше ретинолу та магнію, ніж в основній популяції. З 1990 р. до 2003 р. у 1,5 - 2 рази зменшилося споживання (на душу населення в рік) м'яса, риби, молока (листи національного балансу), тоді як споживання зернових, картоплі і фруктів - залишилося без змін. Отже, виявлено незбалансованість структури харчування хворих на АГ. Вжито більше жирів, особливо тваринного походження, холестерину та простих вуглеводів, недостатню кількість деяких вітамінів та мікроелементів. Однотипність порушень у харчуванні неорганізованої' популяції та осіб з АГ підтверджує необхідність проведення загальнонаціональних заходів з оздоровлення харчування. Ключ. слова: харчування, артеріальна гіпертензія, здоров'я, фактори ризику, популяція, профілактика Індекс рубрикатора НБУВ: Р410.030-3
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж14660 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|