Мацелюх Б. П. Вплив умов вирощування Streptomyces globisporus 3-1 на продукування ландоміцину E / Б. П. Мацелюх, О. В. Тимчик, А. Б. Мацелюх // Мікробіол. журн. - 2005. - 67, № 4. - С. 44-51. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.Досліджено продукування протипухлинного ангуциклінового антибіотика ландоміцину E в динаміці поверхневого і глибинного росту культури Streptomyces globisporus 3-1 на різних повноцінних середовищах: соєвому, кукурудзяному і пептонно-дріжджовому. Показано, що найбільший вихід ландоміцину E спостерігали на кукурудзяному, дещо менший - на соєвому і найнижчий - на пептонно-дріжджовому середовищах незалежно від способу вирощування. На стабільність антибіотика негативно впливав лужний pH середовища. Динаміка росту культури в кукурудзяному і соєвому середовищах в лабораторному 2-літровому ферментері характеризувалася інтенсивним засвоєнням глюкози, поглинанням розчиненого кисню, накопиченням біомаси і ландоміцину E з 24-ї до 48-ї години ферментації. Антибіотик синтезувався як первинний метаболіт, досягаючи максимуму (180 - 200 мг/л) на 48-му годину росту культури. Висунуто гіпотезу про інгібування двокомпонентної системи передачі сигналів ізофлавоном геністеїном, який стимулює синтез ландоміцину E. Ключ. слова: ландоміцин E, Streptomyces globisporus 3-1, біосинтез, геністеїн Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.384.3*725.313
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|