Недуха О. М. Вплив імітованої мікрогравітації на структуру амілопластів, склад та характеристики крохмалю міні-бульб картоплі / О. М. Недуха, Є. Л. Кордюм, Є. І. Шнюкова // Косм. наука і технологія. - 2007. - 13, № 2. - С. 62-68. - Бібліогр.: 29 назв. - укp.Вивчено дію тривалої імітованої мікрогравітації (клиностатування, 2 об/хв.) на структурно-функціональну організацію клітин міні-бульб Solanum tuberosum L. (сорту Адрета) в культурі. Встановлено суттєвий вплив на розмір 45-добових міні-бульб, вміст та склад запасного крохмалю, водорозчинні властивості крохмалю та структуру амілопластів клітин запасальної паренхіми міні-бульб картоплі. Для досліджень структури крохмаль-запасальних клітин використано модельну систему - міні-бульби в стерильній культурі, методи світлової та сканувальної електронної мікроскопії, а також біохімічні методи для вивчення запасних полісахаридів. При тривалому горизонтальному клиностатуванні спостерігали появу фракції "гігантських" амілопластів у крохмаль-запасальних клітинах паренхіми. Встановлено кореляцію зниження вмісту амілози з пригніченням розчинності крохмалю у воді при тривалому клиностатуванні. Одержані результати вказують на зміни вуглеводного метаболізму запасальних органів картоплі під впливом імітації мікрогравітації. Індекс рубрикатора НБУВ: П215.1-271.29 + Е522.927.17Sol*725.123.111-631
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж14846 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|