Кленов О. О. Перспективи застосування соєвих продуктів у лікувальному харчуванні онкологічних хворих / О. О. Кленов, С. П. Залєток, О. А. Орловський, С. В. Гоголь, Д. П. Бурлака // Онкология. - 2009. - 11, № 3. - С. 231-235. - Бібліогр.: 36 назв. - укp.Досліджено протипухлинний ефект соєвого протеїнового концентрату та двох сироподібних соєвих продуктів. Використано пухлинні моделі з різним ступенем гормонозалежності: позитивні за експресією рецепторів естрогенів пухлини молочної залози мишей C3H/Sn; карцинома Ca-755 мишей; карциносаркома Уокер W-256 щурів; карцинома Герена щурів; лімфолейкоз L1210 мишей (асцитний штам). Виявлено, що помірне споживання тваринами соєвих продуктів, включених у кормовий раціон, призводило до гальмування росту перещеплених пухлин. Надмірне споживання соєвих продуктів викликало прискорення росту пухлин. Гальмівний ефект виявляв яскраву залежність від ступеня естрогензалежності пухлин, що свідчить про провідну роль у ньому фітоестрогенів сої. Водночас наявність тенденцій до гальмування росту карциноми Герена у статевозрілих самців і до подовження середньої тривалості життя у мишей із лейкозом L1210 дозволяє припустити, що гормональні властивості флавоноїдів сої не є єдиними чинниками, що зумовлюють її протипухлинні властивості. Всі досліджені соєві продукти проявляли високу антиоксидантну активність. Зроблено висновок, що застосування соєвих продуктів у харчуванні онкологічних хворих є перспективним, але потребує ретельного, виваженого формування раціонів, щоб не допустити передозування соєвих компонентів. Індекс рубрикатора НБУВ: Р569.133.1-29
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж14160/прил. Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|