Загоруй Л. П. Ветеринарно-санітарна оцінка вершкового масла з антиоксидантами рослинного походження : автореф. дис... канд. вет. наук : 16.00.09 / Л. П. Загоруй; Львів. нац. ун-т вет. медицини та біотехнологій ім. С.З.Гжицького. - Л., 2008. - 21 c. - укp.Обгрунтовано можливість використання окремих фітодомішок з натуральних прянощів, лікарських рослин, злаків і овочів для запобігання окиснювальним і гідролітичним процесам у молочному жирі, проведено ветеринарно-санітарне оцінювання масла з біодомішками. За ветеринарно-санітарними показниками встановлено, що використання антиоксидантів рослинного походження дозволяє у 3 - 4 рази сповільнити окиснювальні процеси у вершковому маслі у період зберігання, що є адекватним з дії ефективних синтетичних антиоксидантів. Визначено оптимальні концентрації біоантиоксидантів, які істотно не впливають на органолептичні показники продукту. На підставі результатів хроматографічного аналізу встановлено жирнокислотний склад молочного жиру з біоантиоксидантами. Доведено, що рослинні домішки збагачують його есенціальними харчовими чинниками. За допомогою тест-культури Tetrachymena pyriformis доведено нетоксичність і високу біологічну цінність вершкового масла з біоантиоксидантами. Створено теоретичну концепцію формування нової групи харчових продуктів - жировмісних продуктів функціонального призначення. Індекс рубрикатора НБУВ: Л957.5-1с + Р123.84-1
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА359518 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Автореферати дисертацій Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|