Парац А. М. Гігієнічна оцінка морських водоростей і харчових продуктів з ними як засобів мінімізації дії радіації та ендемії : Автореф. дис... канд. мед. наук : 14.02.01 / А. М. Парац; Ін-т гігієни та мед. екології ім. О.М.Марзеєва АМН України. - К., 2004. - 19 c. - укp.На підставі комплексних експериментальних досліджень, клінічних обстежень і натурних спостережень науково обгрунтовано доцільність розробки спеціальних харчових продуктів і біологічно активних домішок з використанням морських водоростей як високоефективних профілактичних засобів мінімізації дози внутрішнього опромінення і запобігання виникненню патологій тиреоїдної й еритроїдної систем, а також збереження здоров'я населення, що проживає на радіоактивно забруднених та епідемічних територіях. Вперше наведено порівняльну оцінку протирадіонуклідних властивостей різних видів морських водоростей: далекосхідних (ламінарій), чорноморських (зостери, цистозіри) та альгінатів. Досліджено вміст основних макро- та мікроелементів (калію, кальцію, магнію, фосфору та йоду, селену, заліза, кобальту, хрому, марганцю, цинку) в овочах і раціонах харчування жителів північних регіонів України, що перебувають під впливом радіаційного й ендемічного чинників. Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.04
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА334157 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Автореферати дисертацій Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|