Зеленська М. В. Ліпідний склад та вірулентність Mycobacterium bovis, виділених від великої рогатої худоби степової зони України : Автореф. дис... канд. вет. наук / М. В. Зеленська; Одес. держ. аграр. ун-т. - О., 2006. - 18 c. - укp.Вивчено біологічні властивості мікобактерій, виділених з організму великої рогатої худоби господарств, неблагополучних щодо туберкульозу. Виявлено, що в стадах циркулюють M.bovis (33,33 %) та атипові швидкорослі мікобактерії (8,33 %). У 37,5 % штамів M.bovis виявлено незвичайні властивості, зокрема, здатність до формування перших колоній на другу добу культивування. Вивчено ліпідний склад M.bovis, показано залежність його рівня від впливу деяких зовнішніх факторів: складу та pH живильного середовища, тривалості пасажування через штучне живильне середовище з різним pH, тримісячного перебування у грунті, а також тривалості культивування та пасужування через організм морських свинок. Встановлено критерії оцінки за рівнем ліпідів (загальних ліпідів, фосфоліпідів, триацилгліцеролів) ступеня вірулентності мікобактерій бичачого виду. Розроблено й апробовано спеціальні заходи для знезараження грунту неблагополучних щодо туберкульозу господарств. Індекс рубрикатора НБУВ: П873.216-911-3 + Е422.28*725.13
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА345950 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Автореферати дисертацій Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|