Яценко С. А. Назви продуктів харчування, страв і напоїв в українській мові XIV - XVII століть : автореф. дис... канд. філол. наук : 10.02.01 / С. А. Яценко; Ін-т укр. мови НАН України. - К., 2009. - 20 c. - укp.На підставі певного фактичного матеріалу досліджено тематичну групу лексики щодо позначення продуктів харчування, страв і напоїв у староукраїнській мові. Проведено лексико-етимологічний аналіз виявлених номенів, визначено основні способи та засоби їх номінації та розкрито структурно-морфологічні особливості. Досліджено співвідношення українських і запозичених назв, висвітлено історичний аспект щодо розвитку досліджених лексем у сучасній українській літературній мові та діалектах. Зазначено, що власні назви є одним з джерел вивчення словникового складу тематичної групи слів стосовно позначення продуктів харчування, страв і напоїв. З'ясовано, що досліджена тематична група лексики є багатоплановою системою, яка об'єднує лексико-семантичні групи назв продуктів харчування, страв і напоїв різних типів, узагальнювальна модель яких відображає диференціацію лексики за певними ознаками. З використанням матеріалів досліджень інших слов'янських мов установлено влаємовпливи та виявлено особливості становлення та розвитку української лексичної системи у зазначений період. Відзначено, що наприкінці XVII ст. номенклатура продуктів харчування, страв і напоїв української національної кухні була сформована. Індекс рубрикатора НБУВ: Ш141.14-34:Л99 + Л99в4
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА364784 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Повний текст Автореферати дисертацій Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|