Євлаш В. В. Наукове обгрунтування технології дієтичної добавки та харчових продуктів анианемічного спрямування зі стабілізованим гемовим залізом : автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.16 / В. В. Євлаш; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2009. - 31 c. - укp.Науково обгрунтовано та розроблено технологію виготовлення харчових продуктів антианемічного спрямування, яка передбачає збагачення їх дієтичною домішкою зі стабілізованим гемовим залізом. Установлено, що для лікування та профілактики залізодефіцитних станів (ЗДС) в раціони харчування населення повинні бути включені залізовмісні дієтичні домішки та харчові продукти, що містять гемове залізо переважно у двовалентній формі та всі необхідні компоненти для метаболізму заліза. Науково обгрунтовано та розроблено технологію одержання дієтичної домішки з крові великої рогатої худоби (ВРХ). Доведено, що для формування необхідних функціонально-технологічних і фізіологічних властивостей дієтичної домішки необхідно стабілізувати гемовий комплекс під час переробки крові ВРХ. За результатами проведених реологічних і молекулярно-кінетичних досліджень підтверджено ефективність використання принципу стабілізації гемового комплексу просторовою структурою гелю, утвореного натрійкарбоксиметилцелюлозою (Na-КМЦ). Розроблено концепцію збагачення харчових продуктів гемовим залізом для профілактики та лікування ЗДС, згідно з якою науково обгрунтовано та розроблено технологію харчових продуктів антианемічного спрямування: м'ясних січених виробів, десертів з кисломолочного сиру, хлібобулочних виробів, пряників. Одержано дані щодо впливу дієтичної домішки гемовітал на фізико-хімічні, функціонально-технологічні, структурно-механічні, мікробіологічні характеристики цих продуктів. Визначено основні показники якості та безпеки розробленої продукції. Доведено, що у нових харчових продуктах гемове залізо Індекс рубрикатора НБУВ: Л987
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА365876 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Автореферати дисертацій Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|