Дідух Н. А. Наукові основи розробки технологій молочних продуктів функціонального призначення : автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.16 / Н. А. Дідух; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2008. - 37 c. - укp.Сформульовано концепцію доцільності створення нових груп біфідовмісних молочних продуктів з підвищеними функціональними властивостями, збагачених пробіотичними культурами біфідобактерій (ББ), продуктами їх метаболізму, пробіотиками та біологічно активними речовинами, запропоновано їх класифікацію. Науково обгрунтовано й експериментально підтверджено можливість підвищення пробіотичних і антагоністичних властивостей молочних продуктів функціонального призначення (МПФП) з застосуванням декількох способів стимулювання росту ББ у молоці. Науково обгрунтовано склад заквашувальних композицій (ЗК) зі ЗК ББ та зі ЗК ББ і лактобактерій (ЛБ) для виробництва МПФП з заданими функціональними властивостями для певних вікових категорій на основі комплексних досліджень спільного культивування ББ різних видів між собою, з мезо- та термофільними культурами ЛБ, які використовуються у технологіях ферментованих молочних продуктів, з додаванням БФ. Одержано математичний опис закономірностей росту ЗК ББ і ЛБ у складі ЗК у модельних системах. Установлено механізм підвищення пробіотичних властивостей ферментованих молочних продуктів у разі спільного культивування ББ з молочнокислими бактеріями з невисокою <$Ebeta>-галактозидазною активністю. Науково обгрунтовано склад синбіотичних комплексів для виробництва ферментованих молочних продуктів діабетичного, геродієтичного й імуномодулювального призначення (ацидофіліну, простокваші, кефіру та йогурту), які містять змішані культури пробіотичних штамів ББ і ЛБ, вітаміни та мікроелементи антиоксидантного ряду, екстракти коренів лікарських рослин, пребіотики (харчові волокна Індекс рубрикатора НБУВ: Л95-9
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА360693 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Автореферати дисертацій Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|