Мотько Н. Р. Особливості метаболізму вуглеводів змішаною мікробною популяцією сліпої кишки кролів : Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 03.00.04 / Н. Р. Мотько; Ін-т біології тварин УААН. - Л., 2004. - 16 c. - укp.Досліджено особливості мікробного метаболізму у сліпій кишці кролів різних поживних речовин, зокрема вуглеводів, зважаючи на вік і вплив екзогенних факторів, здатних посилювати анаболічні процеси й підвищувати продуктивність тварин. Встановлено, що мікробний метаболізм у сліпій кишці кролів залежить від їх віку, а у дорослих тварин знаходиться на високому рівні. З'ясовано, що головною особливістю даного процесу є підвищення продукції летких жирних кислот (ЛЖК), високий вміст <$Eroman C sub 2> (80 моль %) та незначна кількість <$Eroman C sub 3> (<$E<<~5> моль %). Виявлено, що метаногенез починає функціонувати лише з 8-тижневого віку, з переходом на рослинні корми зростає продукція <$Eroman C sub 2> і удвічі зменшується утворення <$Eroman C sub 3>. З'ясовано, що рослинні білки важче ферментуються мікробною популяцією, тому сумарна продукція ЛЖК найвища під час ферментації казеїну та муцину (~43 ммоль/л). Встановлено, що з РНК найбільше продукується <$Eroman C sub 2> (78,7 моль %), найменше - <$Eroman C sub 3> (4,7 моль %), а найвищий рівень утворення <$Eroman C sub 3> одержано з глюкози (21,2 моль %). Зазначено, що з досліджуваних антимікробних кормових домішок тільки монензин, вірджиніаміцин і лінкоміцин проявляють інгібуючу дію на загальну ферменацію та метаногенез, додавання до раціону кліноптилоліту та монензину нівелюють зрушення в обміні речовин, викликаних застосуванням поєднань ріпакового та сойового шротів і сечовини. Встановлено, що часткова заміна клітковини джерелами крохмалю у разі застосування монензиту та пектину Індекс рубрикатора НБУВ: П671-273.90
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА332121 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|