Гоцуленко М. І. Розробка технологій функціональних інгредієнтів з про- і пребіотичними властивостями : автореф. дис... канд. техн. наук : 03.00.20 / М. І. Гоцуленко; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2008. - 18 c. - укp.Досліджено можливість використання жому цукрового буряку як сировини для одержання певного функціонального інгредієнту та носія для бактерій. З урахуванням проаналізованого біополімерного складу, органолептичних властивостей і здатності до сорбції водних розчинів сировини розроблено технологію одержання функціональних інгредієнтів з про- та пребіотичними властивостями, де як пробіотичну складову використано Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium bifidum, як носія та пребіотика - біополімерний комплекс цукрового буряку. Експериментально оптимізовано склад поживного середовища для культивування за сумісної іммобілізації лактобацил окремо та з біфідобактеріями за присутності носія. Доведено доцільність використання біополімерного комплексу рослинної природи як пребіотика, а також відсутність його негативного впливу на біологічну активність та репродуктивність клітин лактобацил <$E(3 symbol Ь ~5)~ cdot ~10 sup 9 ~ roman {КУО"/"см sup 3 }> і <$E(2 symbol Ь ~5)~ cdot ~10 sup 9 ~ roman {КУО"/"см sup 3 }> для біфідобактерій. За лабораторних і промислових умов доведено функціональну активність створених продуктів. Одержані продукти мають функціонально-фізіологічні властивості та пробіотичну активність. Визначено гарантійний термін придатності споживання функціональних інгредієнтів. Установлено термін придатності біополімерного комплексу цукрового буряку - 12 місяців за температури <$E18~ symbol С ~1~ symbol Р roman C>, для препарату синбілан - не менше 9-ти - за <$E9~ symbol С ~2~ symbol Р roman C>. З'ясовано, що кількість життєздатних клітин лактобацил Індекс рубрикатора НБУВ: Л987
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА361867 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Автореферати дисертацій Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|