Матвєєва Т. В. Технологія отримання моноацилгліцеринів адмідуванням соняшникової олії : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.06 / Т. В. Матвєєва; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". - Х., 2005. - 21 c. - укp.Розроблено технологію одержання моноацилгліцеринів (МАГ) і моноетаноламідів методом амідування триацилгліцеринів (ТАГ) соняшникової олії моноетаноламіном (МЕА). Досліджено закономірності перебігу реакції за температури 393 - 423 K. Встановлено, що для реакції амідування ТАГ, а також діацилгліцеринів (ДАГ) і моноацилгліцеринів (МАГ) соняшникової олії МЕА характерні закономірності реакцій I (псевдопершого порядку), якщо один з реагентів знаходиться в надлишку, а у випадку їх сумісних концентрацій амідування відбувається за II порядком. Найбільший ступінь перетворення аміну 95 % виявлено під час взаємодії ТАГ з МЕА. Знайдено константи швидкості реакції взаємодії ТАГ, ДАГ, МАГ, триетаноїлгліцеринів (ТЕГ), діетаноїлгліцеринів (ДЕГ), моноетаноїлгліцеринів (МЕГ) з МЕА за різних температур. З'ясовано, що реакція амідування ТАГ відбувається в три стадії, а у разі збільшення температури у системі ТАГ - ДАГ - МАГ (або ТЕГ - ДЕГ - МЕГ) константа швидкості зростає, а за однакових температур - спадає. Запропоновано рівняння для адекватного опису кінетики даного процесу. Встановлено, що кінетичні та термодинамічні параметри взаємодії промислових МАГ з МЕА близькі до показників, одержаних під час взаємодії ТАГ на третій стадії. За визначених умов утворено реакційну суміш, з якої вперше виділено МАГ розробленими розчинниками метанолу та петролейного ефіру (<$Eroman {T sub к ~=~ 45~-~60 ~ symbol ~ Р ~ C}>) та 70 % розчином метанолу, який можна замінити на етанол. Досліджено поверхнево-активні та деякі інші фізико-хімічні властивості продуктів реакції амідування. Доведено можливість використання МАГ у харчових продуктах як Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.35
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА337176 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Автореферати дисертацій Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|