Крамаренко А. О. Технологія переробки фосфоліпідів соняшникової олії : автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.06 / А. О. Крамаренко; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". - Х., 2008. - 20 c. - укp.Розроблено технологію одержання якісних харчових фосфоліпідів з соняшникового фосфатидного концентрату (ФК). Використання певних варіантів цієї технології дозволяє одержувати певні фосфоліпідні продукти (концентровані фосфоліпіди, фракціоновані, фосфоліпідні ізоляти). На підставі аналізу фізико-хімічних, органолептичних показників, фракційного складу показано, що одержані фосфоліпіди відповідають світовим вимогам щодо речовин такого роду. Запропоновано технології хімічного модифікування соняшникового ФК з метою одержання ефективних поверхнево активних речовин. Одержано емульгатори підвищеної у порівняні з ФК емульгувальної активності. Розроблено метод кількісного визначення вмісту фосфоліпідів у ФК і оліях, що не має певних недоліків, притаманних чинним методикам. Спосіб базується на фіксуванні зміни кольору (оптичної густини) фосфоліпідів під час їх термообробки на відміну від оптичної густини олій, в яких вони знаходяться. Досліджено кінетику окиснення соняшникових ФК і олій за їх присутності. Доведено наявність антиоксидантних властивостей ФК щодо гальмування окиснювального псування олії. Одержано значення ефективних констант окиснення та гальмування окиснення для соняшникового ФК й олії за його присутності. Доведено, що ФК є інгібітором другого та третього роду. Впроваджено технологію ефективних емульгаторів модифікуванням ФК. Індекс рубрикатора НБУВ: Л987
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА361705 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Автореферати дисертацій Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|