РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000264308<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Яшкіна В. В. 
Технологія функціональних харчових інгредієнтів з антиліполітичною активністю на основі насіння ріпаку (Canola) : автореф. дис... канд. техн. наук: 03.00.20 / В. В. Яшкіна; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2009. - 18 c. - укp.

Розроблено технологію одержання біологічно активних домішок з антилінолітичною дією. Охарактеризовано інгібітори ліпази з насіння ріпаку, а саме: визначено й одержано компоненти з інгібіторною активністю стосовно панкреатичної ліпази, визначено кінетичні параметри реакції інгібування ліпази фенольними та фосфоліпідними сполуками, тип взаємодії ферменту з інгібітором фенольної природи й інгібітора з біополімерною матрицею в результаті іммобілізації. Доведено доцільність використання фенольних сполук насіння ріпаку як ефективного інгібітора ліпази у складі біологічно активної домішки (БАД) і функціональних продуктів харчування. Виділено фенольний комплекс зі знежиреного насіння ріпаку за методом екстракції 95 %-м етанолом за м'яких умов. З метою визначення складу інгібітора й антиліполітичної активності окремих компонентів проведено фракціювання фенольного комплексу за допомогою колонкової та тонкошарової хроматографії. Визначено, що активними відносно панкреатичної ліпази є синапова кислота, синапін і поліфенольні сполуки. Розроблено технологію одержання БАД - інгібітора ліпази, що економічно обгрунтована і передбачає певні етапи, а саме: виділення фенольного комплексу з сировини, іммобілізацію фенольних сполук на біополімерній матриці, сушку БАД. Доцільність застосування технології підтверджено за результатами промислової апробації на біотехнологічному підприємстві. Розроблено нормативну документацію щодо одержання БАД-1 - інгібітора ліпази. Показано можливість використання БАД-1 у складі функціональних продуктів харчування на основі молочної сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е522.926.13Fab*725-604.2 + Е522.926.13Fab*871

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА365010 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського