Харченко Н. В. Дієтологія : підручник / Н. В. Харченко, О. Я. Бабак, Н. Б. Губергриц, Н. Д. Опанасюк, І. Я. Лопух; ред.: Н. В. Харченко, Г. А. Анохіна. - К. : Меридіан, 2012. - 527 c. - Бібліогр.: с. 517-526. - укp.Висвітлено історико-еволюційні етапи харчування людини. Показано роль білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів і води в харчуванні. Увагу приділено раціональному харчуванню дітей і підлітків, людей похилого віку, вагітних і матерів, що годують груддю. Розкрито сучасні принципи клінічної дієтології у поєднанні з викладенням клінічних особливостей перебігу захворювань. Увагу приділено дієтичному харчуванню у разі гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, захворювань тонкої та товстої кишки, печінки біліарної системи та підшлункової залози, серцево-судинної системи. Розглянуто особливості дієтичного харчування у разі інфекційних захворювань, хвороб органів дихання, харчовій непереносимості й алергії, захворювань нирок і сечовиводних шляхів, опорно-рухового апарату, обміну речовин та ендокринної системи, нервової системи, онкологічних захворювань і хвороб крові. Описано дієтичне харчування у разі захворювань шкіри, а також під час лікування травм, опіків, у перед- і післяопераційний період. Показано, що найбільше значення за глобальною поширеністю, впливом на здоров'я та тривалість життя є білково-енергетична та білкова недостатність, залізодефіцитні анемії, ендемічний зоб, авітамінози, особливо рахіт і ксерофтальмія, ожиріння. Індекс рубрикатора НБУВ: Р351 я7 + Р123.0 я7
Рубрики:
Шифр НБУВ: ВС52665 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|