Осадча Ю. В. Обгрунтування критеріїв оцінки та відбору страусів за фізико-морфологічними показниками інкубаційних яєць : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.02.01 / Ю. В. Осадча; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. - К., 2011. - 19 c. - укp.Досліджено можливість відбору страусів до селекційного та батьківського стад за фізико-морфологічними ознаками інкубаційних яєць. Експериментально доведено, що найвищу виводимість мають яйця масою 1 301 - 1 700 г та 1 501 - 1 700 г, індекс форми яких становить 76 - 85 % і діаметр повітряної камери - 41 - 60 мм. Тому відбір до селекційного стада страусів, що відкладають яйця за даними параметрами, створює об'єктивні передумови для підвищення його відтворювальної здатності. Виявлено серед добових страусенят і загиблих ембріонів чотири види летальних і напівлетальних мутацій, зокрема, у три вперше. Встановлено, що частота мутацій не перевищує 2,1 %. Доведено, що для одержання страусенят, призначених для вирощування на м'ясо, на інкубацію треба відбирати яйця масою 1 100 - 1 900 г, з індексом форми - 76 - 85 % та діаметром повітряної камери - 41 - 60 мм. Це забезпечує підвищення виходу інкубаційних яєць на 6,6 %. Рекомендовано залучати до батьківського стада страусів, які відкладають яйця за даними параметрами. Розроблено новий спосіб закладки партії яєць на інкубацію, що забезпечує підвищення виводимості яєць і скорочення періоду виводу партії страусенят. Індекс рубрикатора НБУВ: П686.4-443
Шифр НБУВ: РА378768 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|