РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000320589<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Булавін Л. А. 
Вплив домішок на пружні властивості льоду в околі точки плавлення / Л. А. Булавін, Н. Л. Шейко, Ю. Ф. Забашта, Т. Ю. Ніколаєнко // Укр. фіз. журн. - 2010. - 55, № 9. - С. 1049-1052. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

В інтервалі температур 210 - 290 К досліджено вплив домішок (іонів Na<^>+ і Сl<^>-) на в'язкопружні властивості льоду. Встановлено, що під час нагрівання зразка до температур, на 15 - 20 К нижчих від точки плавлення, його модуль зсуву зазнає суттєвого зменшення. Спостережений ефект пов'язано з процесами передплавлення. Показано, що вміст іонів Сl<^>- не змінює температури передплавлення льоду, тоді як поле напружень, що виникає навколо уведених в лід іонів Na<^>+, приводить до її зміни. Одержано залежність характеристичної температури передплавлення <$E Т sub p> від концентрації іонів Na<^>+. Процес передплавлення пов'язано із виникненням проміжної структури, ступінь невпорядкованості якої менший, ніж у води, але більший у порівнянні із льодом. За експериментальними даними розраховано температурну залежність кількості проміжної структури для досліджених об'єктів.


Індекс рубрикатора НБУВ: В372.312 + В376

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж26988 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського